Hem » Vin & Mat » Experten tipsar: Vin till fisksoppa

Experten tipsar: Vin till fisksoppa

vin till fisksoppa

Fisksoppa är en utmärkt sidrätter eftersom den kan tillagas dagen innan. I allmänhet skulle många förmodligen välja vitt vin till fisksoppa, oavsett om du lagar en fisksoppa med saffran och aioli eller föredrar en fisksoppa med tomat, det finns, men det finns också andra viner som smakar utsökt.


Snabbmeny för denna artikel

Vitt vin är ett säkert kort oavsett du väljer vin till fisksoppa med saffran och aioli eller till fisksoppa med tomat.

Det vissa fisksoppor där smaken förhöjs av ett vitt vin. Är huvudingrediensen kräfta eller hummer? Då föreslår vi en aromatisk, syrlig och torr riesling. Vitt vin eller champagne till skaldjur är en superkombination som du kan läsa mer om i vår artikel ”Vitt vin och skaldjur – en klassiker”.

Vita viner som passar bäst är gjorda på druvorna sauvignon blanc, verdicchio, pinot blanc och gris. Välj helst bort kraftigt fatlagrade, fruktsmakande viner där druvan chardonnay utgör grunden.

Idag finns det ingen absolut regel som säger att vitt vin alltid måste serveras till fisk. Den bästa kombinationen är den som du själv tycker allra bäst om. Använd förnuftet och öppna en flaska vin som du verkligen tycker om. Matcha smaken av vinet med smaken på maten.

Sauvignon blanc fungerar bra om du tar med mycket skaldjur i din fisksoppa. Sauvignon blanc är ett av de vanligaste vinerna som dricks med skaldjur. Den torra, krispiga och hälsosamma karaktären passar mycket bra med lätta rätter med vit fisk, hummer, räkor och musslor.

skaldjurssoppa

Du kan också prova rött vin till fisksoppa

Lätta och bäriga röda viner smakar superbt till fisksoppa. Välj då främst vin från druvorna gamay, cabernet franc och franska pinot noir.

varför försöker du inte Pinot Noir? Pinot Noir är kryddig och saftig och passar bra med en välsmakande fisksoppa.

Vinjournalens röda tips till fisksoppa


GRW Saperavi, 2019

Detta vin presenterar en fruktig och intrikat skiktad smak med toner av ek, plommon, svartpeppar, mörka körsbär, choklad, svarta oliver och björnbär. Den avnjutas bäst vid ett temperaturområde på 16-18°C och passar utmärkt till rätter med lamm eller nötkött, särskilt om de tillagas på grillen.

Georgien | Kakheti Region | Art 209501 |GRW (Georgian Royal Wine) | 99: –


Recepten på fisksoppa kan varieras i all oändlighet. Så även vinrekommendationerna av. Låt gärna kryddningen påverka valet:

  • Till en fransk fisksoppa med grönsaker passar en friskt och fruktigt vitt sauvignon blanc-vin. Även ett torrt mousserande vin funkar fint!
  • Till en klassisk Boubaillaise rekommenderas ett rosévin. Eller ett torrt vitt vin av druvan chardonnay – det smakar gott till saffran.
  • Till en kryddstark thai fisksoppa passar en fruktig och syrlig chenin blanc.

Vad du ska tänka på när du väljer vin till fisksoppa är alltså vad du har för kryddor i soppan, men annars är soppan ganska lättmatchad.


Bildgalleri – Fisksoppa till vin 

Lär dig kombinera vin till fisksoppa

För mera läsning om vin och matkombinationer:

Dela med sig:

Frågor och svar

Tips på ett vin till bouillabaisse?

En underbar rätt från Provence och det finns egentligen inget recept, då alla lagar olika, men många fiskar finns i soppan som regel, så Men vissa viner är bättre än andra. Rött vin bör i allmänhet undvikas.

Bästa bouillabaisse vin?

Provensalska rosé eller vita viner kompletterar också Bouillabaisse snyggt, eftersom de håller alla regionala smaker tillsammans. Genom en relativ syra och kropp passar dessa viner naturligt bra med denna maträtt.

Rött eller vitt vin till fisksoppa?

Lättare vita viner, som de som är baserade på druvan Sauvignon Blanc, är alltid ett säkert kort. Välj ett charmigt vin med höga syra som kompletterar fisken.

Varför läser man endast om kombon vitt vin till fisksoppa?

Antagligen för att man vanligtvis lagar en fisksoppa på flera olika fiskar och ibland även skaldjur. Då blir det enklast om man väljer ett vitt vin.

Kan man verkligen inte dricka rött vin till fisksoppa?

Kort svar: kan och kan, då kan välja ett rosévin som inte är helt snustorrt utan mer blommigt, och smakfullt och runt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.