Innebär detta att det inte går att göra fel när man matchar champagne med fisk och skaldjur? Inte riktigt, men så länge man tänker på vinets torrhet och sötma i relation till skaldjusrätten, så är det svårt att göra fel.
Råd för att välja perfekt champagne till skaldjur och fisk:
Blanc de Blancs: Dessa champagner gjorda på enbart vitvinsdruvor passar perfekt till alla fisk- och skaldjursrätter.
Blanc de Noirs: Gjorda på Pinot Meunier och Pinot Noir-druvor och passar bra till röda och oljiga fiskar och rätter med feta såser.
Rosé: Vit champagne med Pinot Noir iblandat för färgen. Söta viner som passar perfekt till lättare fiskrätter och framförallt desserter.
De lätta och matvänliga smakerna hos en fin champagne gör den inte bara ett bra val till de flesta rätter, det underlättar också hopparningen med de flesta skaldjur. Bubblorna gör att vinet kan genomskära starka smaker och oljiga fiskar.
När man väljer rätt champagne att servera med fisk och skaldjur, tar man också bort beslutet om man ska välja rött eller vitt vin. För oavsett om man föredrar rött eller vitt vin, så finns det ingen som inte uppskattar ett glas fin, kall champagne.
God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.
Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner |339 :-
Visste du att champagne till skaldjur kan förstärka den söta smaken av räkor och skaldjur.
Visste du att det finns ett knep när man lagar räkor, som är att lägga till champagne med räkor eftersom champagnebubblor förhöjer räkors smaker.
Visste du att det finns en fastställd uppsättning riktlinjer för att para champagne med skaldjur som kan användas som grund för de flesta mousserande viner med skaldjur.
Visste du att cocktails är ett utmärkt val när du väljer drink till skaldjur (som alternativ till vin).
Visste du att olika skaldjur går till olika champagne typer där Blanc de Noirs eller en passande Brut Nature passar till ostron och Blanc de Blancs Champagne passar bättre till musslor.
Film om Skaldjur till Champagne
Frågor och svar
Kan man med fördel matcha champagne med skaldjur?
Champagne matchas exceptionellt bra med fet mat med hög saltnivå. Mellan kolsyran och den lätta smaken kommer en god champagne att kunna passa till mycket. Den klassiska kombinationen till en torr champagne är väl kanske ostron, men oavsett om du äter räkor, råa ostron eller sushi – ju torrare champagne, desto godare blir det.
Kan man dricka champagne till mat?
Champagne passar inte bara till skaldjur men även till pasta eller till en risotto kan man faktiskt dricka de flesta mousserande vinerna. Däremot kanske man ska akta sig för mustiga tomatsåser.
Varför passar champagne så bra med skaldjur?
Champagne och övriga mousserande viner kan lyfta även den bästa skaldjursrätten, eftersom de skarpa tonerna i vinet kompletterar den milda, söta smaken av räkor och skaldjur. Två bra vardags-kombinationer är ett glas mousserande vin med några räkor eller till en läcker skaldjurspasta.
Funkar champagne och mousserande viner med musslor?
Musslor passar bra med Champagne eller andra torra bubbelviner. Tänk dig musslor med citron som är så gott och enkelt att laga, en fantastisk rätt till alla typer av mousserande viner. Du kan också använda överbliven champagne eller Prosecco och hälla en en deciliter eller två i kokvattnet så öppnar sig musslorna bättre.
Passar champagne till ’fish and chips’?
Champagne kan kombineras med all mat och är ett perfekt tillbehör till klassisk hämtmat? Du kan kombinera champagne med hamburgare, pizza och till och med ….’fish and chips’ förstås.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok