Lax Teriyaki med japanskt sting och en typisk Sauvignon

Lax är en av våra favoritfiskar och denna gång provar vi laxkotletter teriyaki i ugnen med ingefära och lime. Att göra egen teriyakisås är superlätt och det är enkelt att servera med ris, favoritgrönsaker eller varför inte ångad pak choi?
Vi väljer ekologisk odlad eller vildfångad lax som du kan läsa mer om under artikeln. Laxen är ju en fet fisk och är god tillsammans med ett vin med hög fruktsyra, så vi väljer en frisk, fransk Sauvignon Gris. Andra druvor som kan passa är exempelvis Chenin Blanc eller Chardonnay, så länge vinet har bra syra.

sake1Teriyaki marinad och sås

3 dl tunn japansk soja
2/5 dl sake
½ dl rörsocker
½ dl mirin (ex.vis Blue Dragon i mataffären)
1 msk maizena + ½ dl vatten
½ dl sake (eller ersätt med vitt vin)
1,5 cm finriven ingefära
lite olja (gärna sesamolja)

Stek ingefära och finhackad vitlök i olja på låg värme utan att bryna.
Häll sedan i sockret och låt det karamellisera.
Rör ut maizenan med vatten.
Tillsätt maizenan och övriga ingredienser och koka i c:a 5 min.
Värm under omrörning tills sockret har löst sig helt.
Ju längre såsen kokar såsen, desto tjockare blir den, så koka ungefär 1/3 av såsen lite längre utan att bränna på. 2/3 använder du för laxen i formen.

kotlett1Laxen

4 skinnfria laxkotletter (välj ekologisk odlad eller vildfångad lax)
rostade sesamfrön
hackad vårlök
½ lime

Sätt på ugnen på 250°C.
Lägg laxkotletterna i en ugnssäker form.
Skeda över teriyakisås.
Låt stå c:a 15 minuter i ugnen. Ös med såsen några gånger.
Under tiden så rosta sesamfrö i torr stekpanna.
Skeda över den tjockare såsen, sesamfrön och hackad vårlök vid servering och pressa gärna en halv lime över fisken.

Vintips! Château Haut-Cazevert

cazevert1Område: Bordeaux, Entre-Deux- Mers
Producent: Château Haut Cazevert
Druva: Sauvignon Gris, Sémillon, Sauvignon Blanc
Art nr: 4006
Pris: 99 kr

Stilfullt och smakrikt vitt, torrt vin från härliga Entre-Deux-Mers, regionen som ligger mellan de två floderna Garonne och Dordogne. Appellationen (AOC) reglerar produktion av vitt vin av druvsorterna Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Sémillon och Muscadelle. Detta läckra och mycket syrliga vin är en blend 60/10 av druvorna Sauvignon Gris och Sauvignon Blanc med 10% Sémillon och får en stark sauvignonkaraktär som bjuder på en aromatisk doft med fatkaraktär och fina toner av gula äpplen, hasselnötter, citrus, mineral och örter. En uppfriskande syra och bra balans ger vinet en livlig och elegant framtoning som ger ett stramt, spänstigt och attraktivt vin som passar utmärkt med laxen och den smakrika teriyakisåsen.

Några ord om att handla lax

Det kan vara förvillande att veta vilken lax man ska handla efter alla skräckrapporter om den norska, odlade laxen som fått så dåligt rykte på grund av att den innehåller både bekämpningsmedel som Endosulfan samt höga halter av både dioxin och PCB, vilket förresten även svensk vildfångad lax innehåller.
Köp gärna odlad, ekologisk lax i fiskdisken. Varför? 3 bra skäl!
Det foder som laxen matas med är ekologiskt och hållbart och består av ekologiska vegetabilier och fiskrens av fisk som inte används som människoföda. Vi tömmer världshaven på foderfisk för att odla lax.
Inga kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser är tillåtna i fodret.
Fiskarna har tillräckligt med utrymme och kan bilda stim och för att inte skada varandra eller smittas av den beryktade laxlusen.

Här är en animerad och mycket pedagogisk film från Watershed-Watch Salmon Society som förklarar lite om vad som händer med världshaven, laxen och laxlusen.

Dogliani Superiore Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia

Druvan Dolcetto är berikad med speciella dofter och aromer med finare och med aptitretande fruktiga undertoner.

Artikelnummer: 6377

Typ: Rött Vin, Vin

Producent: Dogliani Superiore Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia

Land: Italien, Piemonte (Dogliani Superiore Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia)

Alkohol: 13,5 % %

Pris: 159 :- Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna