Hem » Vin & Mat » Premiär! Läcker Sauvignon Blanc till heta räkor

Premiär! Läcker Sauvignon Blanc till heta räkor

Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris är traditionella vita viner men samtliga viner har också ganska olika karaktärer. Några skillnader kan vara krispiga eller fylliga, krämiga och smöriga eller blommiga, med eller utan ekfatslagring.

Valet är förstås helt beroende på vilken fiskrätt man lagar. En torr vit torsk, en fetare laxbit eller en mycket fet ål? I Sverige skiljer vi på magra och feta fiskar och torsk, gädda, abborre är exempel på magra fiskar medan sill, öring, sardin och lax är feta fiskar. Men sedan finns ju också skaldjur som räkor, hummer, krabba, ostron.


Rödvin och fisk 

Det finns röda viner och röda viner och det finns fisk och fisk. Om man väljer ett rött vin sa man tänka på att välja ett lätt och medelfylligt rött vin. Serverar du exempelvis en fisk med en syrlig citronsås så vill du inte ha några bittra tanniner i vinet som fyller gommen med en mineralisk, besk eftersmak efter varje klunk. Viner som då kan passa skulle kunna vara en Beaujolais, en Gamay eller en Pinot Noir.

gröna druvor


Sauvignon Blanc

Det hörs att den ljusa, gröna druvan Sauvignon Blanc kommer från Frankrike och närmare bestämt från Bordeaux men den odlas även flitigt i hela övriga vinvärlden. Fantastiska viner av Sauvignon Blanc hittar du på Nya Zeeland, i Sydafrika och Kalifornien, för att nämna några exempel.

I de franska vinregionerna Sancerre och Pouilly-Fumé i Loire dalen har man förfinat tekniken med att göra smakfulla Sauvignon Blanc viner. Ofta används druvan till 100% eller paras den tillsammans med andra druvor som exempelvis Semillon.

Ett Sauvignon Blanc vin är ett enkelt vin. Inget krux, inga överraskningar och druvan är därför ganska lätt att känna igen. Men den som tror att en Sauvignon Blanc endast har gröna äppelaromer bedrar sig. Vad sägs om dofter som gräs, sparris, nässlor, krusbär eller kanske flinta?

en flaska Tierhoek

En Sauvignon Blanc kan mycket väl vara både örtig, spännande och komplex. Den är lättodlad och trivs i en mängd spännande miljöer och i både varmare samt något kyligare klimat. Som matvin är det ett exceptionellt vin! Den trivs lika bra med en grillad sparris som mängder av eller en vit fisk i krämig sås som till heta skaldjur.


Goda Tierhoek Sauvignon Blanc

Flaskan med den läckert rippade etiketten! Det är Tierhoek Sauvignon Blanc från Sydafrika och Piekenierskloof i Western Cape . Ett torrt vitt sydafrikanskt vin på den älskade druvan Sauvignon Blanc. Krispigt, friskt och aromatiskt vin som står sig bra med en skaldjursplatå eller en grillad torskrygg med sparris. Detta är ett vin som till 100% är tillverkat av druvan Sauvignon Blanc och erbjuder toner som den nässelvassa syrliga finessen och en härlig fruktpalett av citrus och exotiska frukter med en släng av pigga örter.

Vingården ligger i en avkrok så här får vinmakaren Roger Burton flyga in med ett litet transportplan. Detta är en mycket kvalitativ och druvtypisk Sauvignon Blanc. ett komplext och fräscht vin med en läker syra, perfekt balanserat. Här har man lyckats bra med att göra ett snyggt vin av en ganska så neutral druva. Trevligt lättdrucket vin att se på i glaset, glimrande ljusgult åt det gröna hållet. Vi lagar en skaldjursrätt med lite klös i.

Tierhoek | SB 6468 | Sydafrika, Western Cape | 139 kr


Heta och snabba asiatiska gambas

I de asiatiska länder är de duktiga på att snabbt röra ihop en het sås och steka upp, exempelvis wokar man snabbt räkor eller köttbitar och slänger ihop en stark sås. Man serverar sedan allt med lite ris och vips så har man en middag.

heta saftiga räkor
  • 2 msk srirachasås
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl vatten
  • 2 msk råsocker
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 kg tigerräkor av bästa sort 

Fräs vitlöken lite lätt i en kastrull. Tillsätt därefter srirachasås, råsocker, koriander, ingefära, olivolja och vatten så att du får en sås.

Stek räkorna i olja i en wok, sådär 10 minuter tills de är genomkokta. Häll på såsen, spä eventuellt med lite mer vatten.

Servera gärna med lite ris och en ångkokt grönsak som till exempel blomkål, broccoli, zucchini eller aubergine. 

.

.

Här har vi parat mer god mat med Sauvignon Blanc:

Frågor och svar:

Vilka är några matiga våfflor man kan prova på Våffeldagen?

Man kan kombinera våfflor med räkor, cream cheese, kaviar, chèvrekräm, svampstuvning, italiensk skinka och mycket mer.

Vad är tre tips för att få riktigt frasiga våfflor?

Tillsätt vichyvatten i slutet till smeten, se till att våffeljärnet är hett och vänta tills våfflorna har fått en fin färg.

Hur kan man servera våfflorna med cream cheese och kaviar?

Grädda våfflor och dela dessa i hjärtan. Varje våffelhjärta garnerar du sedan snyggt med en klick röd kaviar, en klick gräddfil och en rödlöksring.

Vad är ett recept på krämig champinjonstuvning att servera med våfflor?

Rensa och skiva champinjonerna. Stek dem i smör. I en separat kastrull smälter du ner smör och vispar i maizena. Späd med grädde och soja. Ta bort kastrullen från värmen och rör i svampen. Blanda i senap, salt och peppar. Strö över persilja och pressa i en vitlöksklyfta om du vill.

Vilket vin passar bra till kaviarvåfflor eller svampstuvning?

Casa Vinironia Prosecco, en fräsch Prosecco med många fruktiga toner som päron, melon och lime och en liten sötma som passar bra till kaviarvåfflor eller svampstuvning.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.