Hem » Vin Tips » Veckans tips: 3 x Chardonnay & 3 x ost
Vin Tips

Veckans tips: 3 x Chardonnay & 3 x ost

ost_front - Vinjournalen.se

Chardonnay är den mest planterade vindruvan på hela jorden. Vinet kommer i många stilar och variationer från friskt, kryddigt, smörigt till tyngre ekfatslagrade viner. Du kommer garanterat att hitta en Chardonnay som passar din smak. Hur kan en druva som Chardonnay erbjuda så mycket mångfald? En mogen Chardonnay ger dig smaker åt det tropiska frukthållet. En ung Chardonnay mer av äpplen och citrus.

Chardonnay är ett utmärkt vin att dricka till ost. Vi har parat tre viner med tre ostar. Självklart kan du också servera en ostbricka med alla tre ostarna.

rodney1Rodney Strong Chalk Hill Chardonnay 2013

 • Land: USA, Kalifornien
 • Årgång: 2013
 • Producent: Rodney Strong Vineyards
 • Artikelnr: 6471
 • Pris: 159 kr

Mycket kritikerrosad Chardonnay från Rodney Strong som korades till Fine Wine Producer of the Year 2016. Vingården är certifierad i California Sustainable Winegrower’s Alliance och har ett tydligt hållbarhetsfokus.

2013 är en årgång man verkligen lyckats bra med och denna goda torra Chardonnay är fyllig med en rostad fatkaraktär, men den är ändå inte för kraftig. Samtidigt är det ett härligt fruktigt vin med smaker som ananas, melon och apelsin med inslag av vanilj och nötter. Nyanserat vin med bra balans.

getbleu1Ost: Get Blue

Get Blue, är en liten rund och krämig blåmögelost gjord på getmjölk av svenska getter. Den tillverkas faktiskt i Jämtland, närmare bestämt i Östersund, på Skärvångens Bymejeri, som fått mängder av utmärkelser för sina ostar. Inte så konstigt när allt är naturligt eko. Get Blue är en av mejeriets mest populära ostar. Det är en ganska mild getost med lite blåmögel som passar svenska gommar. Den är mycket god tillsammans med hjortronsylt. Läs gärna mer om mejeriet här

jura1Caveau des Jacobins Chardonnay

 • Land: Frankrike, Jura
 • Årgång: 2014
 • Producent: Fruitière Vinicole d’ Arbois
 • Artikelnr: 2292
 • Pris: 95 kr

Publikfriare från Jura, producerat av välkända Frutière Vinicole d’Arbois som är ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ från 1906. Bra viner som fått god kritik i bland annat Guide Hachette. Caveau des Jacobins Chardonnay är ungdomligt, rent och friskt vin. Stilren expressiv Chardonnay med en lite beige guldig färgton, ett vin med bra kropp, skönt fruktig av mogna päron och citron men honung, nötter och örter. Nyanserat vin med lite inslag av fat. God avrundad smak med stadig syra.

camembert1Ost: Camembert

camembert2

Hmm, den mjuka krämiga vitmögelosten med kittskal kommer ursprungligen från Normandie på slutet av 1700-talet. Idag finns det många olika sorters Camembert att välja på. I Sverige är i princip all Camembert som säljs gjord på pastöriserad mjölk men går du till ostdisken kan du med lite tur hitta den opastöriserade Camembert au lait cru som smakar himmelskt. Den får gärna vara mogen och ha en mjuk kärna. Gott är det naturligtvis också att fritera Camembert och servera tillsammans med en syrlig sylt.

Rully1Rully Premier Cru

 • Land: Frankrike, Bourgogne
 • Årgång: 2014
 • Producent: Domaine J. F. Protheau
 • Artikelnr: 5613
 • Pris: 199 kr

Typisk frisk Chardonnay från Rully i Côte Chalonnaise i Bourgogne. Smörigt och fruktig med gröna äpplen och citrus, lite inslag av mineral, nötter och örter. Vinet har en hög fruktsyra och med bra balans mellan mineral och syra. God Chardonnay med fatkaraktär då vinet har lagrats på ekfat i över ett år. Attraktivt och nyanserat och lite vaxigt piggt vin med behaglig rondör.

Ost: Gruyère

Gruyère1

Gruyère är nog den schweiziska hårdosten som är mest populärast hos oss. Osten har anor från 1100-talet och tillverkas idag både i Schweiz (AOC-märkt) och i Frankrike (ursprungsmärkt enligt Indication Géographique Protégée) men den kommer ursprungligen från regionen Gruyère i Freiburg i Schweiz. Gruyère är också en ost av opastöriserad mjölk med finpipig eller tät textur, beroende på tillverkning. Som all hårdost finns den i olika varianter från mild till kraftigt lagrad. Bara att välja!

Frågor och svar:

Vilken druva är den mest planterade på hela jorden?

Chardonnay är den mest planterade druvan på hela jorden.

Vilka smaker kan man förvänta sig av en mogen Chardonnay?

En mogen Chardonnay ger smaker åt det tropiska frukthållet.

Vilken ost passar bra till Rodney Strong Chalk Hill Chardonnay 2013?

Get Blue, en mild blåmögelost gjord på getmjölk, passar bra till Rodney Strong Chalk Hill Chardonnay 2013.

Varifrån kommer Camembert-osten ursprungligen?

Camembert-osten kommer ursprungligen från Normandie på slutet av 1700-talet.

Vilken hårdost är mest populär i Sverige och varifrån kommer den?

Gruyère är den mest populära schweiziska hårdosten i Sverige och den kommer ursprungligen från regionen Gruyère i Freiburg i Schweiz.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.