Champagne och mat är en fantastisk bra matchning, men hur ska enkel mat till Champagne kombineras? Oavsett om det är en fransk champagne, en italiensk Prosecco eller en spansk Cava, så hittar du anmärkningsvärda maträtter och alternativ äta till Champagne och andra olika mousserande viner. Denna kombination kan faktiskt bli en favorit!
Bubblorna i mousserande viner ger dig ett urval av olika alternativ för matcherna när det gäller att välja mat till champagne och andra mousserande viner.
Många maträtter fungerar utmärkt till Champagne även huvudrätter. Om du vill ha champagne till huvudrätten finns det många alternativ hos medelhavsköket. Friterad mat har en lätt smak som passar bra till franska champagner, som Moët et Chandon. Tapas eller saltad torsk är utmärkta komplement till en Cava.
Vad ska man äta till Champagne?
Du behöver inte spendera en förmögenhet på ditt vin för att upptäcka en bra parning. Många mousserande viner är ofta plånboksvänliga och du kommer bli förvånad över hur lite bubblor kan förhöja vilken middag som helst. Kanske en förrätt med Champange? Eller ett urval med läcker ost till Champagne?
Vinjournalens Crémant tips
Crémant du Jura Blanc Brut AOC är ett härligt, smakfullt och välutvecklat vin med små och fina bubblor och med den rätta, eleganta fizzen. I smaken hittar man grönt äpple och brioche som balanseras fint tillsammans och samtidigt lyfts av den friska syran.
Frankrike | Jura | Art 74365 | Fruitière Vinicole d’ Arbois | 160:-
Mat till champagne
Möjligt att just mat till Champagne är vanligare att kombinera till förrätt, men välj varor med milda och mindre komplexa smaker så fungerar det även utmärkt till varmrätt.
Förrätter till Champagne
- Kaviar
- Alla salta maträtter
- Frukt och bär
- Fisk och skaldjur
- Milda ostar som exempelvis Brie
- Ugnsbakade grönsaker
Huvudrätt med Champagne
Huvudrätter är lite svårare, då det finns flera råvaror som måste väljas med omsorg. När det gäller fisk till Champagne så är fisk är alltid ett bra val till mousserande viner, och saltade fiskar som torsk är underbara. Ugnsbakade grönsaker har en mildare smak, som rensar paletten och gör så att smakerna av Champagnen kommer fram.
Ingen måltid är komplett utan efterrätt och en bra flaska champagne passar utmärkt till många sötsaker. Tårtor, maräng och smörkakor är den perfekta matchningen till söta champagner. Sorbet och glass passar bra till alla sorters champagner. Tänk på att choklad passar bättre till ett fylligt rödvin än champagne.
Frågor och svar
- Är kaviar det enda man kan äta till champagne?
Nejdå. Det går bra att äta allt från stekta fläskkotletter till pastagratäng med ost, inbakad brie, thai mat, sallader med avokado, räkor, fisk, lätta sallader med päron-, getost- och valnötter, rostad kyckling, rökt Mozzarella, currystänkta grönsaker, turkiska keftes, umami-baserade svamprätter ….
- Nu har jag googlat ’ champagne mat ’ men får inte upp så många träffar, varför?
Det är nog för att Champagne anses som lyxigt vin som man dricker när man firar något än med mat…. Man kan undra varför när man kan dricka Prosecco eller Cava till mat.
- Förslag till lite olika mat som passar till champagne?
Vi älskar inbakad Brie med varma hjortron eller en het curry gryta med kycklingfilé.
- Huvudrätt champagne – förslag på en bra kombination!
Ärligt? Gör en Mac & Cheese med 5 olika smakfulla ostar och riv lite tryffel överst.
- Kan man äta ost som mat till champagne?
Klart man kan. Alla smakfulla lagrade och salta ostar kan med fördel serveras med Champagne. Lägg även lite färska fikon bredvid.
- Vad äter man till champagne och annat bubbel?
Olika varianter av gräddiga ostar, som typ Brie eller en rostad brödskiva med ricotta. Smördränkta popcorn. Räkor och skaldjur, rökt lax, kaviar, stekt bläckfisk och ostron. Salami, grönsaker, fylld bakad svamp, olika rätter med ägg.
- Tips på kul mat till bubbel, tack?
Salami, grönsaker, fylld inbakad svamp, olika rätter med ägg eller fruktbaserade desserter som tårtor, crêpes eller någon dessert med honung…
- Vad äter man för mat till torr champagne?
Håll det enkelt: smörstekt svamp, färsk ravioli fylld med ost, kryddstekt kycklingfilé på en rostad macka… Mmmmm. Funkar även med en torr Cava.
Lite mer läsning om hur du matchar Champagne och mat:
Dela med sig:
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Crémant du Jura
Torr, mycket frisk Cremant från Jura
Artikelnummer:
Typ: Mousserande Vin, Vin
Land: Frankrike, Jura
Alkohol: 12,5 %
Pris: 159 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET