Krispigt Vinho Verde med kantarellfyllda paprikor

falco vinho verde mat tips

Vi dricker vi ett lätt Vinho Verde till kantarellfyllda paprikor!

På något sätt verkar man alltid göra succé när man fyller paprikor, tomater eller svamphattar med goda fyllningar. Men vilket vin, om rött eller vitt, som man ska välja beror ganska mycket på vilken fyllning man valt. Antingen kan man fylla paprika med fisk eller kött, vegetariska eller kryddiga, spännande och heta fyllningar.

Vi tänkte prova att göra en paprika med en sorts fyllning och sedan rekommendera olika druvor och viner till eventuellt andra fyllningar och andra stilar. Vi har val att göra en lätt och mycket god kryddad vegetarisk fyllning med kantareller, grönsaker och ost. Till det har vi valt ett friskt Vinho Verde-vin.

Vinho Verde - gröna druvor

Fler än 400 inhemska druvor i Portugal!  

Ordet ”verde” betyder grön, men namnet Vinho Verde syftar snarare på ett ungt vin, då det redan fylls på flaska och ibland så tidigt som 3 månader efter skörd.
Trots att det finns så många druvsorter i Portugal, så rekommenderar Vinho Verde DOC klassificeringen endast 7 druvor för det vita vinho verde. Den mest vanliga druvorna är Alvarinho och Arinto.  

Innan vi presenterar veckans vin bör du veta att Vinho Verde både är en vinstil och en ganska stor region där man gjort viner sedan 2000 år. I regionen finns 19 000 vinodlare och 51 000 hektar vingårdar som producerar 85 miljoner liter vin årligen, 86% vitt vin, resten är rött vin samt mycket lite mousserande viner och rosé.

Vinho Verde - Flaska Falco Arinto

Veckans vin: Falco Arinto Vinho Verde 2018

Falco Arinto Vinho Verde är ett trevligt matvin till lättare mat och sallader eller till dig som valt att banta ner både kalorier och alkohol och välja ett smakfullt alternativ med lägre alkoholhalt som detta vin, som ligger på en alkoholhalt på 11,5 %. 

Falco Arinto är ett Vinho Verde från Portugal och distriktet Vinho Verdo DOC som ligger i Minho i nordvästra delen av Portugal är producerat av den typiska vinho verde-druvan, den gröna Arinto som just skapar ett vin med denna lätta, fräscha framtoning.

Vinet Falco Arinto kallas även kort för ’Falco’ efter en liten söt falk som har fått sitt namn efter området ’Peneireiro’ och som bor hos familjeproducenten Quinta da Raza i Peneireiros, närmare bestämt i mysiga Celorico de Basto, i Vinho Verde-regionen. 

I Vinho Verde produceras de godaste, trendigaste och mest prisvärda vinerna i värden och vingården Quinta da Razas ägare, vinmakaren José Diogo Teixeira Coelho, producerar an både vita och röda viner sedan 5 generationer tillbaka.

Vinho Verde -  José Diogo Teixeira Coelho
José Diogo Teixeira Coelho

Producenten är känd för sitt vinho verde vin, det karakteristiska Falco, som är ett torrt, fräscht och krispigt vin med både skärpa och syrlighet. Sköna och mineraliska flintatoner ger en fin intensiv smak av en vacker fruktkomposition som kombinerar gröna, syrliga äpplen, päron och citron samt mjuk honungsmelon. Det här vinet har en bra och mogen balans mellan de aromatiska tonerna och den krispiga syrligheten med ett torrt, örtigt avslut. Vinet är så friskt och fräscht att det nästan känns spritsigt.

Falco Arinto Vinho Verde fungerar bra tillsammans med lätta rätter som exempelvis en grillad kyckling, en sallad med gratinerad chèvre och med fisk och skaldjur eller varför inte enbart som en välkomstaperitif?

Vilket vin ska man välja till fylld paprika?

Ett rött eller ett vitt vin beror på vad du fyller din paprika med och en tumregel kan vara att till en stark köttrik fyllning kan det bara bra att väja rött vin och till en fiskfyllning eller en lättare vego-fyllning så brukar ett vitt vin fungera bättre. Därför har vi valt att göra en fyllning med kantarell och lite ost.

Paprikor är just nu till hösten särskilt läckra och innehåller dessutom mycket A- och C-vitaminer. Vi fyller med basmatiris och kantareller och grillar sedan allt med ost. Du kan självklart välja couscous, vildris eller quinoa istället för ris.

Vinho Verde - fyllda paprikor med kantarell

Röda saftiga paprikor fyllda med kantareller, ris och örter

Koka riset för sig:

  • 2,5 dl basmatiris, kokas med vatten enligt rekommendation, säll undan.

Gör fyllningen:

  • 500 g färska kantareller
  • 2 msk rapsolja och 25 g smör
  • 2 banan-schalottenlökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl bladpersilja, finhackas
  • 1/2 dl dill, finhackas
  • 1 kvist myntablad, finhackas
  • 1-2 msk sojasås
  • salt, peppar

Fräs lök och vitlök i smör och olja till den är genomskinlig. Ställ undan.

Fräs kantareller i resterande fett. När de börjar bli något bruna, tillsätts persilja, dill och mynta samt sojasås.

Ta fram:

  • 4 stora paprika, delade på mitten
  • 2-3 dl riven västerbottensost

Sätt ihop:

I en skål lägger du det kokta riset och blandar med kantareller, lök, vitlök, kryddor. Smaka av och krydda. Fördela blandningen i paprikahalvorna, lägg lite västerbottenost över och gratinera i ugnen, sådär 220° i några minuter tills paprikorna är ganska mjuka och osten smält. 

Vinho VErde - mer mat

Exempel på andra fyllningar med andra druvor

Fisk- eller skaldjursbaserad fyllning 

Ett lätt, skarpt vin som Sauvignon Blanc eller Pinot Blanc fungerar bäst om fyllningen är kryddad. Till en mer krämig fyllning passar ett fylligare vin. Prova med den torra Riesling-druvan.

Köttfärsfyllning med tomater

Välj ett rött lätt vin av druvan Pinot Noir eller Zinfandel till nötfärs och ett fylligare till lammfärs eller krydda korv som exempelvis chorizo som Sagiovese eller Montepulciano.

Het chili con carne fyllning med svarta bönor

Prova ett fylligt vin med tanniska druvor som Syrah, Malbec och Shiraz.

Vegetarisk fyllning

Lite beroende på kryddor kan man egentligen välja allt från den röda druvan Pinotage till den gröna Muskat, Verdejo eller Grüner Veltliner.

Botanisera bland våra andra lättare recept:

Falco Vinho Verde

En ungdomlig och fruktdriven vinho verde perfekt till skaldjur, fisk och sallader.

Artikelnummer: 2277

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Portugal, Vinho Verde

Alkohol: 11,5 %

Pris: 79 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna