Boeuf Bourguignon har sina rötter från Bourgogne i Frankrike. Vackra Bourgogne ligger c:a 100 km sydost om Paris och regionen är en av Frankrikes mest fascinerande regioner, känd lika för sin historiska politiska intriger som för sin bländande arkitektur, de utmärkta vinerna och sin goda mat.
Detta är en härlig biffgryta som ofta lagas av den prisbelönta Charolais boskapen, tjurarna med sin distinkta smak, låga fetthalt som betar kring Charolles-regionen i södra delen. Idag äter man Boeuf Bourguignon över hela världen och recepten är otaliga och kända kockar lovar att man får njuta av en oförglömlig gastronomisk upplevelse med denna klassiska franska köttgryta.
Hitta rätt vin på Systembolaget
Det kan vara tufft att hitta rätt vin bland hyllorna på Systembolaget om man letar efter ett vin, om man nu vill ha vin att dricka till boeuf bourguignon.Vad passar till boeuf bourguignon? Måste man välja ett rött vin till boeuf bourguignon? Vågar man ta ett vitt vin till boeuf bourguignon? Kan man välja ett italienskt in eller måste det vara ett franskt vin till boeuf bourguignon? Vad kan man annars dricka till boeuf bourguignon?
Visst kan du välja ett vitt vin till köttgryta! Lika väl som du kan servera ett rött vin till löksoppa eller ett rött vin till gryta. Mna tror ofta att frnsmännen har oatentsvar men det goodlas även mycket på ”vin boeuf bourguignon accord” och ”vin pour boeuf bourguignon” även i Frankrike.
Att hitta ett vin till boeuf bourguignon 2021 – tre tips:
Tänk utanför boxen – det behver itne vara ett franskt vin
Medelfylliga röda viner på grund av sin anständiga syra och rika tanniner
Fokusera på druvorna som Grenache, Merlot och Montepulciano
Boeuf Bourguignon gör du enkelt
Bryn 800 g högrev eller annat nötkött. Salta och peppra. Lägg över i en mysig gryta.
Skär en morot, 1 stor och 2 viktlökar i skivor och fräs på i stekpanna och rör i 2 msk tomatpuré och pudra över en matsked mjöl.
Häll snabbt på 3 dl rödvin, se till att det inte klumpar sig och krydda med lite timjan och ett lagerblad.
Koka upp allt i pannan under omrörning. Slå därefter över allt i köttgrytan.
Tillsätt en halv buljongtärning och låt allt småputtra en halvtimme, tills köttet är mört.
Skala under tiden 8 steklökar smålökar och skär 150 g skivad bacon i strimlor och stek allt i pannan.
Lägg i 200 g små champinjoner och låt allt puttra några minuter tillsammans med köttet i grytan.
Vinjournalens tips vin till boeuf bourguignon
Till skillnad från Bordeaux-viner, som blandar olika druvsorter, finns det nästan uteslutande druvor i Bourgogne och nästan uteslutande Pinot Noir-druvan. Här föreslår vi dock ett populärt ljus Pinot Noir från Pfalz, Tyskland.
Anima Fructus från Jura är en blend på pinot noir, trousseau & poulsard. Vinet har en väldigt lätt karaktär med en frisk och nyanserad smak med inslag av tranbär, örter & rosor.
Frankrike | Jura | Art 72698 | Fruitière Vinicole d’ Arbois | 159:-
Vad väljer man för vin till boeuf bourguignon 2021?
Man behöver inte tänka lika snävt och traditionellt! Du kan välja ett vitt vin till boeuf bourguignon och ett italienskt istället för ett franskt vin till boeuf bourguignon.
Vad ska man dricka till boeuf bourguignon?
Till den trditionella köttfrytan boeuf bourguignon och då fungerar det lika bra att välja ett vitt vin till köttgryta som ett rött vin till gryta eller ett rött vin till löksoppa eller ett vitt vin till ostbiten.
Vad passar till boeuf bourguignon?
Fransmännen googlar “vin boeuf bourguignon accord” och “vin pour boeuf bourguignon”, så de är lika frågande inför vinvalet som vi är. Väljer du vill vin att dricka till boeuf bourguignon så ska cu väljer det vin som du tycker om antingen det är ett rött eller rtt vitt vin.
Kan man tänka druva?
Både på Bordeaux och Rhône druvorna som du vill vara säker, men det infet fel att välja ett fatlagrat vitt vin heller.
Vilket matlagningsvin kan man använda till Boeuf bourguignon?
När du ska laga bouef bourgignon är det bäst att inte slänga in något finvin utan välj hellre ett billigare vin eller spara vin som inte dricks upp och använd som matlagningsvin.
Här hittar du andra recept på fler goda grytor med vintips:
Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder, i Sverige bland annat på Bonnier Business Publishing och Bonnier Media, Veckans Affärer, Amelia, Tara och tidningen Chef. Uppvuxen på 3 familjerestauranger i Stockholm, senare lagat mat på Victoria och Rîche. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.Ok