Hem » Vin Skola » Vad är tanniner och varför är de viktiga?

Vad är tanniner och varför är de viktiga?

tanniner- omslagsbild med händer som skålar

Vad är egentligen tanniner i vin? Den frågan får vi ofta och den är inte helt lätt att besvara. Alla vet vi att tanninerna är den sträva, något bittra smaken i vinet. Ibland känner man tanniner i själva vinklunken och ibland dyker de upp i finishen och eftersmaken. Eller är det verkligen en smak? Eller mer en känsla? En del av oss tycker om tanninerna, vi tycker att de hör till och ska finnas i ett “ordentligt vin”. Andra tycker inte alls om de sträva tanninerna. Tanninerna ger oss alla olika känslor när vi smakar ett vin.

Men vad fyller tanninerna för funktion egentligen?

Tanniner tillhör en större grupp av bittra kemiska föreningar som kallas polyfenoler. Tanniner finns nämligen i naturlig form för att göra omogna frukter och kärnor obehagliga att äta för både människor och djur. Tanniner finns som ett naturligt ämne i druvskalet, men de finns inte enbart i vindruvor heller.  De finns även i löven på marken, i träden och i läder som garvats. Och i livsmedel, i baljväxter och frukter. Just det, även om man mestadels tänker på både rött, men även på vitt vin, när man pratar om tanniner, så innehåller en del livsmedel ganska mycket tanniner. Du hittar tanniner i svart te, svart kaffe och mörk choklad. Och man hittar i tanniner i många frukter, inte bara i druvor. I till exempel nötter och olika kryddor finns tanniner i mindre doser. Man märker det inte ens tanninerna man äter nötter.

tanniner - en kvinna drivker ett glas rött

Vad gör tanninerna när de hamnar i munnen?

Tanninen är noga kopplad till druvans mognad och speglar vinets fruktprofil. Tanniner i vin reagerar med proteinet i vår saliv i munnen och koagulerar med den och då får vi den där sträva, lite bittra känslan på tungan och kanske är det en känsla mer än en arom eller en smak. Mer en strukturell känsla och det enda vi egentligen kan definiera dem som är att de finns mycket eller lite och om deras struktur är svag eller stark. Vi brukar beskriva tanniner med målande ord som silkeslena, sammetsmjuka, mogna, bittra, distinkta, sträva, runda, grova, släta, garvsyra – då beskriver vi i några ord just den där känslan som vi känner i munnen och som uppfattas så olika av alla.  Tanninerna är även ansvariga för vinets struktur och färgen i de röda vinerna. Ofta säger man att viner som är rikare på tannin och hr en mättad, tät färg i allmänhet är av högre kvalitet. Men stämmer detta verkligen?

Hur kommer tanninerna in i vinet?

Tanninerna kommer från druvans saft men främst från skal och kärnor. När socker bearbetas och alkohol produceras, släpps färg och tanniner ut i vinet. Under jäsningen masereras de tillsammans. Ju längre tid, desto mer tanniner i det slutliga vinet. Tanninerna är särskilt när varande i de röda vinerna. Vita viner och roséviner har en annan struktur och fermenteras inte på samma sätt som röda viner.

tanniner - röra om i druvmusten

I produktionen finns heller inte samma kontakt med skal och kärnor som i röda viner och då blir tanninnivåerna lägre. Nu handlar det om gröna druvor som inte har röd pigmentering och därför heller inte samma färg men de finns ändå där. Den där bittra garvsyran kan även komma av vintunnor som vinet jäser i eller lagras i och et ger både tanniner och smak till vinet.

Processen som sker i druvan

Redan tidigt under växtsäsongen har de omogna bären på vinstockarna en hård, bitter egenskap. Men detta är en extremt viktig växtfunktion för druvan och gör att de överlever och banar väg för framtida generationer som ska växa på vinstocken. Tanninerna i skalet hjälper druvorna att överleva ett viktigt hot: solbränna. Brända druvor ger inte särskilt bra viner.

När druvorna börjar mogna på vinstocken börjar tanninerna i både skalet och kärnan att utvecklas. Denna utveckling är också en del av växtens överlevnadsstrategi. För när druvan börjar mogna så skyddar de bittra tanninerna druvan mot rovdjur. Det är bara sockret i druvorna allt eftersom de mognar som är attraktivt för fåglar, som sedan sprider kärnorna (läs: fröna) långt och brett och då blir även skalet mindre bittert. Det är precis det som vinmakarna väntar på.

tanniner - vinmakare klipper en klase

Olika druvor har mindre eller mer tanniner

Är det skillnad på druvor och druvor och hur mycket tanniner det finns i vinet? Vissa druvor har naturligt mer tanniner än andra. Framför allt gäller detta druvor med tjocka skal. Mycket tanniner har druvor som exempelvis

  • Cabernet Sauvignon
  • Sangiovese
  • Malbec
  • Syrah
  • Tempranillo

Medan Pinot Noir och Gamay till exempel har tunnare skal och därför mindre tanniner. Samma gäller de gröna druvorna.

Vinmakarens roll i det hela

Förstår man nu hur viktiga tanninerna är och så inser man att vinmakarna lägger stort fokus och uppmärksamhet kring tanninnivåerna, speciellt i de röda vinerna de framställer för att säkerställa att tanninerna är balanserade och allt ligger på en bra nivå i vinet. 

Vinmakaren smakar på druvans skal för att undersöka kvaliteten på tanninerna i frukten och får en bra en uppfattning om hur tanninerna kommer att bli i det färdiga vinet. När den övergripande smaken och kombinationen av socker, syra och det mogna druvskalet når den perfekta balansen, ger vinmakaren klartecken och skörden kan börja!

Läs mer om

Frågor och svar om Tanniner


Vad är tanniner i vin?

Taniner är ett naturligt ämne i druvskalet och som gör att vi upplever omogna frukter och kärnor obehagliga i smaken. Men de finns inte enbart i vindruvorna utan även i löven på marken, i träden, i livsmedel, i baljväxter och frukter.

Finns det tanniner i vin?

Ja, Tannin finns i både rött och vitt vin.

Vad är tanniner i rött vin?

Tanniner rödvin och tanniner vitt vin är samma sak. Det är ett ämne som sitter naturligt i vindruvsskalen och kärnorna.

Är det farligt med vin tanniner?

Nej. Tanniner vin är inte farligt för oss. Det hjälper där emot till att ge oss de underbara smakerna vi upplever i vin.


Är tanniner bra?

Ja, de behövs för att ge den härliga smaken i vin. De speglar vinets fruktprofil och ger den där sträva, lite bittra känslan på tungan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Domaine des Pasquiers
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Mer information
Årgång2020Druvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.