Amarone DOCG är ett prestigeområde i Valpolicella i nordösta Italien där man gör de bästa Amaronevinerna. Mat till Amarone eller amarone liknande vin är givetvis något som går alldeles utmärkt och varför inte hålla sig till lite tradition?
I Valpolicella har man gjort viner på sitt eget sätt sedan 300-talet och i motsats till den traditionella vinproduktionen där man använder druvor som plockats direkt, torkar man i Valpolicella först druvorna i 3-6 månader.
De tre vanligaste Amaronedruvorna är Corvina, Rondinella och Molinara men det finns även kloner av Corvina som man gärna använder exempelvis Corvinone och Corvina Veronese. Till del används ibland även de gamla druvorna Oseletta, Negara och Croatina.
Hur väljer man mat till Amarone?
Istället för att servera Amarone eller amarone liknande vin som ett apertifvin bör du servera det till huvudrätten. Det passar bra med rejäla köttbitar, som nöt, vildsvin eller lamm. Bräserade rätter passar utmärkt, likaså grytor och vilt.
Ett annat gott alternativ är förstås att välja vegetarisk mat till Amarone och amarone naturvin. Tänk rätter som risotto med karl-johansvamp och några stänk av tryffelolja, eller en kryddig linsbolognese till din pasta eller ugnsbakad rotfruktsgratäng med rostad sparris och gremolata. Det är gott med vegetarisk mat till Amarone!
Traditionellt går det också bra med olika kötträtter till Amarone, vilket man även rekommenderar på Systemboalget. De bästa maträtterna att servera till Amarone-viner:
Viltkött, nötkött som biffar eller grytor
Fågel som struts, anka och fasan, naturligtvis också foie gras
Denna ekologiska Ripasso från Valpolicella i Italien är gjort på corvina, rondinella, molinara och oseleta. Smaken är kryddig med inslag av fat, mörka körsbär, russin, peppar, plommon och lakrits.
Amarone betyder “mycket bitter” eftersom druvorna skördas mogna under de första två veckorna i oktober och torka eller russinera på traditionella bambumattor eller ibland i mer moderna plastlådor, en torkprocess som tar 120 dagar beroende på producent. Slutresultatet är ett fylligt vin med låg syra som vinerna i stil aramone på Systembolaget. Googla ”amarone systemboalget” så hittar du fler tips.
Som andra goda röda viner passar Amarone och amarone naturvin utmärkt till många pastarätter med en tomatsåsbas. Oavsett om du serverar kött eller vegetarisk mat till Amarone eller vilken mat du än serverar till det bästa Amarone 2021ska det vara rumstempererat (18-20 grader) och i ett glas med stor rund kupa.
Mer läsning om Amarone internationella webbplatser
Amarone är ett fantastiskt tillsammans med mat. Öppna hellre en flaska Amarone för att servera till middagen än att servera som exempelvis en aperitif.
Vad passar till Amarone?
Alla fylliga rätter, alla komplexa rätter och alla smakfulla rätter. Men inte fisk, då bör du hellre välja ett mindre fylligt och ljusare rödvin.
Vad äter man för mat till Amarone?
Amarone är väl ändå alla tiders höjdar-matvin! Här kan man äta allt från risotto, bräserad stek av nötkött, vildsvin, hjortrustika till rustika pastarätter och lagrade ostar. Du väljer!
Hur bäst kombinera Amarone med mat?
Amarone är ju ett ganska fylligt och fruktigt rött vin och passar utmärkt till traditionella italienska rätter som exempelvis Melanzane di Parmigiano, Vitello Milanese, men annars till kött, vilt och lamm och pasta med en stark tomat- eller tryffelsås.
Vilken ost till Amarone?
Gärna italienska ostar som Parmigiano Reggiano, Pecorino eller en lagrad Gouda och blåmögelostar som Gorgonzola, Stilton, Roquefort och Danablue.
Amarone ost – går det ihop med söta bärmarmelader?
Passa på att servera en söt marmelad av krusbär eller fikon med din ostbricka till Amaronen, det blir perfekt!
Mer ovanliga rätter att äta till Amarone?
Amarone är fantastiskt med viltkött som fasan med valnötter och tryffel eller ankbröst. Egentligen passar alla komplexa maträtter till detta intensiva vin.
Passar Amarone till choklad?
En del Amarone-viner har inslag av kakao och choklad, ofta i kombination med subtila toner av kryddor, tobak och kaffe. Till en efterrätt som är choklad-baserad måste vinet vara strukturerat för att inte kontrastera med sockret i chokladen, annars kommer det att smaka surt i munnen.
Ekvationen Amarone pasta – går det ihop?
Amarone passar fint tillsammans med alla italienska rätter, även gärna mer komplexa pastarätter som pasta med fläskfilé och soltorkade tomater, ragu på nötkött eller med en klassisk Carbonara.
Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder, i Sverige bland annat på Bonnier Business Publishing och Bonnier Media, Veckans Affärer, Amelia, Tara och tidningen Chef. Uppvuxen på 3 familjerestauranger i Stockholm, senare lagat mat på Victoria och Rîche. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.Ok