Hem » Vin Fakta » Hört talas om vinet Txakoli?

Hört talas om vinet Txakoli?

209 - Vinjournalen.se

Nu ska du få höra om Txakoli!

Från och till brukar vi ge oss ut för att hitta lite mer udda viner, ibland från udda vinregioner som presenterar en helt annorlunda vinstil an vad vi är vana med. Inte alltid en så himla lätt uppgift på den svenska marknaden som ändå är ganska enformig och homogen, trots ett relativt stort utbud.

Ögonen vilar osökt på en vinregion som nästan är totalt okänd hos oss, trots att dessa ofta vita viner och mer sällan röda viner som är moderna och ligger i tidens trend.

210 - Vinjournalen.se
I vingården

Medan den stora majoriteten av Txakolina idag är vit, experimenterar vissa producenter med röda och roséer. De är friska, syrliga och fruktiga och har en lägre alkoholhalt. Vi tänker förstås på den spanska vinregionen Txakolina med tre DO-områden i norra Baskien som har sin egen vinstil som kallas för Txakoli.

Detta härliga baskiska namn, Txakoli, uttalas ’tja-koli’ och vinet görs främst av en lokal spansk, nästan okänd grön druva som heter Hondarribi Zuri eller den blå, också mer ovanliga druvan som heter Hondaribbi Beltz, fast även i kombination med några andra lokala druvor.

Den lägre alkoholhalten betyder förstås ett något lättare vin, vilket gör dessa torra viner till perfekta och fräscha sommarviner, antingen som en trevlig upptakt till grillfesten och som aperitif, eller till lättare rätter som sallader eller tapas, som heter pintxos i Baskien. Det är så kanapéer med godsaker ovanpå.

Regionen och vinet Txakoli

Läget kan inte bli bättre. Salta vindar från Atlanten och sol från den blå himlen. På terrasser med branta sluttningar ligger Txakolinas vingårdar med panoramautsikt över den soliga Biscayabukten. Här skapas Txakoli, det uppfriskande, ofta mousserande vita vinet som serveras i restauranger och

Det mesta av vinet Txakolina dricks förstås i Baskien och det är svårt att hitta det någon annanstans i Spanien eller i andra länder. Allra minst i Sverige. Här finns en flaska från en av de tre regionerna i Txakolina, Getariako i 171 butiker och en annan flaska i beställningssortimentet. Men dessa går att beställa och det finns några flaskor i webblagret.

Trots att vinet inte är så utbrett internationellt, så har de flesta producenterna i Txakolina överraskande högteknologiska vinföretag. Druvor skördas och levereras till vingården, där de omedelbart kyls ner nästan till frysning och täckt med kväve som förhindrar oxidation, en process som bevarar vinet fräscht och syrligt. Vinerna fermenteras sedan med inhemsk jäst i ståltankar.

Håll utkik på Vinjournalen.se imorgon då vi provar ett vin från Txakolina och lär oss göra baskiska pintxos!

Mer om ovanliga druvor och ovanliga vinländer:

Frågor och svar:

Vilken typ av vin är Txakoli?

Txakoli är oftast ett vitt vin, men vissa producenter experimenterar med röda och roséer.

Vilken druva används för att göra Txakoli?

Txakoli görs främst av en lokal spansk druva som heter Hondarribi Zuri eller den blå druvan Hondaribbi Beltz, i kombination med några andra lokala druvor.

Var ligger vinregionen Txakolina?

Txakolina ligger i norra Baskien, Spanien.

Varför är Txakoli ett perfekt sommarvin?

Txakoli har en lägre alkoholhalt vilket gör det till ett lättare vin, perfekt för sommaren och som aperitif eller till lättare rätter som sallader eller tapas.

Var kan man hitta Txakoli i Sverige?

Det är svårt att hitta Txakoli i Sverige, men det går att beställa från vissa butiker och webblagret.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.