
Champagne och mat är en fantastisk bra matchning, men hur ska
enkel mat till Champagne kombineras? Oavsett om det är en fransk champagne, en italiensk Prosecco eller en spansk Cava, så hittar du anmärkningsvärda maträtter och alternativ äta till Champagne och andra olika mousserande viner. Denna kombination kan faktiskt bli en favorit!
Bubblorna i mousserande viner ger dig nämligen ett förnämligt utbud av olika möjligheter till matchningar när det gäller att ta fram ett recept till Champagne och andra mousserande viner efter som syrarika viner passar bra med en smörbaserad maträtt.
Men vad ska man äta till Champagne? Du behöver inte spendera en förmögenhet på ditt vin för att upptäcka en bra parning. Många mousserande viner är ofta plånboksvänliga och du kommer bli förvånad över hur lite bubblor kan förhöja vilken middag som helst. Kanske en förrätt med Champange? Eller ett urval med läcker ost till Champagne?
Går det att ha Champagne till min huvudrätt?
Många maträtter fungerar utmärkt till Champagne även huvudrätter. Om du vill ha champagne till huvudrätten finns det många alternativ hos medelhavsköket. Friterad mat har en lätt smak som passar bra till franska champagner, som Moët et Chandon. Tapas eller saltad torsk är utmärkta komplement till en Cava.
En bra förrätt till Champagne och den bästa maten att servera till champagne:
- Kaviar
- Alla salta maträtter
- Frukt och bär
- Fisk och skaldjur
- Milda ostar som exempelvis Brie
- Ugnsbakade grönsaker
Huvudrätter är lite svårare, då det finns flera råvaror som måste väljas med omsorg. Möjligt att just mat till Champagne är vanligare att kombinera till förrätt, men välj varor med milda och mindre komplexa smaker så fungerar det även utmärkt till varmrätt. När det gäller fisk till Champagne så är fisk är alltid ett bra val till mousserande viner, och saltade fiskar som torsk är underbara. Ugnsbakade grönsaker har en mildare smak, som rensar paletten och gör så att smakerna av Champagnen kommer fram.
Ingen måltid är komplett utan efterrätt och en bra flaska champagne passar utmärkt till många sötsaker. Tårtor, maräng och smörkakor är den perfekta matchningen till söta champagner. Sorbet och glass passar bra till alla sorters champagner. Tänk på att choklad passar bättre till ett fylligt rödvin än champagne.
Lite mer läsning om hur du matchar Champagne och mat:
[…] mer sällsynt. Egentligen finns det ingen anledning till att begränsa sig och experter menar att skumpa passar till all slags mat. Nyårsklassiker som skaldjur och kötträtter fungerar utmärkt med champagne, likaså söta […]
[…] mer sällsynt. Egentligen finns det ingen anledning till att begränsa sig och experter menar att skumpa passar till all slags mat. Nyårsklassiker som skaldjur och kötträtter fungerar utmärkt med champagne, likaså söta […]