Färgglada & coola vårrullar med krispig Sauvignon Blanc

Idag ska vi laga asiatiskt! Den här rätten kan du göra med eller utan räkor och endast fylla med grönsaker om du vill. Vår kryddiga dipsås är vegansk, syrlig och sojabaserad med ingefära och vårrullarna är gjorda av gluten och laktosfria runda rispapper och har inget gemensamt med den kinesiska vårrulledegen. Det blir en lättare och fräschare rätt som du kan äta tillsammans med lite ris eller ta som förrätt eller servera som tilltugg på buffén.

Till detta väljer vi en syrlig sydafrikansk karaktäristisk Sauvignon Blanc med de typiska frukterna som nässlor, krusbär och kiwi. Detta vin kan du lugnt välja när du tvekar inför vilket vin du ska välja till asiatisk mat.

Vietnamesiska vårrullar med räkor och grönsaker

Runda rispapper borde du kunna få ta på i en välsorterad större mataffär. Om inte så finns de i asiatiska matbutiken eller på nätet. Du kan i princip välja vilka grönsaker du vill. Du kan också använda små tärningar av tofu och andra gröna små skott eller groddar än vad vi har tagit här. Idén är att tänka färg och att det ska se kul ut. Vi radar upp vårrullarna snyggt. Mycket häftigare!

Till dippsåsen mixar du ihop med mixerstav:

  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk riven ingefära
  •  pressad vitlöksklyfta
  • några droppar pressad citron
  • 1 msk rostade sesamfrön (utan skal)
  • eventuellt lite mer soja så dippsåsen blir tunnare än en sås

Till vårrullarna behöver du

  • 6 runda vietnamesiska rispapper
  • 1 morot som du strimlar tunt
  • 1 gurka som du strimlar tunt
  • 1 röd paprika som du strimlar tunt
  • 1 gäng handskalade stora räkor
  • några blad thaibasilika
  • 1 tsk krossade torkade chiliflingor
  • ½ mango skuren i tunna strimlor
  • grönsakskott exempelvis solrosskott, ärtskott eller rölleka

Lägg alla strimlade grönsaker i en skål och krydda med thaibasilikan och chiliflingorna.

Koka upp en kastrull med vatten för att blöta ett rispapper i taget som du sedan ska jobba med.

Du kan lägga pappren på en fuktig kökshandduk så de inte torkar medan du gör alla rullarna.

Gör en färdiga hela rullar och skär dessa sedan mitt itu.

Kläm försiktigt på den halva rullen så att fyllningen åker upp lite och tryck ner ett grönsaksskott.

Fukta rullarna lite i botten med några droppar vatten och ställ på ett fat och servera med dipsåsen.

Savanha Winemaker’s Selection 2017

Sauvignon Blanc | Sydafrika, Western Cape  | art.nr 2558 | 79 kr

Prisvärd och trevlig sydafrikan från Kapprovinsen, elegant och med bra kropp. Där finns producenten Spier Wines som grundades 1692 och är en av Sydafrikas äldsta vingårdar. Idag är det ett modernt vinföretag som drivs av samma familj sedan man köpte vingården 1993.

Savanha Winemaker’s Selection är ett ungt vin och Wieta och Fair Trade certifierat. Denna Sauvignon Blanc är inte fyllig, snarare krispig och fruktdriven och ligger mer åt det aromatiska hållet. Det känns som ett mycket fräscht vin i gommen. Här finns intensiva fruktaromer som syrlig kiwi, krusbär och lime samt toner av päron och nässlor. Vinet är ett säkert kort till asiatisk mat och ett perfekt val till våra vårrullar men självklart även till fisk, skaldjur, sallader och lättare rätter.

Här hittar du fler exotiska recept:

 

Murdoch James Estate Pinot Noir

En Pinot Noir från Martinborough, med tydlig fatkaraktär och inslag av plommon, sandelträ, kanel och choklad

Artikelnummer: 6242

Typ: Rött Vin

Producent:Murdoch James Estate Winery

Land: Nya Zeeland (Martinborough)

Alkohol:13,5 %

Pris:149 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna