Kastanjpuré är en fransk delikatess som ofta serveras tillsammans med vilt och mustiga köttgrytor. Men vi ska göra en paj av kastanjer, spenat och blåmögelost förpackad i frasig smördeg eller ’en croûte’ som fransmännen kallar det. Servera gärna med en grönpepparsås. Det här blir en riktigt läcker måltid tillsammans med ett smakfullt franskt torrt vitt vin.

Exklusiv och läcker fransos!

Från charmiga Château Le Fagé i Bergerac AOP kommer denna läckra och torra nästan guldgröna Sauvignon cuvée som ger en krispig och frisk förväntning redan när man korkar upp den. En doft av fräscht citrongräs ger det första intrycket.  Sedan ljuvliga dofter av citrus som slår emot en och klunken bjuder på en livlig och blommig smakupplevelse och en härlig kombination av främst Sauvignon Blanc och lite Semillon. Detta är ett stramt och generöst vin med arom av nässlor, färsk sparris, svarta vinbärsblad och en kort citruston av grapefrukt. Vi tycker ett mycket lättdrucket och uppfriskande vin med en spännande smakprofil och karaktär som ger ett nästan spritsigt fräscht intryck med fin konsistens och snygg syra. Trevlig finish med riktigt stenig mineralisk livlighet.

Château Le Fagé Blanc | SB 78415 | Frankrike, Bergerac | 93 kr

Vinjournalens provning 2018-10-02 – provat av Jeanette Gardner

Fransk kastanjepaj med blåmögelost och spenat

  • 2 rektangulära smördegsplattor
  • 10 skivade champinjoner
  • 1 morot, småtärnad
  • 3 tunt skivade vitlöksklyftor
  • 1 gul lök, hackad
  • 200 g babyspenat
  • 300 g kan kastanjpuré
  • 15 grillade kastanjer eller ett paket vakuumförpackade hela kokta kastanjer
  • 250 g tärnad fransk blåmögelost, exempelvis Bresse Bleu eller en Roquefort
  • 2 ägg + plus 1 ägg för att pensla med
  • 100 g färskt ströbröd
  • Kryddor: salt, peppar, riven muskotnöt

Snitta skalet och grilla på kastanjerna i 30 min i ugn 200 grader.

Skala kastanjerna och hacka i små bitar.

Stek vitlök, svamp, gul lök och morot i stekpanna tills de är mjuka och lägg i spenaten. Låt kallna.

Tillsätt kastanjpuré och de grillade kastanjerna till spenaten och löken. Kläck i 2 ägg, krydda och tillsätt brödsmulorna. Rör om och blanda väl. Ställ undan och åt detta kyla av innan du fyller smördegen.

Värm ugnen till 220 grader.

Lägg de 2 smördegsplattorna bredvid varandra till en stor rektangel och lägg på en plåt.

Skeda i fyllningen. Rulla ihop och pensla med ett ägg.

Sätt in i ugnen i ca 40 minuter.

Servera med en valfri sås.

 

Lite mer frank mat? 

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy