Hem » Vin & Mat » Lax Teriyaki med japanskt sting och en typisk Sauvignon
Vin & Mat

Lax Teriyaki med japanskt sting och en typisk Sauvignon

laxfront

Lax är en av våra favoritfiskar och denna gång provar vi laxkotletter teriyaki i ugnen med ingefära och lime. Att göra egen teriyakisås är superlätt och det är enkelt att servera med ris, favoritgrönsaker eller varför inte ångad pak choi?
Vi väljer ekologisk odlad eller vildfångad lax som du kan läsa mer om under artikeln. Laxen är ju en fet fisk och är god tillsammans med ett vin med hög fruktsyra, så vi väljer en frisk, fransk Sauvignon Gris. Andra druvor som kan passa är exempelvis Chenin Blanc eller Chardonnay, så länge vinet har bra syra.

sake1Teriyaki marinad och sås

3 dl tunn japansk soja
2/5 dl sake
½ dl rörsocker
½ dl mirin (ex.vis Blue Dragon i mataffären)
1 msk maizena + ½ dl vatten
½ dl sake (eller ersätt med vitt vin)
1,5 cm finriven ingefära
lite olja (gärna sesamolja)

Stek ingefära och finhackad vitlök i olja på låg värme utan att bryna.
Häll sedan i sockret och låt det karamellisera.
Rör ut maizenan med vatten.
Tillsätt maizenan och övriga ingredienser och koka i c:a 5 min.
Värm under omrörning tills sockret har löst sig helt.
Ju längre såsen kokar såsen, desto tjockare blir den, så koka ungefär 1/3 av såsen lite längre utan att bränna på. 2/3 använder du för laxen i formen.

kotlett1Laxen

4 skinnfria laxkotletter (välj ekologisk odlad eller vildfångad lax)
rostade sesamfrön
hackad vårlök
½ lime

Sätt på ugnen på 250°C.
Lägg laxkotletterna i en ugnssäker form.
Skeda över teriyakisås.
Låt stå c:a 15 minuter i ugnen. Ös med såsen några gånger.
Under tiden så rosta sesamfrö i torr stekpanna.
Skeda över den tjockare såsen, sesamfrön och hackad vårlök vid servering och pressa gärna en halv lime över fisken.

Vintips! Château Haut-Cazevert

cazevert1

Område: Bordeaux, Entre-Deux- Mers
Producent: Château Haut Cazevert
Druva: Sauvignon Gris, Sémillon, Sauvignon Blanc
Art nr: 4006
Pris: 99 kr

Stilfullt och smakrikt vitt, torrt vin från härliga Entre-Deux-Mers, regionen som ligger mellan de två floderna Garonne och Dordogne. Appellationen (AOC) reglerar produktion av vitt vin av druvsorterna Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Sémillon och Muscadelle. Detta läckra och mycket syrliga vin är en blend 60/10 av druvorna Sauvignon Gris och Sauvignon Blanc med 10% Sémillon och får en stark sauvignonkaraktär som bjuder på en aromatisk doft med fatkaraktär och fina toner av gula äpplen, hasselnötter, citrus, mineral och örter. En uppfriskande syra och bra balans ger vinet en livlig och elegant framtoning som ger ett stramt, spänstigt och attraktivt vin som passar utmärkt med laxen och den smakrika teriyakisåsen.

Några ord om att handla lax

Det kan vara förvillande att veta vilken lax man ska handla efter alla skräckrapporter om den norska, odlade laxen som fått så dåligt rykte på grund av att den innehåller både bekämpningsmedel som Endosulfan samt höga halter av både dioxin och PCB, vilket förresten även svensk vildfångad lax innehåller.
Köp gärna odlad, ekologisk lax i fiskdisken. Varför? 3 bra skäl!
Det foder som laxen matas med är ekologiskt och hållbart och består av ekologiska vegetabilier och fiskrens av fisk som inte används som människoföda. Vi tömmer världshaven på foderfisk för att odla lax.
Inga kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser är tillåtna i fodret.
Fiskarna har tillräckligt med utrymme och kan bilda stim och för att inte skada varandra eller smittas av den beryktade laxlusen.

Här är en animerad och mycket pedagogisk film från Watershed-Watch Salmon Society som förklarar lite om vad som händer med världshaven, laxen och laxlusen.

Frågor och svar:

Vad är Lax Teriyaki och vad kan man servera det med?

Lax Teriyaki är laxkotletter som är marinerade och tillagade med teriyakisås, ingefära och lime. Det kan serveras med ris, favoritgrönsaker eller ångad pak choi.

Vilken typ av vin passar bra till Lax Teriyaki?

En frisk, fransk Sauvignon Gris med hög fruktsyra passar bra till Lax Teriyaki. Andra druvor som kan passa är Chenin Blanc eller Chardonnay, så länge vinet har bra syra.

Hur gör man sin egen teriyakisås?

För att göra sin egen teriyakisås behöver man tunn japansk soja, sake, rörsocker, mirin, maizena, vatten, finriven ingefära och olja. Man steker ingefära och vitlök i olja på låg värme utan att bryna, tillsätter sockret och låter det karamellisera. Sedan rör man ut maizenan med vatten och tillsätter den och övriga ingredienser och kokar i cirka 5 minuter.

Vilket vin rekommenderas i artikeln och varför?

Château Haut-Cazevert, ett vitt, torrt vin från Entre-Deux-Mers i Bordeaux, rekommenderas i artikeln. Det är en blend av Sauvignon Gris, Sauvignon Blanc och Sémillon och har en stark sauvignonkaraktär som bjuder på en aromatisk doft med fatkaraktär och fina toner av gula äpplen, hasselnötter, citrus, mineral och örter. Vinet har en uppfriskande syra och bra balans som passar utmärkt med laxen och den smakrika teriyakisåsen.

Vilken typ av lax rekommenderas att köpa och varför?

Det rekommenderas att köpa ekologiskt odlad eller vildfångad lax i fiskdisken. Detta beror på att det foder som laxen matas med är ekologiskt och hållbart och består av ekologiska vegetabilier och fiskrens av fisk som inte används som människoföda. Inga kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser är tillåtna i fodret. Fiskarna har tillräckligt med utrymme och kan bilda stim och för att inte skada varandra eller smittas av den beryktade laxlusen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.