Sangiovese

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Sangiovese
Allmän information om Sangiovese
Allmän information om Sangiovese

Olika smaker från Sangiovese

Sangiovese är en rödvinsdruva med mörkt skal av italienskt ursprung och är den mest planterade druvan i regionen Toscana. Druvan har en medelfyllig kropp, medelhög syra och medelhöga tanniner. Oavsett var denna druvsort odlas kan vi hitta körsbärs-smaker med mjuka toner av tomat och torkade örter. Äldre viner omger oss med aromer som fikon eller rosor.

Sangioveses historia

Sangiovese härstammar från latin ”Sanguis Jovis” som när det bokstavligen översätts betyder ”Jupiters blod”. Legenden säger att namnet myntades av munkarna i staden Santarcangelo Di Romagna och att det hänvisar till den romerska guden Jupiter. Sangiovese blev känt på 1700-talet när det blev populärt i Toscana och blev en av de mest planterade druvorna vid den tiden tillsammans med Malvasia och Trebbiano.

Sangiovese är en av de mest planterade druvorna i Italien, framför allt i regioner som Toscana, Umbrien, Kampanien. Vi kan också hitta en varianter på denna druva på Korsika (där även känd som Nielluccio), Argentina, USA, Rumänien, Australien och Chile.

Brunello di Montalcino Fattoi

Intensiv doft av mörka körsbär, hallon och kanel. Vinet är elegant med smak av plommon, björnbär, kakao och tobak. Välbalanserade tanniner, livlig syra och fin rundhet följt av en torr och ihållande finish.

Var växer druvan?

Sangiovese är en druva med tidigt spirande och sen mognad, därför behöver den värme (men inte för mycket eftersom det kan göra att smakerna minskar). Den anpassar sig mycket väl till alla typer av jordar, men om vi vill få eleganta viner med härliga aromer är en jord med en hög koncentration av kalksten det bästa alternativet. Sangiovese trivs mycket bra i jordar med skiffer, alberese och gaestro.

Olika viner

Vi hittar Sangiovese i de så kallade ”Super Tuscans” under kategorien Toscana IGT Indicazione Geografica Protetta (som ofta är en blandning av Sangiovese med druvor som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot). Druvan finns i enstaka sortviner som Sangiovese di Romagna, i blandningar med flera sorter som Chianti och Carmignano. Ett mycket intressant faktum är att det är den enda druvan i den berömda Brunello di Montalcino DOCG.

Vad ska man äta med Sangiovese?

Ost med rött vin

Dess medelhöga syra gör den utmärkt med alla sorters grönsaker. Vill du njuta av de fruktiga smakerna som Sangiovese erbjuder? Prova det med paprika eller rostade tomater. Njut också av det med hårdostar eller några grillade revben.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Sangiovese, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om sangiovese

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.