Tarte à la Tomate är en fransk tomatpaj som också kan kallas för fransmannens pizza, för den har utpräglade franska smaker: fransk senap, söta tomater, Herbes de Provence … Och vad dricker man till en fransk maträtt om inte ett franskt gott slottsvin!

Château Haut Brandey | 3156 |Bordeaux | 119 kr

Tomater är notoriskt svåra att kombinera med rätt vin. Men i det här fallet så har vi, förutom tomater, både deg, örtiga kryddor och stark senap som gör rätten lite mer matig.  Ett fascinerande och gott vin till ett superbra pris, är Château Haut Brandey, ett Bordeauxvin förstås för strax över hundralappen. För det första är detta vin ekologiskt och är skapat i regionen Entre-Deux-Mers strax öster om staden Bordeaux. Vinet som är ekologiskt certifierat enligt Ecocert. Slottet och vingården Château Haut Brandey ägs av ekoentusiasten Yoann Sorbier. Och vinet är ett suveränt gott rödvin till fransk mat, allt från en grillad biff, lammstek eller annat kött.

Druvorna Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon är en kombination som erbjuder ett härligt saftigt vin. Ungt och livligt samt till färgen mycket tät och mörk är denna Bordeaux med en tydlig ton av frukter och bär med en lätt kryddighet. Det gör att förstås vinet blir fylligt och fruktigt. Tanninerna är mjuka men finns där, precis enligt den karaktär som ett Bordeauxvin ska ha. Aromerna av mustig ceder och fat med en härlig bärkomposition av mogna hallon och svarta vinbär, örter, mörka plommon och körsbär skänker en intensiv och förtjusande bouquet med trevlig rund eftersmak. Vinet finns i det ordinarie sortimentet.

Tarte à la Tomate – fransk tomatpaj

Du kan göra en tart i en rund eller en fyrkantig form. Jag brukar variera lite beroende på hur många som ska äta, men om du gör den på en plåt och det blir rester, så fungerar det mycket väl att även äta den kall som munsbit senare på kvällen. Ett trevligt tips är att använda flerfärgade tomater om du hittar det. Sen kan du även lyxa och servera pajen med några svarta oliver eller kapris och en krispig sallad.

  • Rulla ut en färdig rektangulär eller rund pajdeg och klä en form.
  • Rör ihop 1 dl crème fraîche med 2 msk dijonsenap av starkare typ och bred över degen.
  • Strö lite riven lagrad Gruyèreost.
  • Skär 8 -10 tomater i mycket tunna skivor och fördela i snygga rader över pajen.
  • Skiva en rödlök i tunna ringar och fördela över tomaterna.
  • Pressa över 1-2 vitlöksklyftor och strö lite Herbes de Provence över alltihop.
  • Ringla några droppar olivolja över pajen och ställ in den i ugnen på 200° ca 30 minuter.

Bon appétit!

 

Mer franskinspirerad mat med vintips hittar du här:

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy