Champagne och mat är en fantastisk bra matchning, men hur ska enkel mat till champagne kombineras? Oavsett om det är en fransk champagne, en italiensk Prosecco eller en spansk Cava från Systembolaget, så hittar du anmärkningsvärda maträtter och alternativ äta till champagne och andra olika mousserande viner. Denna kombination kan faktiskt bli en favorit!
Bubblorna i mousserande viner ger dig ett urval av olika alternativ när det gäller att välja mat till champagne och andra mousserande viner. Vi ska även titts på lite tilltugg till bubbel.
Många maträtter fungerar utmärkt till champagne, även huvudrätter. Om du vill ha champagne till huvudrätten finns det många alternativ hos medelhavsköket. Dessutom har friterad mat har en lätt smak som passar bra till franska champagner, som Moët et Chandon. Tapas eller saltad torsk är utmärkta komplement till en Cava.
Du behöver inte spendera en förmögenhet på ditt vin för att upptäcka en bra parning. Många mousserande viner är ofta plånboksvänliga och därför kommer du bli förvånad över hur lite bubblor kan förhöja vilken middag som helst. Kanske en förrätt med champagne? Eller ett urval med läcker ost till champagne?
Vad äter man till äldre utvecklad champagne?
I en lagrad, det som även kallas för mogen, champagne finns det en tydligt utvecklad smak med underordnade aromer. Tonerna påminner om aprikoser, honung, nötter och rostat bröd, och det är just dessa toner som gör att lagrad champagne passar utmärkt till mat. Den säsongsmat som passar allra bäst är höstens med svamp, mustiga grytor och krämiga soppor. Laga en boeuf bourgoignon, porterstek eller en egenkomponerad höstgryta och avnjut den tillsammans med ett glas mogen champagne.
Vilken champagne passar som fördrink?
Så gott som all champagne som finns på Systembolaget går att dricka som fördrink eftersom det som styr är om du har tilltugg till eller inte. En söt champagne tillsammans med svenska jordgubbar som har fått växa och mogna långsamt är en oslagbar kombination. Ett glas Moët & Chandon Brut Impérial fungerar till både salta och söta tilltugg. Ska du ha ostar eller skaldjur som tilltugg är Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut ett utmärkt val.
Mat till champagne
Det är möjligt att just mat till champagne är vanligare att kombinera till förrätt, men väljer du varor med milda och mindre komplexa smaker så fungerar det även utmärkt till varmrätt.
Förrätter till champagne
Kaviar
Alla salta maträtter
Frukt och bär
Fisk och skaldjur
Milda ostar som exempelvis Brie
Ugnsbakade grönsaker
Huvudrätt med champagne
Huvudrätter är lite svårare, då det finns flera råvaror som måste väljas med omsorg. När det gäller fisk till champagne så är fisk är alltid ett bra val till mousserande viner, och saltade fiskar som torsk är underbara. Ugnsbakade grönsaker har en mildare smak, som rensar paletten och gör så att smakerna av champagnen kommer fram.
Blanc de Blanc champagne, det perfekta valet till skaldjur
Blanc de Blancs är champagne som görs på enbart gröna druvor. Det ger en lite friskare och syrligare champagne som passar utmärkt till skaldjur. Ostron och kaviar gifter sig perfekt med en Blanc de Blancs. Havssmakerna klarar att leva upp till champagnens intensitet och syrlighet. En lagrad Blanc de Blancs sitter som en smäck till en smörig skaldjursrätt. En 100 procentig chardonnay-champagne är ett utmärkt komplement till de japanska smakerna i en sashimi eller sushi.
Blanc de Noir champagne till fågel och kalv
Blanc de Noir champagne är producerad på enbart blå druvor, vilket i champagne-distriktet är detsamma som pinot noir och pinot meunier. En Blanc Noir champagne är ofta djupa i färgen och har en kraftig smak och karaktär. Det gör att champagnen passar bra till bastanta kötträtter som mustiga grytor med nöt- eller viltkött, men även till grillad och friterad kyckling. En Blanc Noir är en perfekt maka till en planka med grillad ren och potatismos.
6 ostar som är perfekta till champagne
Eftersom champagne har en hög syra passar den perfekt till fet mat som ost. Det finns några ostar som passar extra bra till champagne.
Brilliant Savarin – en fransk vitmögelost som passar bäst till torr champagne.
Comté – en fransk hårdost som passar bäst till lagrad champagne.
Parmesan – en italiensk hårdost med sälta som passar bäst till lagrad champagne.
Crottin de Chavignol – små getostar med nötig smak.
Pouligny St Pierre – en getost med smulig konsistens och lite sälta.
Castello White – dansk vitmögelost med tryffel.
När det gäller
snacks till champagne
snittar till champagne
nyårs snittar
vegetarisk mat till champagne
skulle vi rekommendera en sötare champagne. En sötar champagne kan även passa dig som student eller om du funderar på att servera saltare mat till champagnefrukost.
Söt och halvsöt champagne till dessert
För det första är ingen måltid komplett utan efterrätt och en bra flaska champagne passar utmärkt till många sötsaker. Men precis som med allt annat vin så gäller det att kombinera rätt. Tårtor, maräng och smörkakor är den perfekta matchningen till söta champagner. Den gyllene regeln är alltså söt eller halvsöt Champagne till söta desserter. Det kan låta som att kombinationen blir sliskigt söt, men sötman i maten gör att champagnen istället upplevs som friskare och torrare. Väljer du en torr Champagne till en söt dessert riskerar du att drycken upplevs som alltför syrlig och torr. En smulpaj med vinbär, är syrlig och kan därför passa bra till roséchampagne.
Sorbet och glass passar även bra till alla sorters champagner. Men tänk på att choklad passar bättre till ett fylligt rödvin än champagne. Ett rödvin passar självklart också till nyårs snittar.
God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.
Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 319 :-
Nejdå. Det går bra att äta allt från stekta fläskkotletter till pastagratäng med ost. Våga prova till inbakad brie, thai mat, sallad med avokado. Även med räkor, fisk, lätta sallader med päron, getost och valnötter. Gott till rostad kyckling, rökt Mozzarella, currystekta grönsaker, samt turkiska keftes och umami-baserade svamprätter.
Förslag till lite olika mat som passar till champagne?
Vi älskar inbakad Brie med varma hjortron eller en het curry gryta med kycklingfilé. Så våga prova något nytt tilltugg till bubbel.
Huvudrätt champagne – förslag på en bra kombination!
Ärligt? Gör en Mac & Cheese med 5 olika smakfulla ostar och riv lite tryffel överst. Perfekt om man vill ha god vegetarisk mat till champagne.
Kan man äta ost till champagne?
Klart man kan. Alla smakfulla lagrade och salta ostar kan med fördel serveras med Champagne. Lägg även lite färska fikon bredvid.
Vad äter man till champagne och annat bubbel?
Olika varianter av gräddiga ostar, som typ Brie eller en rostad brödskiva med ricotta. Smördränkta popcorn samt räkor och skaldjur, rökt lax, kaviar, stekt bläckfisk och ostron. Salami, grönsaker, fylld bakad svamp, olika rätter med ägg. Detta passar också perfekt som mat till champagnefrukost för en student.
Tips på kul mat till bubbel, tack?
Salami, grönsaker, fylld inbakad svamp, olika rätter med ägg eller fruktbaserade desserter som tårtor, crêpes eller någon dessert med honung.
Vad äter man för mat till torr champagne?
Håll det enkelt: smörstekt svamp, färsk ravioli fylld med ost, kryddstekt kycklingfilé på en rostad macka. Funkar även med en torr Cava. Även när det gäller att servera snacks till champagne eller snittar till champagne ska man hålla det enkelt.
Lite mer läsning om hur du matchar Champagne och mat:
Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder, i Sverige bland annat på Bonnier Business Publishing och Bonnier Media, Veckans Affärer, Amelia, Tara och tidningen Chef. Uppvuxen på 3 familjerestauranger i Stockholm, senare lagat mat på Victoria och Rîche. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.Ok