Boeuf Bourguignon har sina rötter från Bourgogne i Frankrike. Vackra Bourgogne ligger c:a 100 km sydost om Paris och regionen är en av Frankrikes mest fascinerande regioner, känd lika för sin historiska politiska intriger som för sin bländande arkitektur, de utmärkta vinerna och sin goda mat.
Detta är en härlig biffgryta som ofta lagas av den prisbelönta Charolais boskapen, tjurarna med sin distinkta smak, låga fetthalt som betar kring Charolles-regionen i södra delen. Idag äter man Boeuf Bourguignon över hela världen och recepten är otaliga och kända kockar lovar att man får njuta av en oförglömlig gastronomisk upplevelse med denna klassiska franska köttgryta.
Boeuf Bourguignon gör du enkelt:
- Bryn 800 g högrev eller annat nötkött. Salta och peppra. Lägg över i en mysig gryta.
- Skär en morot, 1 stor och 2 viktlökar i skivor och fräs på i stekpanna och rör i 2 msk tomatpuré och pudra över en matsked mjöl.
- Häll snabbt på 3 dl rödvin, se till att det inte klumpar sig och krydda med lite timjan och ett lagerblad.
- Koka upp allt i pannan under omrörning. Slå därefter över allt i köttgrytan.
- Tillsätt en halv buljongtärning och låt allt småputtra en halvtimme, tills köttet är mört.
- Skala under tiden 8 steklökar smålökar och skär 150 g skivad bacon i strimlor och stek allt i pannan.
- Lägg i 200 g små champinjoner och låt allt puttra några minuter tillsammans med köttet i grytan.
Vinjournalens tips vin till boeuf bourguignon
Till skillnad från Bordeaux-viner, som blandar olika druvsorter, finns det nästan uteslutande druvor i Bourgogne och nästan uteslutande Pinot Noir-druvan. Här föreslår vi dock ett populärt ljus Pinot Noir från Pfalz, Tyskland.
Det här Pinot Noir-vinet från Pfalz i Tyskland visar verkligen tyskarnas potential när det kommer till rödvin! Vinet har en kryddig fatkaraktär och smak av jordgubbar, nougat, körsbär, hallon, choklad och kryddnejlika.
Tyskland | Pfalz | Art 20028 | Wein- und Sektgut Wilhelmshof | 149:-
Här hittar u andra recept på fler goda grytor med vintips:
- Grillad Bistecca alla Fiorentina & Valpolicella
- Laga gott med matvin!
- Vintipset: Eger Kékfrankos Merlot och en grymt god ungersk paprikagryta
Dela med sig:
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Wilhelmshof Pinot Noir
En druvtypisk tysk Pinot noir från familjeproducenten Wilhelmshof
Artikelnummer: 20028
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Pfalz, Tyskland
Alkohol: 13 %
Pris: 139 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET