Ljuvlig, nötig quiche med Roquefort och spenat

Den här quichen passar både på buffébordet och som egen rätt tillsammans med en god tomatsallad eller varför inte en grillad bit kyckling?  Roquefortosten kräver lite sötma i vinet och vi har valt en fin Pinot Gris av den sötare och blommiga varianten.

Du behöver

  • 1 paket färdig pajdeg
  • 400 g malda valnötter
  • 100 g färsk spenat
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 dl hakad persilja
  • 1 paket (c:a 100 g) Roquefortost
  • c:a 1 dl  olivolja
  • 2 tsk maizena
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl finriven parmesan

Gör så här

Använd gärna en bakform med löstagbar kant och lägg ett bakpapper i botten. Lägg en klutt smör emellan botten och papper så ligger bakpappret där det ska. Sätt fast ringen och klipp bort pappret jämt runt om.

Fördela den färdiga pajdegen i formen. Ställ i kylen.

Blanda alla torra ingredienser:

Mal valnötter i nötkvarn eller använd matberedare för att finmala.

Blanda i de torkade kryddorna, hackad persilja och maizena.

Hacka spenaten så fint som möjligt.  Om du kör vidare i matberedare får du allt finmalet.

Gör en smet, gärna i matberedare:

Blanda nu i finsmulad Roquefortost och blanda i olivolja, lite olja i taget, till du får en smet som inte är för lös. Smeten (nötmassan) ska snarare ”fnösketorr” och inte rinnig, som du lägger i pajskalet och plattar ut noggrant.

Rör ihop ägg och visgrädde i en separat skål med en gaffel och blanda över pajen. 

Lägg parmesan överst.

Baka i ugnen 220° i 25-30 minuter.

Vintipset!  Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris , 2015

  • Område: Frankrike, Alsace
  • Producent: Hubert Beck
  • Druva: Pinot Gris
  • Art nr: 12105
  • Pris: 100 kr

Pinot Gris är en mycket omtyckt druva i franska Alsace. Här är ett druvkoncentrerat och kryddigt vitt vin med liten sötma och hög fruktsyra. Doften är intensiv och fruktig underbar med toner av apelsin och gula päron. De vitblommiga tonerna sötar av med honungen.  Här finns mycket frukter. I smaktonerna förnimmer man mogna, röda äpplen, citrus och söta persikor med kryddiga stänk som vitpeppar. Härligt balanserat vin av Pinot Gris-karaktär med mycket substans och balans. Prisvärt!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •