Hem » Vin Tester » Lär dig mer om 4 ovanliga druvor

Lär dig mer om 4 ovanliga druvor

26_itemthemeimage_5130-jpg - Vinjournalen.se

Många länder med ofta mindre eller små vinproducenter gör fortfarande vin på gamla och traditionella druvor. Vi kan hitta en hel del druvor som vi kanske inte direkt känner igen. Ibland kan det vara fantastiska druvor och riktiga pärlor, men ibland kan de vara oslipade diamanter och en riktig kalldusch. Det gäller att prova själv och se vad man tycker om och föredrar. Läs lite kortfattat om några ovanliga druvor:

Röda druvor

Tannat
I slutet av 1800-talet tog baskerna med sig druvan Tannat från södra Frankrike till Uruguay där det visade sig att druvan trivdes alldeles utmärkt. Idag är det en vanlig druva i Uruguay för att framställa rödvin. I sydvästra Frankrike finns druvan fortfarande kvar och blandas friskt med exempelvis Cabernet Franc. Tannat är en mörkröd druva med hög syra som smakar markant av hallon och björnbär.

Sagrantino
Sagrantino är en gammal italiensk druvsort som funnits sedan medeltiden och kommer från Umbrien. Under stora delar av 1900-talet försvann druvan men hittades av odlare och man började återplantera den med stor framgång då man lyckats förfina en druva som egentligen i begynnelsen kändes mycket sträv och innehåller ganska mycket alkohol. Druvan innehåller ännu mycket garvsyra men den balanseras av en fruktig, jordnära smak med inslag av körsbär och lakrits.

Vita druvor

Falanghina
Druvan Falanghina har sitt ursprung i Kampanien i södra Italien. Detta är en lokal druvsort som blivit populär eftersom den liknar Chardonnay med ofta med arom och en vag smak av ekfat och mineral och är parfymerad med fina inslag av örter och jäst och något mineralisk. Idag serveras vin på druvan på en hel del restauranger i Italien, gärna tillsammans med skaldjur och musslor.

Hondarribi Zuri
Druvan Hondarribi Zuri är också en baskisk inhemsk druva men av ganska ovanlig sort. Det finns ett spanskt vin som heter Txakoli, som framställs av druvan, och har blivit ett ganska populärt vin till salta tapas. Druvan liknar Muskatdruvor eftersom den är fruktig och frisk med inslag av äpple.

Frågor och svar:

Varifrån kommer druvan Tannat och var används den idag?

Tannat kommer från södra Frankrike och används idag i Uruguay för att framställa rödvin.

Vilken smak har Sagrantino-druvan och varifrån kommer den?

Sagrantino-druvan har en fruktig, jordnära smak med inslag av körsbär och lakrits. Den kommer från Umbrien i Italien.

Vad är Falanghina-druvan känd för och varifrån kommer den?

Falanghina-druvan är känd för sin likhet med Chardonnay och har ofta arom och en vag smak av ekfat och mineral. Den kommer från Kampanien i södra Italien.

Vilken typ av mat passar Hondarribi Zuri-vin bra till?

Hondarribi Zuri-vin passar bra till salta tapas.

Vilken smak har Hondarribi Zuri-druvan och var kommer den ifrån?

Hondarribi Zuri-druvan är fruktig och frisk med inslag av äpple. Den kommer från Baskien i Spanien.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.