Vad är tanniner och varför är de viktiga?

tanniner- omslagsbild med händer som skålar

Vad är egentligen tanniner i vin? Den frågan får vi ofta och den är inte helt lätt att besvara. Alla vet vi att tanninerna är den sträva, något bittra smaken i vinet. Ibland känner man tanniner i själva vinklunken och ibland dyker de upp i finishen och eftersmaken. Eller är det verkligen en smak? Eller mer en känsla? En del av oss tycker om tanninerna, vi tycker att de hör till och ska finnas i ett “ordentligt vin”. Andra tycker inte alls om de sträva tanninerna. Tanninerna ger oss alla olika känslor när vi smakar ett vin.

Men vad fyller tanninerna för funktion egentligen?

Tanniner tillhör en större grupp av bittra kemiska föreningar som kallas polyfenoler. Tanniner finns nämligen i naturlig form för att göra omogna frukter och kärnor obehagliga att äta för både människor och djur. Tanniner finns som ett naturligt ämne i druvskalet, men de finns inte enbart i vindruvor heller.  De finns även i löven på marken, i träden och i läder som garvats. Och i livsmedel, i baljväxter och frukter. Just det, även om man mestadels tänker på både rött, men även på vitt vin, när man pratar om tanniner, så innehåller en del livsmedel ganska mycket tanniner. Du hittar tanniner i svart te, svart kaffe och mörk choklad. Och man hittar i tanniner i många frukter, inte bara i druvor. I till exempel nötter och olika kryddor finns tanniner i mindre doser. Man märker det inte ens tanninerna man äter nötter.

tanniner - en kvinna drivker ett glas rött

Vad gör tanninerna när de hamnar i munnen?

Tanninen är noga kopplad till druvans mognad och speglar vinets fruktprofil. Tanniner i vin reagerar med proteinet i vår saliv i munnen och koagulerar med den och då får vi den där sträva, lite bittra känslan på tungan och kanske är det en känsla mer än en arom eller en smak. Mer en strukturell känsla och det enda vi egentligen kan definiera dem som är att de finns mycket eller lite och om deras struktur är svag eller stark. Vi brukar beskriva tanniner med målande ord som silkeslena, sammetsmjuka, mogna, bittra, distinkta, sträva, runda, grova, släta, garvsyra – då beskriver vi i några ord just den där känslan som vi känner i munnen och som uppfattas så olika av alla.  Tanninerna är även ansvariga för vinets struktur och färgen i de röda vinerna. Ofta säger man att viner som är rikare på tannin och hr en mättad, tät färg i allmänhet är av högre kvalitet. Men stämmer detta verkligen?

Hur kommer tanninerna in i vinet?

Tanninerna kommer från druvans saft men främst från skal och kärnor. När socker bearbetas och alkohol produceras, släpps färg och tanniner ut i vinet. Under jäsningen masereras de tillsammans. Ju längre tid, desto mer tanniner i det slutliga vinet. Tanninerna är särskilt när varande i de röda vinerna. Vita viner och roséviner har en annan struktur och fermenteras inte på samma sätt som röda viner.

tanniner - röra om i druvmusten

I produktionen finns heller inte samma kontakt med skal och kärnor som i röda viner och då blir tanninnivåerna lägre. Nu handlar det om gröna druvor som inte har röd pigmentering och därför heller inte samma färg men de finns ändå där. Den där bittra garvsyran kan även komma av vintunnor som vinet jäser i eller lagras i och et ger både tanniner och smak till vinet.

Processen som sker i druvan

Redan tidigt under växtsäsongen har de omogna bären på vinstockarna en hård, bitter egenskap. Men detta är en extremt viktig växtfunktion för druvan och gör att de överlever och banar väg för framtida generationer som ska växa på vinstocken. Tanninerna i skalet hjälper druvorna att överleva ett viktigt hot: solbränna. Brända druvor ger inte särskilt bra viner.

När druvorna börjar mogna på vinstocken börjar tanninerna i både skalet och kärnan att utvecklas. Denna utveckling är också en del av växtens överlevnadsstrategi. För när druvan börjar mogna så skyddar de bittra tanninerna druvan mot rovdjur. Det är bara sockret i druvorna allt eftersom de mognar som är attraktivt för fåglar, som sedan sprider kärnorna (läs: fröna) långt och brett och då blir även skalet mindre bittert. Det är precis det som vinmakarna väntar på.

tanniner - vinmakare klipper en klase

Olika druvor har mindre eller mer tanniner

Är det skillnad på druvor och druvor och hur mycket tanniner det finns i vinet? Vissa druvor har naturligt mer tanniner än andra. Framför allt gäller detta druvor med tjocka skal. Mycket tanniner har druvor som exempelvis

  • Cabernet Sauvignon
  • Sangiovese
  • Malbec
  • Syrah
  • Tempranillo

Medan Pinot Noir och Gamay till exempel har tunnare skal och därför mindre tanniner. Samma gäller de gröna druvorna.

Vinmakarens roll i det hela

Förstår man nu hur viktiga tanninerna är och så inser man att vinmakarna lägger stort fokus och uppmärksamhet kring tanninnivåerna, speciellt i de röda vinerna de framställer för att säkerställa att tanninerna är balanserade och allt ligger på en bra nivå i vinet. 

Vinmakaren smakar på druvans skal för att undersöka kvaliteten på tanninerna i frukten och får en bra en uppfattning om hur tanninerna kommer att bli i det färdiga vinet. När den övergripande smaken och kombinationen av socker, syra och det mogna druvskalet når den perfekta balansen, ger vinmakaren klartecken och skörden kan börja!

Läs mer om

No items found

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna