Innebär detta att det inte går att göra fel när man matchar champagne med fisk och skaldjur? Inte riktigt, men så länge man tänker på vinets torrhet och sötma i relation till skaldjusrätten, så är det svårt att göra fel.
Råd för att välja perfekt champagne till skaldjur och fisk:
- Blanc de Blancs: Dessa champagner gjorda på enbart vitvinsdruvor passar perfekt till alla fisk- och skaldjursrätter.
- Blanc de Noirs: Gjorda på Pinot Meunier och Pinot Noir-druvor och passar bra till röda och oljiga fiskar och rätter med feta såser.
- Rosé: Vit champagne med Pinot Noir iblandat för färgen. Söta viner som passar perfekt till lättare fiskrätter och framförallt desserter.
De lätta och matvänliga smakerna hos en fin champagne gör den inte bara ett bra val till de flesta rätter, det underlättar också hopparningen med de flesta skaldjur. Bubblorna gör att vinet kan genomskära starka smaker och oljiga fiskar.
När man väljer rätt champagne att servera med fisk och skaldjur, tar man också bort beslutet om man ska välja rött eller vitt vin. För oavsett om man föredrar rött eller vitt vin, så finns det ingen som inte uppskattar ett glas fin, kall champagne.