Även om lightviner ökat enormt i popularitet, så har Systembolaget ännu ett ganska litet urval i det ordinarie sortimentet. Viner med sådär en 9-11% alkoholhalt från portugisiska regionen Vinho Verde kommer säkert på en odelad första plats om man vill ha ett ypperligt friskt och fruktigt vin.


Vin i Portugal är en del av det dagliga livet och det ha det varit under lång tid. Redan när romarna kom i Portugal cirka 2000 år sedan, framställde portugiserna jästa drycker. Under de senaste decennierna har EU finansierat Portugals vinindustri genom att satsa nya pengar på olika moderniseringsprojekt.

Vinho Verde är naturligtvis ett prisvärt vin, inte bara för att dessa viner har en lägre alkoholhalt, men för att de dessutom är mycket goda, lätt pärlande viner som passar till nästan alla mat, inte enbart fiskrätter.

Vad är Vinho Verde?

Vinho Verde är inte en grön druva, som många tror, eftersom vinet är så ljust och ibland kan gå mot ljust gröngult. Vinho Verde är en vinregion i norra Portugal. Även om det finns flera ursprungshistorier om Vinho Verde, så kommer namnet “det gröna vinet” från nio delregioner i Dourodalen, var och en med unika mikroklimat.  Vinregionen Vinho Verde sträcker sig från strax under den portugisiska-spanska gränsen hela vägen till Atlanten.

Vilka druvor används?

Druvorna som man producerar Vinho Verde av är typiska vita, portugisiska druvor som exempelvis Alvarinho, Vinhão, Loureiro, Trajadura, Arinto och Aveleda eller oftast en blandning av två, tre, även fyra druvor som alla har en unik karaktär och smak. Alvarinho är till exempel en syrlig druva med lite citruskaraktär medan Loureiro som också syrlig, har en mer blommig smak.

Ett riktigt och prisvärt Vinho Verde från Portugal som du kan beställa på Systemet:

Vinjournalens Vinho Verde tips


Falco Arinto

Falco Vinho Verde är gjort på druvan Arinto och är ett fruktigt, ungdomligt vin med en frisk smak av päron, honungsmelon, gröna äpplen, persika och citron.


Portugal | Vinho Verde | Art 2277 | Quinta da Raza | 79: –


Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy