Hem » Vin & Mat » Varm Brietårta och friskt vitt vin är en höjdare

Varm Brietårta och friskt vitt vin är en höjdare

26_itemthemeimage_5117-jpg - Vinjournalen.se

Frukt och hackade valnötter förhöjer den goda Brieosten i varm tappning. Börja med en smakrik och god Brietårta, ungefär 20 m stor.

Nötblandning
Koka 2 dl flytande honung, 1 dl hackade, torkade aprikoser, 1 dl blandade pistage- och valnötter tillsammans med 1 msk rågmjöl tills honungen tjocknar. Lägg hela Brien som den är i en ugnsfast form och häll över nöt blandningen. Baka i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter tills nötterna fått en fin färg. Servera med kex och färsk frukt.

2 vintips till detta

  • Varför inte prova det etiskt märkta Leeuwenjacht från 2013 (nr 2171) ett friskt och fuktigt vitt vin för 81 kr som passar utmärkt till Brietårtan. I detta ljusgula och smakrika vin samsas tre druvor: Viognier, Chenin blanc, Grenache blanc. Vinet har blommig doft med inslag av fat, aprikos, gråpäron, örter och mandarin samt en alkoholhalt 13,5 % och kommer från vinregionen Western Cape vid kusten.
  • Jean Biecher 2013 (nr 81401) är ett lite komplexare vin, men friskt och fruktigt ekologiskt odlat från Frankrike för 101 kr och med en alkoholhalt13,5 %. Vinet har en smak med inslag av gula päron, honungsmelon, lime och örter med en druvtypisk Pinot Gris som passar utmärkt till en starkare Brie.

Frågor och svar:

Vad är ingredienserna i Varm Brietårta?

Ingredienserna i Varm Brietårta är Brieost, frukt, hackade valnötter, flytande honung, torkade aprikoser, pistage- och valnötter, rågmjöl, kex och färsk frukt.

Hur tillagas Varm Brietårta?

Brien läggs i en ugnsfast form och hälls över med en nötblandning av honung, torkade aprikoser, pistage- och valnötter samt rågmjöl. Tårtan bakas sedan i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter tills nötterna fått en fin färg.

Vilket vin passar bra till Varm Brietårta?

Två vintips som passar bra till Varm Brietårta är Leeuwenjacht från 2013 och Jean Biecher 201Leeuwenjacht är ett friskt och fuktigt vitt vin med smak av aprikos, gråpäron och mandarin medan Jean Biecher är ett fruktigt och ekologiskt odlat vin med smak av gula päron, honungsmelon och lime.

Vilken storlek ska Brien ha för Varm Brietårta?

Brien bör vara ungefär 20 m stor för att användas i Varm Brietårta.

Vad är en nötblandning och hur tillagas den?

En nötblandning är en blandning av hackade, torkade aprikoser, pistage- och valnötter som kokas tillsammans med flytande honung och rågmjöl tills honungen tjocknar. Nötblandningen används sedan för att hällas över Brien i Varm Brietårta.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Vitt Vin - Kloster Eberbach Riesling Kabinett artikel nummer 581001 från producenten Kloster Eberbach från området Tyskland - Vinjournalen.se
Kloster Eberbach Riesling Kabinett
Pris:129 :-
Artikel nr:581001
Smak dadlar, lime, ungdomlig, gula äpplen, honungsmelon, vita blommor
Arom dadlar, gula äpplen, honungsmelon, lime, ungdomlig, vita blommor
Färg gul, ljus
Mat som passar
asiatiskt
fisk
kryddstarkt
sällskapsdryck
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021DruvorRieslingAlkohol8 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
5 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.