Auxerrois

Denna druva är en avlägsen släkting till Chardonnay och var en gång i tiden en mycket populär druva som odlades i östra Frankrike. Idag finns den bara i Alsace och i Luxemburg där man gör lite mer kryddiga viner i en stil som ligger mellan Pinot Blanc och Ppinot Gris i stil. Konstigt nog ser man sällan druvans namn på etiketten, men en del av de viner som säljs som Pinot Blanc innehåller ibland även Auxerrois.

Smaka druvan:  Pinot Blanc | 12169 | 85 kr | Frankrike, Alsace

Härligt och enda exempel för att få en första kontakt med druvan Auxerrois som finns i denna premium reserva till 75% och resten är Pinot Blanc. Vinet kommer från Bestheim och smakar gula frukter med kryddiga toner.

Perfekt till: Pasta Vongole

Muscadelle

Muscadelle är en vit druva som odlas mycket i Brdeaux Frankrike för att göra både torra och söta viner som exempelvis Sauternes. Den används mycket som blanddruva men oftast inte mer än till 10%. Trots att Muscadelle doftar mycket likt Muskatdruvor med aromer som russin och vindruvor, så är de inte släkt med Muskat.

Smaka druvan: Château Bonnet |4151| 89 kr| Frankrike, Bordeaux

Frisk och lättdrucket torrt vin där Muscadelle blandas med Semillion och Sauvignon Blanc. Känn på aromatiska citrussmaker tillsammans med syrliga krusbär och gröna mogna päron.

Perfekt till: laxen

Agiorgitiko

Kan ibland heta St Georgedruvan och är en druva som är lokal och mycket populär i Grekland.
Den är född på Peloponnes och är Greklands mest odlade druva. Den finns i olika viner, som fruktiga lätta roséviner till mer lagringsvänliga mustiga och djupröda rödviner som är tanninrika och har en fin fatkaraktär.

Smaka druvan: The Lion |6259 | 119 kr | Grekland, Peloponnesos

Ekologiskt och organiskt rödvin där Agiorgitiko blandas till 80% med Cabernet Sauvignon. Viner kommer från anrika familjen Giannokos som gjort viner sedan 1896. Mustigt smakrikt vin med röda bärtoner och allt annat som man vill ha i: choklad, lakrits, vanilj och mynta.

Passar till: grillade lammkotletter

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy