Vissa rätter kräver ett fruktigt och fylligt vin, och om du då väljer ett torrt finns det risk att du blir besviken. Vitt vin och skaldjur är en av de godaste kombinationerna som finns i matväg, och därför bör man se till att man parar ihop dem på rätt sätt. Här tar vi upp några av de bästa vita vinerna och vilka skaldjursrätter de passar till:

  • Sauvignon blanc
  • Champagne
  • Chardonnay
  • Gewürtztraminer

Sauvignon blanc är en av de vanligaste vinerna som dricks till skaldjur. Den torra, krispiga och friska karaktären gör sig alldeles utmärkt till lätta rätter med vit fisk, hummer, räkor och musslor. Även chenin blanc och pinot grigio är druvor som passar till denna typ av rätter.
Champagne är ännu en klassiker till skaldjur. Idag förstår de flesta att man inte behöver köpa äkta champagne, utan även billigare alternativ som cava och prosecco kan ge en mycket bra smak. Oavsett ursprungsområde är den mousserande effekten perfekt till friterad mat. De lätta bubblorna bryter av mot den tunga frityren på ett balanserande sätt, vilket gör att alla friterade skaldjur passar bra ihop med mousserande vin, som även är ett måste till kaviar.
Fylligare viner som chardonnay (även viognier och pinot gris tillhör denna kategori) passar bra till krabba, ostron och hummer. Vinerna har ofta en ekfatskaraktär och fyllighet som passar bra ihop med dessa ibland lite fylligare rätter. Särskilt soppor med buljong som bas passar perfekt med chardonnay. De rätter som är lite oljigare får gärna avnjuts med pinot gris eller viognier.
Ännu lite fylligare viner som gewürtztraminer (även riesling och marsanne t.ex.) passar allra bäst ihop med lite kryddigare rätter och asiatiskt. Dessa tenderar nämligen att ha en viss sötma som bryter av fint mot kryddigheten.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy