Röda viner har höga nivåer av tanniner och, trots att du säkert gärna njuter av ett glas rött till stek, så kan joden i hummerkött krocka med tanninerna. Om man dricker rödvin till hummer kommer köttet att få en starkt metallisk smak, och då kommer göra det närmast oätligt. Men vilket vin till hummer ska man då välja? Vi hjälper dig med bästa råden!


Snabbmeny för denna artikel

Vitt vin att servera till hummer

  • Chardonnay: De krispiga, även söta smakerna från en bra Chardonnay från Frankrike eller Kalifornien passar väldigt bra till alla typer av hummerrätter.
  • Pinot Blanc: En Pinot Blanc från Alsace-regionen i Frankrike eller från Tyskland är det bästa valet eftersom dessa viner oftast är lättare än liknande viner från andra delar av världen.
  • Sauvignon Blanc: Om du serverar en hummerrätt med en gräddig sås eller som är generöst kryddad är en kraftfull Sauvignon Blanc från Nya Zeeland det perfekta valet.
  • Rieesling fungerar också bra, exempelvis kung fu girl riesling.

Chardonnay är ett perfekt vin om du vill ha ett

  • vin till hummersoppa               
  • vin till hummerpasta                                           
  • vin till hummerrisotto              
  • vin till hummer thermidor      
  • vin till hummer naturell

Det kan alltså var lika tufft att välja vin till skaldjur som vin till oxfilé.

Vinjournalens tips på vin till hummer


Crémant du Jura Brut

Detta mousserande vin kommer från populära och trendiga Jura. Perfekt till risotto med fisk eller skaldjur. Gjord på Chardonnay och Pinot Noir med en komplex smak av citrus, mogen vit persika, havtorn, mineraler och brioche.


Frankrike | Jura | Art 2426 | Fruitière Vinicole d’ Arbois | 149 :-


Champagne är också ett bra val som vin till hummer oavsett om du vill ja ett vin till hummersoppa, vin till hummerpasta, vin till hummerrisotto, vin till hummer thermidor eller ett vin till hummer naturell.

Prosecco från Systembolaget till hummer är också ett utmärkt val som alla andra mousserande viner De fruktiga och lätta smakerna kan framhäva hummerns lätta smaker, oavsett tillagningsmetod. Bortsett från alla olika typer av vin du kan servera till hummer är den viktigaste saken att tänka på att du alltid ska välja det vin som du tycker bäst om och inte det som anses vara bäst. När du gör det så blir måltiden en succé och ditt vin till hummer kommer smaka bra.


Bildgalleri – Hummer till vin 

Frågor och svar

Vin till hummersoppa?

Till hummersoppa behövs ett fylligare, gärna ekfatslagrat vin för att möta smakerna i den gräddiga soppan. Det finns passande viner på Systembolaget.

Vin till hummerpasta?

Till hummerpasta rekommenderar vi ett fylligare vitt vin med hög syra, mineralitet och nötiga toner. Testa också en ekfatslagrad chardonnay från Bourgogne.

Vin till hummerrisotto?

Till en hummerrisotto rekommenderar vi ett medelfylligt vin gjort på viognier med sina blommiga toner och behagliga syra och om man vill lyxa till det välj även en Condrieu. Leta på systembolaget.

Vin till hummersås?

Till hummersås rekommenderar vi ett mousserande vin eller vitt vin med lite sötma och hög syra. Perfekta viner är exempelvis kung fu girl riesling på systembolaget. Bra med vitt, för ett vin till skaldjur är inte samma sak som ett vin till oxfilé.

Vin till hummer thermidor?

Till hummer thermidor vill man ha ett vin med smak av gul frukt och örter, mineraliska toner och även gärna lite smörig fatkaraktär utan att bli över-ekat och obalanserat.

För mera läsning om vin och matkombinationer:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy