Det finns många väldigt vackra platser på jorden, platser som få en att kippa efter andan och platser där det otroligt nog också växer vin. Myanmar i Burma är en sådan plats och hr öppnade förta vingården strax innan millennieskiftet. I Myanmar finns det endast två vingårdar. Båda ligger vid sjön Inle Lake, som också är känd för sin goda fisk. En halvtimme med bil från sjön om man åker upp i Shanbergen, så hittar vi vingårdarna.

Red Mountain Estate Vinyards & Winery

På vingården fick man skapa terrasser för att vinet skulle kunna odlas på ett fördelaktigt sätt. Man öppnade 2002 och rekryterade en välrenommerad fransk vinmakare, Francois Raynal. Utrustningen köpte man från Italien och 400 000 vinstockar hämtades från Frankrike och Spanien. Man ville också börja med att testa druvsorterna Shiraz och Chenin Blanc för att se vilka av dessa druvor som trivdes bäst i Burma. Idag odlar man fler druvsorter, Chardonnay, Pinot Noir och Sauvignon Blanc exempelvis. Här gör man också rött, vitt och rosévin. Ungefär 100 personer arbetar under säsongen på vingården.

Aythaya Wine Resorts 

Vackra Aythaya Wine Resorts

Den andra vingården i Myanmar är också den äldsta från 1999, Aythaya Wine Resorts. Grundaren och Burmaälskaren, Bert Morsbach, ville odla vin i området som har ett perfekt klimat med 150 soldagar och en ideal jordmån. När Bert började med vinframställning i södra Shan State var visionen att producera kvalitetsvin, även om man från början fick ha mottot ”ett bättre vin för varje år”.  Även här tog man hjälp av prominenta experter från Europa, främst från Tyskland och man har blivit känd för sina mousserande kvalitetsviner som tillverkas enligt charmatmetoden. Men man producerar också riktigt goda stilla vita och röda viner i flaska och bag-in-box samt en brandy av grappatyp.  Exempel på druvor Shiraz, Dornfelder, Tempranillo, Muskat och Sauvignon Blanc. Eftersom vingården Aythaya är väldigt vackert belägen med en milsvid underbar utsikt, så satsar också stort på vinturism. Evenemang för besökare, ett hotell och en restaurang är några av de attraktioner som finns.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy