Hem » Vin Skola » Pinot Noir – en trendig och populär druva
Vin Skola

Pinot Noir – en trendig och populär druva

pinot-noir-en-trendig-och-popular-druva - Vinjournalen.se

Vill du veta mer om druvan Pinot Noir? Då ska du läsa denna artikel. Lite historia, hur smakar vinerna, varför är druvan så kinkig, vad passar att äta till och slutligen: tre viner att prova!  

Snabbmeny för denna artikel

Redan de gamla romarna …

Pinot Noir är en intensivt blå druvan vars namn ’Pinot’ på grund av sina kottformade klasar och ’Noir’ på grund av sin mörka färg.

Pinot Noir är en gammal druva med en lång historia som går tillbaka till romarna och 100 år e.Kr. och är en av de äldsta druvorna som har använts för att göra vin. Pinot Noir fanns i Mellanöstern när romarna kom dit och senare tog de med sig druvan till Frankrike. De katolska munkarna valde druvan till sitt nattvardsvin och sedan spred sig vinet till allmänheten.

Pinot Noir är en mycket populär druva som har allt mer omtyckt de senaste decennierna och den odlas idag över hela världen och är faktiskt den 10:e mest odlade druvan i världen. Det är bra marscherat eftersom man uppskattar att det finns fler än 10 000 olika druvsorter. Idag finns det totalt 117 tusen hektar med Pinot Noir vinstockar som odlas över hela världen.

pinot-noir - Vinjournalen.se

En kinkig druva

Pinot Noir är nog den mest charmiga av alla druvsorter och utan tvekan den svåraste att göra vin på. Man säger att det är som en mardröm att göra goda viner av druvan Pinot Noir och anledningen till att Pinot Noir är en av de svåraste druvorna i vinvärlden beror på olika faktorer. Druvans skal är ett av de tunnaste skalen som finns på vindruvor och som vi vet så ger en druvas skal både färg och tanniner till vinet. Ett tunt skal är också mottagligt för sjukdomar som exempelvis röta och svamp men det räcker med stora temperaturfluktuationer för att druvorna ska bli kinkiga. Otroligt nog gillar druvan att klara sig i svala, torra klimat med väl dränerade, steniga eller kalkiga jordar. Pinot Noir tycker om att ha det lite svalare omkring sig och trivs bra på platser där solen inte gassar varje dag. Sedan växer druvorna mycket tätt i trånga kluster och till sist så mognar de sent. Det tar längre tid för druvorna att mogna än för andra druvor och vinmakare berättar ofta att de nervöst räknar dagarna till skörd.

Ett vin med olika stilar

Trots komplikationer – goda viner blir det! Viner som är lätta, har fin struktur och tät röd färg. Pinot Noir-vin produceras i många olika stilar och eftersom druvan växer över hela världen så skiftar stilen lite beroende på jordmån, klimat och vinmakarens fria skön, förstås.  I Bourgogne i Frankrike är den en signaturdruva. Här görs många stiliga – och dyra – Pinot Noir viner.

Men när det fungerar att göra goda viner så blir allt klockrent. Ingen annan druva har samma utstrålning som Pinot Noir. Allt från häftiga aromatiska, vilda, syrliga viner av äldre årgång med mörka frukter till unga, med lättare stil, fruktiga och fulla av jordgubb-, hallon- och körsbärstoner. Andra vanliga aromer är viol och svart jord.  

Mognaden har förstås en hel del att göra med vilken stil vinet till sist får och allt är beroende på temperaturer, soltimmar, jordmån, skörd, klimat och hur gammal vinstocken är.

Var växer druvan?

Förutom i Frankrike är Pinot Noir även en stor druva i Kalifornien, men även i nya vinvärlden har den fått fotfäste som exempelvis i Australien, Sydafrika, Nya Zeeland och Chile. Tyskland har de senaste decennierna gjort stor succé med sin fruktiga och skön Pinot Noir viner.

Men även om Pinot Noir växer i många andra länder, så anses fortfarande den bästa vinerna från druvan komma från Bourgogne-regionen i Frankrike. Inte att förglömma är att Pinot Noir även är en Champagne-druva av stora mått. Antingen används den till 100% själv eller blandas med Pinot Meunier och Chardonnay.

Pinot Noir - glas med vin på rad - Vinjournalen.se

Vad ska man äta till?

Pinot Noir är ett perfekt och mycket mångfacetterat matvin som passar till en mängd varierande rätter och vinet fungerar fint som finvin med till exempel anka eller kalv, eller med grillat fläsk, kyckling men även med feta fiskar som tonfisk och lax. Vinet är utmärkt till asiatiska rätter som sushi eller sashimi. Dessutom passar Pinot Noir självfallet bra ihop med både lagrade eller milda, mjuka och hårda ostar.

Liksom alla de ädla druvsorterna har Pinot Noir också sin egen helgdag, International Pinot Noir Day som infaller varje år den 18 augusti. Det skulle även vi kunna fira i Sverige, eller vad tycker du?

Prova Pinot Noir från 3 länder!

Det är spännande att prova samma druva hos olika vinmakare, från olika länder och av olika vinstilar. Varför inte göra en mini-provning hemma? Vi har några förslag:

Pinot Noir - 3 viner som provas - Vinjournalen.se

Frankrike

Börja med en god Pinot Noir från Bourgogne. En av de bättre producenterna i en bra prisklass är Louis Jadot och hans vin Couvent des Jacobins är ett riktigt kap om man ser till priset. En härlig fruktkompott blandas med örtiga toner som muskotnöt och kanel. Ett ganska lätt, välgjort mycket fruktigt vin med fin fatkaraktär och mjuka tanniner.

Couvent des Jacobins 2015|nr 5283 | Frankrike, Bourgogne | 149 kr

Tyskland

Från en annan typ av jordmån och från den något svalare regionen Pfalz kommer Wilhelmshof Pinot Noir som är ett vin som inte går av för hackor. Kritikerrosade vinmakare har gjort en snygg Pinot Noir som ständigt får fina priser och utmärkelser. En lätt, fräsch och fruktig Pinot Noir med mysig kryddkaraktär och med aromer som mynta, nougat och subtila jordtoner med en lång finish.

Wilhelmshof Pinot Noir 2018 | nr 20028 | Tyskland, Pfalz | 139 kr

Nya Zeeland

Vi kan inte låta bli att prova Nor’Wester från Nya Zeeland och familjeproducenten Greystone Wines. Lite mer komplex gjord om man jämför med vinerna som vi provar idag. Ett vin med utmärkt fatkaraktär och mogna, mörka frukter som piffats upp med subtila toner av sandelträ och lakrits samt en släng av choklad. Smakfullt och snyggt, trevligt matvin. (har tyvärr utgått.)

Lite mer om olika vinstilar:

Frågor och svar om Pinot Noir

Vad kännetecknar pinot noir smak?

Aromerna i en pinot noir kan skilja endel beroende på vinets ålder, odlingsområde och vinmakare, men alla domineras av en smak av röda bär. En ung pinor noir skapar viner med hög fruktsyra och smaker av röda bär som hallon, lingon, jordgubbar och körsbär. I äldre viner kan man hitta örtiga toner, nyanser av multna löv, fuktig skog, svamp och kryddor.

Vad passar till pinot noir rött vin?

Rödvin pinot noir passar bra ihop med många olika maträtter, även fisk och vegetariskt. Lätta kött och fågelrätter, halvhårda ostar och italienska pastarätter passar utmärkt tack vare vinets fruktiga smak och syrlighet.

Är pinot noir vitt vin välkänt?

Pinot noir är grunden till många kända vinsorter. Champagne är ett av de mest välkända namnen på marknaden.

Vad finns det för olika typer av pinot noir vin?

Druvan pin noir används för att producera röda, rosé och vita viner så som Champagne och andra mousserade viner.

Var ifrån kommer pinot vin?

Pinot.noir odlas i många länder och regioner världen över. Frankrike, Nya Zeeland och Kalifornien är bland de största producenterna. Bland de mest välkända odlingsregionerna hittar vi Côte de Nuits och Côte de Beaune i Bourgogne.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

district-7-pinot-noir-657801 - Vinjournalen.se
District 7 Pinot Noir
Pris:151 :-
Artikel nr:657801
Smak choklad, kaffe, kardemumma, lagerblad, rostad, nyanserad, fatkaraktär, kryddig, skogsbär, mogna jordgubbar
Arom choklad, fatkaraktär, kaffe, kardemumma, kryddig, lagerblad, nyanserad, rostad, skogsbär, mogna jordgubbar
Färg röd
Mat som passar
fågel
fläsk
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorPinot NoirAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
6 /12
Smakintensitet
6 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.