Hem » Vin & Mat » Krispigt Vinho Verde med kantarellfyllda paprikor

Krispigt Vinho Verde med kantarellfyllda paprikor

falco vinho verde mat tips

Vi dricker vi ett lätt Vinho Verde till kantarellfyllda paprikor!

På något sätt verkar man alltid göra succé när man fyller paprikor, tomater eller svamphattar med goda fyllningar. Men vilket vin, om rött eller vitt, som man ska välja beror ganska mycket på vilken fyllning man valt. Antingen kan man fylla paprika med fisk eller kött, vegetariska eller kryddiga, spännande och heta fyllningar.

Vi tänkte prova att göra en paprika med en sorts fyllning och sedan rekommendera olika druvor och viner till eventuellt andra fyllningar och andra stilar. Vi har val att göra en lätt och mycket god kryddad vegetarisk fyllning med kantareller, grönsaker och ost. Till det har vi valt ett friskt Vinho Verde-vin.

Vinho Verde - gröna druvor

Fler än 400 inhemska druvor i Portugal!  

Ordet ”verde” betyder grön, men namnet Vinho Verde syftar snarare på ett ungt vin, då det redan fylls på flaska och ibland så tidigt som 3 månader efter skörd.
Trots att det finns så många druvsorter i Portugal, så rekommenderar Vinho Verde DOC klassificeringen endast 7 druvor för det vita vinho verde. Den mest vanliga druvorna är Alvarinho och Arinto.  

Innan vi presenterar veckans vin bör du veta att Vinho Verde både är en vinstil och en ganska stor region där man gjort viner sedan 2000 år. I regionen finns 19 000 vinodlare och 51 000 hektar vingårdar som producerar 85 miljoner liter vin årligen, 86% vitt vin, resten är rött vin samt mycket lite mousserande viner och rosé.

Vinho Verde - Flaska Falco Arinto

Veckans vin: Falco Arinto Vinho Verde 2018

Falco Arinto Vinho Verde är ett trevligt matvin till lättare mat och sallader eller till dig som valt att banta ner både kalorier och alkohol och välja ett smakfullt alternativ med lägre alkoholhalt som detta vin, som ligger på en alkoholhalt på 11,5 %. 

Falco Arinto är ett Vinho Verde från Portugal och distriktet Vinho Verdo DOC som ligger i Minho i nordvästra delen av Portugal är producerat av den typiska vinho verde-druvan, den gröna Arinto som just skapar ett vin med denna lätta, fräscha framtoning.

Vinet Falco Arinto kallas även kort för ’Falco’ efter en liten söt falk som har fått sitt namn efter området ’Peneireiro’ och som bor hos familjeproducenten Quinta da Raza i Peneireiros, närmare bestämt i mysiga Celorico de Basto, i Vinho Verde-regionen. 

I Vinho Verde produceras de godaste, trendigaste och mest prisvärda vinerna i värden och vingården Quinta da Razas ägare, vinmakaren José Diogo Teixeira Coelho, producerar an både vita och röda viner sedan 5 generationer tillbaka.

Vinho Verde -  José Diogo Teixeira Coelho
José Diogo Teixeira Coelho

Producenten är känd för sitt vinho verde vin, det karakteristiska Falco, som är ett torrt, fräscht och krispigt vin med både skärpa och syrlighet. Sköna och mineraliska flintatoner ger en fin intensiv smak av en vacker fruktkomposition som kombinerar gröna, syrliga äpplen, päron och citron samt mjuk honungsmelon. Det här vinet har en bra och mogen balans mellan de aromatiska tonerna och den krispiga syrligheten med ett torrt, örtigt avslut. Vinet är så friskt och fräscht att det nästan känns spritsigt.

Falco Arinto Vinho Verde fungerar bra tillsammans med lätta rätter som exempelvis en grillad kyckling, en sallad med gratinerad chèvre och med fisk och skaldjur eller varför inte enbart som en välkomstaperitif?

Vilket vin ska man välja till fylld paprika?

Ett rött eller ett vitt vin beror på vad du fyller din paprika med och en tumregel kan vara att till en stark köttrik fyllning kan det bara bra att väja rött vin och till en fiskfyllning eller en lättare vego-fyllning så brukar ett vitt vin fungera bättre. Därför har vi valt att göra en fyllning med kantarell och lite ost.

Paprikor är just nu till hösten särskilt läckra och innehåller dessutom mycket A- och C-vitaminer. Vi fyller med basmatiris och kantareller och grillar sedan allt med ost. Du kan självklart välja couscous, vildris eller quinoa istället för ris.

Vinho Verde - fyllda paprikor med kantarell

Röda saftiga paprikor fyllda med kantareller, ris och örter

Koka riset för sig:

  • 2,5 dl basmatiris, kokas med vatten enligt rekommendation, säll undan.

Gör fyllningen:

  • 500 g färska kantareller
  • 2 msk rapsolja och 25 g smör
  • 2 banan-schalottenlökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl bladpersilja, finhackas
  • 1/2 dl dill, finhackas
  • 1 kvist myntablad, finhackas
  • 1-2 msk sojasås
  • salt, peppar

Fräs lök och vitlök i smör och olja till den är genomskinlig. Ställ undan.

Fräs kantareller i resterande fett. När de börjar bli något bruna, tillsätts persilja, dill och mynta samt sojasås.

Ta fram:

  • 4 stora paprika, delade på mitten
  • 2-3 dl riven västerbottensost

Sätt ihop:

I en skål lägger du det kokta riset och blandar med kantareller, lök, vitlök, kryddor. Smaka av och krydda. Fördela blandningen i paprikahalvorna, lägg lite västerbottenost över och gratinera i ugnen, sådär 220° i några minuter tills paprikorna är ganska mjuka och osten smält. 

Vinho VErde - mer mat

Exempel på andra fyllningar med andra druvor

Fisk- eller skaldjursbaserad fyllning 

Ett lätt, skarpt vin som Sauvignon Blanc eller Pinot Blanc fungerar bäst om fyllningen är kryddad. Till en mer krämig fyllning passar ett fylligare vin. Prova med den torra Riesling-druvan.

Köttfärsfyllning med tomater

Välj ett rött lätt vin av druvan Pinot Noir eller Zinfandel till nötfärs och ett fylligare till lammfärs eller krydda korv som exempelvis chorizo som Sagiovese eller Montepulciano.

Het chili con carne fyllning med svarta bönor

Prova ett fylligt vin med tanniska druvor som Syrah, Malbec och Shiraz.

Vegetarisk fyllning

Lite beroende på kryddor kan man egentligen välja allt från den röda druvan Pinotage till den gröna Muskat, Verdejo eller Grüner Veltliner.

Botanisera bland våra andra lättare recept:

Frågor och svar:

Vilket vin passar bäst till fylld paprika med kantareller?

Ett vitt vin, som Vinho Verde, fungerar bra till denna vegetariska fyllning.

Vilka druvor rekommenderas för Vinho Verde?

Vinho Verde DOC klassificeringen rekommenderar endast 7 druvor för det vita Vinho Verde, varav de mest vanliga är Alvarinho och Arinto.

Vilken alkoholhalt har Falco Arinto Vinho Verde?

Falco Arinto Vinho Verde har en alkoholhalt på 11,5%.

Vilka andra fyllningar kan man använda till paprikor och vilka viner passar till dem?

Till en fiskfyllning eller en lättare vegetarisk fyllning brukar ett vitt vin fungera bra. Till en köttfärsfyllning kan ett lätt rött vin passa bra. För en het chili con carne fyllning kan man prova ett fylligt vin med tanniska druvor. För en vegetarisk fyllning kan man egentligen välja allt från röda druvor som Pinotage till gröna druvor som Muskat, Verdejo eller Grüner Veltliner.

Vilka andra viner kan man hitta i Vinho Verde-regionen?

Förutom Vinho Verde produceras även rött vin, mousserande viner och rosé i Vinho Verde-regionen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.