Idag lagar vi franska roulades de boeuf fyllda med strimlade grönsaker och en härlig sky av balsamvinäger. I Frankrike kallar man ofta lövbiff för boeuf minute eller minutbiff som vi i Sverige ibland säger, eftersom rätten verkligen lagas på några minuter. Till det häller vi upp och njuter av ett underbart franskt Bordeauxvin.
La Dame de Malescot 2014

AOP Margaux Bordeaux | Druvor: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc | art.nr 5492 | 299 kr
Det är Château Malescot-St-Exupéry i Margaux som gr detta förföriska rödvin som är ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux-cru-vinerna. Ett uttrycksfullt vin med komplexa, aromatiska toner av mogna svarta vinbär och plommon med inslag av cederträ, rostat kaffe. La Dame de Malescot har en klassisk och typisk bordeauxprofil om passar utmärkt till våra biffroulader och viner har en välstrukturerad bouquet till lena tanniner och mild syra. Fin och lång avrundning med fyllig fatkaraktär.
Slottet är ett 3ème Cru Classé sedan 1855 och ägs av vinfamiljen Zuger sedan 1955 och viner är slottets andravin. En mycket prisvärd och smakfull Bordeaux!
”Rikt bärigt med paprika, läder och kryddig saftig frukt med fattoner och snygg eftersmak.” Vin och Mat, SvD
”Modern och kraftfull Bordeaux, fullmatad med mörka bär, rostade fat, cederstänk, tobak, örter och en handfull mineraler. Spara gärna några år. ” dinvinguide.se
”88/100 Myk og moden med dempet syre, god bløthet og fylde, sitter godt og lenge. ” Apéritif
Biffrullader med balsamvinäger
- 4 stora skivor lövbiff ”elefantöra”
- 1/2 röd paprika skärs i mycket tunna strimlor
- 1/2 grön paprika skärs i mycket tunna strimlor
- 18 sockerärtor skärs i strimlor längt med ärten
- 1 vårlök skärs i mycket tunna strimlor
- 1 tsk rapsolja
- 2 msk Dijonsenap
- 2 msk flytande honung
- 1 dl balsamvinäger
- peppar och salt
- Strimla alla grönsaker.
Lägg lövbiffen mellan 2 bitar plastfolie och platta till den ytterligare med kötthammare eller kavel.
- Fördela grönsaker jämt och lägg i ena änden av varje biff.
- Tula så tätt som möjligt och sätt en tandpetare för att hålla varje rulle på plats.
- Pensla en stor non stick stekpanna med lite rapsolja och lägg sedan i rouladerna och stek på medelhög värme i 8 minuter. Vänd från och till så att de bryns runt om.
- Ta bort stekskyn som bildas och spara den och låt eventuellt rouladerna steka någon minut till.
- Bland ihop senap, sirap och vinäger i en skål. Peppar ordentligt och salta lite.
- Minska till lägre värme och häll över vinägerblandningen. Se till att rulla rouladerna så att alla sidor får lite smak av vinägern endast några minuter.
- Klart!
- Servera med såsen, grönsaker och lite ris.
Här hittar du fler franska mat- och vintips: