Hem » Vin Tips » Varför är Bourgogneviner så speciella?
Vin Tips

Varför är Bourgogneviner så speciella?

bourgognevin - Vinjournalen.se

Vinregionen Bourgogne i Frankrikes östra delar är den sjätte största vinregionen i landet och är en region har fascinerat vinälskare under alla tider, eftersom några av de finaste vinerna kommer just från Bourgogne. I vinregionens fyra distrikt Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Chablis och Mâconnais toppar kvalitet över kvantitet. Här härskar små vingårdar som producerar en parad av unika röda och vita viner och man har ett klimat och en jordmån som förmodligen kan sägas vara ett av de bästa i världen.

De röda druvorna som odlas i Bourgogne är Gamay och Pinot Noir. De vita druvorna är främst Chardonnay men till viss de också Aligoté och Sauvignon Blanc.

Vinerna klassificeras i tre steg: Village, Premier Cru och Grand Cru, där Villageviner med ett lägre pris kan variera både i smak och komplexitet. Här kan man hitta riktigt fantastiska viner till ett bra pris. De nästan 500 vingårdarna i Bourgogne med sina Premier Cru viner anses lite finare och viner med större struktur och karaktär och självklart med en prisskillnad om man jämför med Villagevinerna. 35 vingårdar har fått den finaste klassificeringen, Grand Cru med viner som betingar en mycket dyrare prislapp.

Snabbmeny för denna artikel

Klassificeringen är ingen garanti för att du handlar bra och prisvärt. Det är inte vinet som klassificeras, utan vingården i sig. Sedan beror det självklart på årgången av vinet. Prova gärna och titta på vinproducenter och årgång när du handlar. Här några tips i olika prisklasser och klassificeringar:

Beaujolais Royal (5408)

 • Druva: Gamay
 • Produent: Dufouleur Frères
 • Pris: 74 kr

I vin i klassisk beaujolaisstil, ett lätt, mjukt och opretentiöst vardagsvin med hög fruktsyra som passar till de flesta middagar av ljusare kött men även till fiskrätter. Smakar lite jordigt med toner av röda vinbär och hallon.

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge (5283)

 • Druva: Pinot noir
 • Producent Louis Jadot
 • Pris 129 kr

Ett elegant och stramt nyanserat vin med kryddig bärighet av hallon och röda vinbär. Druvan Pinot Noir lagras lite längre i framställningen och detta är ett utmärkt vin att kombinera till fisk- och fågelrätter eller just kött.

Beaune Premier Cru (90632)

 • Druva: Pinot Noir
 • Producent: Louis Jadot
 • Pris: 349 kr

Från samma producent, Louis Jadot , kommer denna Premier Cru Beaujolais. Ett nyanserat, kryddigt vin med fatkaraktär och smaker som skogsbär, choklad, sandelträ, lingon, kanel och örter. Detta vin är stiligt och rent, med lätta tanniner. Fågel och fisk passar bra till detta vin.

Chapelle-Chambertin Grand Cru (92131)

 • Druva: Pinot Noir
 • Producent: Domaine Rossignol-Trapet
 • Pris: 1150 kr

Ett strukturerat Grand Cru vin av mycket god kass, framställt av två klassiska familjer i Bourgogne, Trapet och Rossignol. Ett vin med historiska anor och vingården är sedan länge biodynamisk. Denna strama, harmoniska Beaujolais med mycket fin balans har en liten ton av rökighet och distinkta tanniner som är typisk för producenten och en intensiv smak av körsbär och stenfrukt.

Hur hittar man rätt i floran av viner från Bourgogne? Den populära franske vinmakaren Guillaume de Castelnau från Château des Jacques berättar mer om Village och de enskilda vingårdarna.
https://youtu.be/LKfVre_3toQ

Frågor och svar om Bourgogne

När började Burgundy vin att produceras?

Vin har konsumerats i över 10 000 år, men de bourgogneviner vi ser idag kom till betydligt senare. Det var under den franska revolutionen som kyrkor och kloster började plantera vindruvor för att framställa viner i distriktet Bourgogne.

Vilka druvor används till vin Bourgogne?

De röda druvorna som används till Bourgogne rött vin är Gamay och Pinot Noir. För att producera vit Bourgogne används främst druvvorna Chardonnay men till viss de också Aligoté och Sauvignon Blanc.

Vad passar till Bourgogne vin?

De röda Bourgognevinerna passar utmärkt ihop med kött, fågel och kraftiga fiskrätter. Vita bourgogneviner passar bra ihop med kallskuret, ostar och fiskrätter.

Var ifrån kommer Bourgogne viner?

Bourgognevinet kommer ifrån distriktet Bourgogne i Frankrikes östra delar. Regionen är den sjätte största vinregionen i landet.

Hur klassificeras Bourgogneviner?

Bourgogne klassificeras i tre steg: Village, Premier Cru och Grand Cru. Villageviner har normalt sätt ett lägre pris och kan variera både i smak och komplexitet. Ett bra Bourgogne vin kan vara både premier cru Bourgogne och Grand Cru. Premier Cru viner anses vara lite finare viner med större struktur och karaktär och Grand Cru har den finaste klassificeringen med högst pris.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

meursault - Vinjournalen.se
Pierre Bourée Fils Meursault
Ett prestigefullt oh elegant Chardonnayvin som kommer direkt från hjärtat i Bourgogne, Côte D'Or ch lagrat på franska ekfat i 16 månader. Detta är ett vin med en tydlig karaktär av vignes blanches med full av mineralitet och ek.
Pris:289 :-
Artikel nr:250502
Mer information
SortimentFasta SortimentetÅrgång2021DruvorChardonnayAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.