Idag ska vi laga asiatiskt! Den här rätten kan du göra med eller utan räkor och endast fylla med grönsaker om du vill. Vår kryddiga dipsås är vegansk, syrlig och sojabaserad med ingefära och vårrullarna är gjorda av gluten och laktosfria runda rispapper och har inget gemensamt med den kinesiska vårrulledegen. Det blir en lättare och fräschare rätt som du kan äta tillsammans med lite ris eller ta som förrätt eller servera som tilltugg på buffén.
Till detta väljer vi en syrlig sydafrikansk karaktäristisk Sauvignon Blanc med de typiska frukterna som nässlor, krusbär och kiwi. Detta vin kan du lugnt välja när du tvekar inför vilket vin du ska välja till asiatisk mat.
Vietnamesiska vårrullar med räkor och grönsaker
Runda rispapper borde du kunna få ta på i en välsorterad större mataffär. Om inte så finns de i asiatiska matbutiken eller på nätet. Du kan i princip välja vilka grönsaker du vill. Du kan också använda små tärningar av tofu och andra gröna små skott eller groddar än vad vi har tagit här. Idén är att tänka färg och att det ska se kul ut. Vi radar upp vårrullarna snyggt. Mycket häftigare!
Till dippsåsen mixar du ihop med mixerstav:
- 2 msk japansk soja
- 1 msk riven ingefära
- pressad vitlöksklyfta
- några droppar pressad citron
- 1 msk rostade sesamfrön (utan skal)
- eventuellt lite mer soja så dippsåsen blir tunnare än en sås
Till vårrullarna behöver du
- 6 runda vietnamesiska rispapper
- 1 morot som du strimlar tunt
- 1 gurka som du strimlar tunt
- 1 röd paprika som du strimlar tunt
- 1 gäng handskalade stora räkor
- några blad thaibasilika
- 1 tsk krossade torkade chiliflingor
- ½ mango skuren i tunna strimlor
- grönsakskott exempelvis solrosskott, ärtskott eller rölleka
Lägg alla strimlade grönsaker i en skål och krydda med thaibasilikan och chiliflingorna.
Koka upp en kastrull med vatten för att blöta ett rispapper i taget som du sedan ska jobba med.
Gör en färdiga hela rullar och skär dessa sedan mitt itu.
Kläm försiktigt på den halva rullen så att fyllningen åker upp lite och tryck ner ett grönsaksskott.
Fukta rullarna lite i botten med några droppar vatten och ställ på ett fat och servera med dipsåsen.
Savanha Winemaker’s Selection 2017
Sauvignon Blanc | Sydafrika, Western Cape | art.nr 2558 | 79 kr
Prisvärd och trevlig sydafrikan från Kapprovinsen, elegant och med bra kropp. Där finns producenten Spier Wines som grundades 1692 och är en av Sydafrikas äldsta vingårdar. Idag är det ett modernt vinföretag som drivs av samma familj sedan man köpte vingården 1993.
Savanha Winemaker’s Selection är ett ungt vin och Wieta och Fair Trade certifierat. Denna Sauvignon Blanc är inte fyllig, snarare krispig och fruktdriven och ligger mer åt det aromatiska hållet. Det känns som ett mycket fräscht vin i gommen. Här finns intensiva fruktaromer som syrlig kiwi, krusbär och lime samt toner av päron och nässlor. Vinet är ett säkert kort till asiatisk mat och ett perfekt val till våra vårrullar men självklart även till fisk, skaldjur, sallader och lättare rätter.
Här hittar du fler exotiska recept:
- Kokospanerade räkor Papa Con Mani
- Lax teriyaki med japansk sting
- General Tao’s goda sötsura kyckling
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Artikelnummer: 2298
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Frankrike, Rhone
Alkohol:14 %
Pris:135 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET