Makalös mat att äta till Amarone

Amarone DOCG är ett prestigeområde i Valpolicella i nordösta Italien där man gör de bästa Amaronevinerna.

I Valpolicella  har man gjort viner på sitt eget sätt sedan 300-talet och i motsats till den traditionella vinproduktionen där man använder druvor som plockats direkt, torkar man i Valpolicella först druvorna i 3-6 månader.

De tre vanligaste Amaronedruvorna är Corvina, Rondinella och Molinara men det finns även kloner av Corvina som man gärna använder exempelvis Corvinone och Corvina Veronese. Till en mondra del används iland även de gamla druvorna Oseletta, Negara och Croatina.

Istället för att servera Amarone som ett apertifvin bör du servera det till huvudrätten. Det passar bra med rejäla köttbitar, som nöt, vildsvin eller lamm. Bräserade rätter är utmärkta, likaså grytor och vilt.

De bästa maträtterna att servera till Amarone-viner:

  • Viltkött, nötkött som biffar eller grytor
  • Fågel som struts, anka och fasan, naturligtvis också foie gras
  • Alla pastarätter med en hjärtlig tomatbaserad sås
  • Starka ostar, som Gorgonzola, Roquefort och Gouda

Som andra goda röda viner passar Amarone utmärkt till många pastarätter med en tomatsåsbas. Oavsett vilken mat du serverar till Amaronevinet, ska det vara rumstempererat (18-20 grader) och i ett glas med stor rund kupa.

Amarone passar bra till många efter-maten-snacks, som ost och kex. Bäst passar ostar med stark smak, som Provolone, Parmesan eller vällagrad Gorgonzola. Dessa ostar kompletterar vinets starka, fruktiga smaker och är det perfekta avslutet på en lyckad middag.

Lite mer fakta om Amarone:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •