Pinot Noir

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Pinot Noir
Allmän information om Pinot Noir
Allmän information om Pinot Noir

Fruktiga smaker

Pinot Noir beskriver man ofta med dofter av röda frukter och kryddor; aromer av körsbär, hallon och kryddor som nejlika eller svamp, beroende på ursprung. Det är ett vin med lätt- till medelfyllig kropp, låga halter av tanniner och medelhög syra. Till skillnad från andra druvor föredrar Pinot Noir svalare klimat, speciellt områden med stora mängder vatten, vilket det har gemensamt med Chardonnay. Man klassificerar det som en av de mest utvalda sorterna för produktion av endruvsviner.

Druvan i andra länder

Pinot Noir är ett fransk druva, ursprungligen från Bourgogne. Även om det är en känslig och svår druva att odla, kan vi hitta den i stora mängder i länder som USA eller Tyskland, som är två av de största producenterna av denna druva, följt av Moldavien, Italien, Nya Zeeland, Chile och många andra länder.

Pinot Noir kommer från det franska ordet pine (ananas) och noir (svart) tack vare dess ananasformade klasar. Den klassas som en av de äldsta druvorna i världen. Enligt DNA-analyser är Pinot Gris, Pinot Blanc och Pinot Noir mutationer av samma druva.

Vinjournalens tips på Pinot Noir

Cotes du Jura

Anima Fructus från Jura är en blend på pinot noir, trousseau & poulsard. Vinet har en väldigt lätt karaktär med en frisk och nyanserad smak med inslag av tranbär, örter & rosor.

Skillnad från andra druvor

Till skillnad från många andra druvor tycker Pinot Noir om att vara omgiven av vatten, trivs i kalla klimat och i dalar för att skyddas från vinden. Då Druvan växer över hela världen, kan olika typer av jordar eller mängden sol som druvorna får ge oss olika ledtrådar när vi analyserar viner i en provsmakning.

Mousserande vin och Champagne

Pinot Noir är en av få röda druvor som man kan göra till rosé och mousserande vitt. I Sancerre i Loire-dalen gör man till exempel röda viner och roséer som är ljusare än vin från Bourgogne. Druvan spelar en mycket viktig roll i Champagne-regionen, där det tillsammans med Chardonnay och Pinot Meunier medverkar i tillverkningen av världens mest kända mousserande vin – Champagne!

Mat som passar med denna druva

Anka med sås och grönsaker

Det är ett lätt vin som passar mycket bra med lax eller öring. Det kombineras också väl med vitt kött som kyckling, anka eller fläsk.

Om vi är ute efter en vegetarisk maträtt passar vinet bra med en mustig svamprisotto eller rostade grönsaker. Kort sagt är Pinot Noir ett vin som gör alla glada runt matbordet, utan att försumma ostar som brie eller cheddar.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Pinot Noir, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om pinot-noir

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.