Vinskolan – lär dig allt om druvan Chardonnay

Visst finns det många underbara vita druvor? Vi kommer under våren att gå igenom några av våra vanligaste druvor och vita vinstilar.  Idag gör vi en djupdykning i en mycket populär druva, Chardonnay. Tanken är att ge dig en bra introduktion till en värld av vita viner och samtidigt förmedla några vintips, så du an lära känna druvorna ordentligt.

Vad kan man säga generellt om Chardonnaydruvan?

Chardonnay är förmodligen det mest populära vita vinet och vår vanligaste vita druva som växer över hela världen, både i Europa och i USA. Chardonnaydruvan är riktig drömdruva eftersom druvan kan framställa en mängd olika och fantastiska vinstilar.  Priset kan också variera från ytterst goda och prisvärda viner till riktiga dyrgripar från några av de finaste vingårdarna i världen. En Chardonnay kan vara enkelt vin eller härligt balanserat och komplext vin.

Hur kan man känna igen ett Chardonnayvin?

Eftersom druvan är så vanlig är det svårt att sätta en typisk smak på ett Chardonnayvin. Smaken varierar otroligt mycket och är helt beroende på var druvan växer, jordmånen och klimatet. Men fruktiga smaker som citrus, päron, äpple och tropiska smaker som melon och ananas , skulle ändå kunna vara en gemensam  nämnare om vi ratar om smaker.  En del Chardonnayviner är ekfatslagrade, tenderar att vara fylligare och rundare och utvecklar olika komplexa dofter som en utpräglad fatlagring och rökighet, medan andra har en lättare med en fruktiga stil och är lite skarpare i smaken. Chardonnay får alltså ofta en smak som är alltså helt beroende på den vinmakare som producerat vinet och bestämt hur länge det ska lagras och hur det till slut ska smaka.

Smaktestet!

I Frankrike finns olika mycket tydliga och olika jordmåner som producerar fram sin egen typ av Chardonnay. Vi ska testa två viner: ett kommer från Jura som ligger vid Jurabergens fot i östra Frankrike vid gränsen mot Schweiz och ett annat vin från Mâconnaisregionen i södra Bourgogne för att se om vi kan känna likheter och likheter. Gemensam nämnare: 100% producerat av druvan Chardonnay.

Côtes de Jura 2015

  • Område: Jura , Côtes du Jura
  • Druva: Chardonnay
  • Producent: Caveau des Jacobins/Chateau Béthanie
  • Art nr: 2292
  • Pris: 95 kr

Ett lätt och välbalanserat vin med en klar ljusgul färg från det spännande vindistriktet vid Jurabergen och vinkooperativet Caveau des Jacobins i Arbois är ett av Frankrikes äldsta och mycket välrenommerade vinkooperativ grundat 1906. Men en jordmån av kalksten och märgel som ger en tydlig mineralton, görs här viner i världsklass!

Côtes de Jura är smakrikt och stramt med rena fiska, ungdomliga toner med smak av frukter som gröna päron som smekts i honung, örter och citrus. Här finns dova nöttoner och en kraftfull och personlig doft, härligt fräsch av gröna äpplen med svaga fattoner och mineral. Ett flexibelt vin som inte enbart passar fint till havsrätter utan prova gärna tillsammans med lättare fläsk- och fågelrätter.  En mycket fin och prisvärd Chardonnay med lång eftersmak och bland de bland de bättre som du an hitta. Rekommenderas!

Mattips!

Varför inte servera till en nöt- och honungsbakad, varm Brietårta? Recept hittar du här.

 

Saint-Véran  Réserve Joseph Deshaires , 2014

  • Område: Bourgogne, Mâconnais, AOP Saint-Veran
  • Druva: Chardonnay
  • Producent: Joseph Deshaires (Château de Beauregard)
  • Art nr: 5602
  • Pris: 139 kr

Från byn Saint-Veran i Mâconnaisregionen kommer det eleganta, kritikerrosade vinet med samma namn. Här i området produceras några av de finaste Chardonnayvinerna i världen och detta vin är sannerligen inget undantag.  Välkommen att smaka en klassisk Chardonnay från anrika vingården Joseph Deshaires i Bourgogne som har en lite starkare och tonen lite mörkare gul. Rent och krispigt vin med fruktiga och fina smaker som har inslag av fat, gula plommon, mineral, örter och apelsin med lätta smör- och ektoner.

Saint-Véran  Réserve är välbalanserat och mycket välgjort vitt vin i äkta burgundisk stil som kommer från de skickligaste vinmakarna i distriktet. Nötiga dofter av fat och mineral och en rund och trevlig bred eftersmak. Ett Borugognevin ska vara, runt och fylligt, precis som detta. Detta ungdomliga vin är ett bra köp som även kan lagras något år eller två och utveckla smaken ännu mer. Ett fynd!

Mattips!

Prova gärna med en solgul fiskgryta. Receptet finns här.

 

 

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Producent:Caveau des Jacobins/Chateau Béthanie

Land: Jura (Jura och Savoie)

Alkohol:12 % Vol. %

Pris:95 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna