Sauvignon blanc betyder ”den vilda vita” och har sitt ursprung i södra Frankrike. Idag odlas druvan över hela världen och har tack vare detta tagit många olika uttryck beroende på var den odlas. Här kan du läsa om olika smakprofiler och om hur man parar ihop druvan med olika maträtter.
De primära fruktsmakerna i sauvignon blanc är följande:

  • Lime
  • Äpple
  • Passionsfrukt
  • Persika

De mindre mogna vinerna har ofta en tydligare limesmak medan de mognare varianterna smakar mer persika. Det mest intressanta med sauvignon blanc är dock alla olika örtinslag man kan identifiera: allt från jalapeño till gräs och paprika. Dessa ovanliga smaker kommer från smakföreningar som kallas pyraziner. Det är just dessa som gör sauvignon blanc till de speciella viner de är.

Eftersom örtsmakerna är det mest unika med sauvignon blanc-viner är det dessa du bör ta hänsyn till när du parar ihop dem med mat. Hittar du gröna örter i både vinet och maten har du troligtvis hittat en bra matchning. Maträtter med basilika, persilja, koriander och rosmarin gör sig mycket bra tillsammans med sauvignon blanc.

Kyckling, fläskkött, kalkon och fisk är alla exempel på kött som passar bra till sauvignon blanc. Sauterade grönsker och lite mer fettrika vegetariska rätter som utgör en kontrast till vinets syrlighet fungerar också bra. När det gäller att matcha till ost bör du leta efter mjukare, lite syrligare ostar som getost och crème fraiche.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy