Hem » Vin & Mat » Förhöj ostronen genom ett gott vin
Vin & Mat

Förhöj ostronen genom ett gott vin

vin till ostron

Vilket vin passar till ostron? Och måste man alltid välja mousserande vin till ostron? Har du planerat att servera dina ostron råa, ångade eller friterade? Hur som kommer ditt val att påverka mer än smakerna från ostronen själva. Ditt val av rätter kommer att ha en betydelsefull inverkan på det vin till ostron du väljer. Ett slags vin som inte verkar få så mycket uppmärksamhet eller uppskattning är mousserat eller champagne, men många anser att det är det perfekta komplementet till ostron, oavsett hur de tillagas.

Vin som är ideala att servera till ostron:

  • Champagne: champagner har subtila smaker från jordarna från deras vingårdar, som kompletterar ostronens lätta smaknyanser.
  • Sauvignon Blanc: De fruktiga citrussmakerna av dessa viner framhäver ostronens milda smaker. Du kan överdriva ostronens smak genom att stänka lite citronjuice på dem.
  • Muscatel: De djärva och klara aromerna och smakerna av dessa viner gör dem till ett utmärkt val att servera till ostron.

Att välja vin till ostron kan vara utmanande, då de två inte alltid passar ihop. Om du inte är försiktig i ditt val kan ostronen framhäva tanninerna i vinet och göra att det smakar surt eller bittert. Och det här är ju det sista man vill när man just ska avnjuta en tallrik med färska ostron.

Men när du väl hittar det perfekta vinet till ostron är kombinationen ingenting mindre än spektakulär. Vitt vin är oftast bra vin till ostron, men ett lätt rödvin kan också vara ett bra val, eftersom dessa viner kan framhäva smakerna av ostronen oavsett tillagningsmetod.

Frågor och svar

Varför har champagne och ostron blivit en klassisk kombo?

Men det är ju en toppenkombination! Ostron och champagne anses vara en perfekt matchning och äntligen har vetenskapen en förklaring till varför. Ny forskning från Köpenhamns universitet säger att de ostron och champagne innehåller kompletterande smaker av umami, så det verkar fungera som en synergi och det hela blir harmoniskt.

När åt man ostron med champagne för första gången?

Svårt att säga, men vi tänker på en oljemålning från 1735 av Jean-François de Troy som på franska heter Le Déjeuner d’huîtres (Ostronmiddagen) och vad serverades i glasen månne? Just det. Champagne. Detta var ändå första gången som en champagneflaska månades på en tavla.

Har hört att ostron faktiskt inte ska ätas med champagne?

Det har vi hört ibland. Sanna finsmakare kommer att berätta att sig i motvärn när det gäller att para ostron med champagne och inte tycka om den kombon alls, för ur ren kulinarisk synvinkel passar ostron och champagne inte bra ihop. I de flesta fall finns smaken kvar i gommen efter att man har ätit ostron (en zinkliknande smak) som helt ställer sig i kontrast till syrligheten i champagne som är rik på koldioxid. Avgör själv.

Tips på 3 ostronrätter till champagne!

Ostron med vitlök är ju en populär klassiker på restaurangmenyn men använd fantasin och fr en god pepparrotsgrädde över ostron med rödvinsvinäger. Ostron med mignonette, creme fraiche och rabarber är också en fräsching både välsmakande och lite annorlunda.

Måste det bara champagne till ostron eller går vanligt vin också bra?

Förutom champagne fungerar ostron även med andra viner om vi tänker på druvor. Sauvignon Blanc kan serveras med alla skaldjur eller ett fruktigt muskatvin. Citrusintensiva viner som en frisk chardonnay eller Albarino är också gott till. Men för den delen så glöm inte bort en torr fino sherry heller.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.