Hem » Vin & Mat » General Tso’s goda sötsura kyckling med ett friskt rosévin

General Tso’s goda sötsura kyckling med ett friskt rosévin

kinaatfront - Vinjournalen.se

Vem var General Tso och varför äter vi hans kyckling? Den legendariske general Tso Tsungtang levde under Qing dynastin och var en militär ledare som utmärkte sig i Kinas största inbördeskrig mellan 1850-1864 genom att vara en extremt hänsynslös krigare. Han var skälet till att så många kineser utvandrade till USA vid den tiden.

Men egentligen har inte denna rätt och många andra kinesiska rätter som bär hans namn något med honom att göra, förutom att dessa kryddiga, sötsura rätter oftast kommer från Hunan som även var hans hemprovins. Hunan är hem för många gamla traditionella kinesiska maträtter där alla ingredienser serverades i en och samma skål. Denna maträtt är en fri tolkning av en gammal Hunanskål som kallas Chung Ton Gai, eller ’våra förfäder möte över en kyckling’.

Bland de kinesiska immigranterna fanns naturligtvis många fantastiska kockar som introducerade kinamat till en amerikansk publik som direkt fattade tycke för de sötsura läckerheterna.  Många av dessa rätter hämtade förstås inspiration från Hunan och general Tso, så rätterna fick hans namn. Sedan komponerade man på med vattenskastanjer, hoisinsås, goda svampar och tofu, kyckling eller fläskkött och snart blev General Tso känd för att få sitt namn på den mest populära kinesiska take-out rätten med kyckling som någonsin funnits i USA.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vi ska göra general Tso’s kyckling idag där du även kan göra en god vegetarisk variant om du steker upp fasta tofutärningar i olja i en kvart efter att först ha doppat tärningarna i några matskedar maizena, så att de blir riktigt krispiga. Man tillsätter sedan dessa i sluttampen av tillagningen. Vi har valt ett lätt och friskt rosévin till detta.

General Tso’s wokade sötsura kyckling

 • 500 g kycklingfilé (eller 350 g tärnad fast tofu)
 • 1 skuren stor röd paprika i bitar
 • 1 skuren stor grön paprika i bitar
 • 2 tunt skivade vårlökar
 • 3 tunt skivade schalottenlökar
 • 2 dl groddade mungbönor
 • 2 cm riven ingefära
 • 3 msk soja
 • 4 msk råsocker
 • 1 tsk sambal olek
 • 1 msk risvinäger
 • 2,5 dl ananasjuice
 • 1 msk maizena

Skär kycklingen i mindre bitar och doppa den i maizena. Stek i stekpanna i 6-7 minuter. Ställ undan.

Stek upp lökarna i några minuter och blanda i all paprika, ingefära och mungbönorna och stek i 5 minuter.

Blanda i sojasås, sambal, risvinäger , råsocker och ananasjuice.

I en separat liten skål gör du en redning genom att vispa ihop 3 msk juice och 1 msk maizena som blandas med de andra ingredienserna i stekpannan.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Eventuellt späd med mer juice om det blir för tjockt.

Lägg nu i kycklingen (eller tofun) och stek på allt i några minuter.

Garnera med lite grön vårlök och servera med ris.

Cuvée Madame Sélection des Demoiselles 2016 |art.nr 2203 |Côtes de Provence |Grenache 40%, Cinsault 40%, Carignan 10%, Syrah 10% | 99 kr

God och lättdrucken rosé som har allt man kan önska. Färg: laxrosa, krispigt, fräscht och mycket torrt. Alltid lite knivigt med så många smaker i maten och speciellt kanske när det gäller asiatisk mat, men detta vin är ett bra komplement till en sötsur kinasås med kyckling, eftersom det är ett ganska lätt vin och ändå har en fräsch smak som inte är dominant. Druvorna är den traditionella provenceblandningen av Cinsault Carignan och Syrah som ger ett härligt vin med hög fruktsyra och mycket friska smaker av röda vinbär, smultron, citrus och kort kort örtighet. Elegant och balanserat vin från vingården Chateau des Demoiselles, som ligger i närheten av St Tropez, är AOC klassificerad och certifierad för ”Substainable agriculture” – så kallat hållbart jordbruk.

Frågor och svar:

Vem var General Tso och varför äter vi hans kyckling?

General Tso var en legendarisk militär ledare under Qing dynastin som utmärkte sig som en hänsynslös krigare. Vi äter hans kyckling eftersom rätten kommer från hans hemprovins Hunan och har blivit populär i USA genom kinesiska immigranter och deras fantastiska kockar.

Vad är Chung Ton Gai och hur relaterar det till General Tso’s kyckling?

Chung Ton Gai är en gammal Hunanskål som kallas ”våra förfäder möte över en kyckling”. General Tso’s kyckling är en fri tolkning av denna rätt och har inspirerats av Hunansk matlagningstradition.

Kan man göra en vegetarisk variant av General Tso’s kyckling?

Ja, man kan steka fasta tofutärningar i olja och doppa dem i maizena för att få dem krispiga. Sedan tillsätter man dem i sluttampen av tillagningen.

Vilka ingredienser behövs för att göra General Tso’s kyckling?

Kycklingfilé (eller tärnad fast tofu), röd och grön paprika, vårlök, schalottenlök, groddade mungbönor, riven ingefära, soja, råsocker, sambal olek, risvinäger, ananasjuice och maizena.

Vilket vin rekommenderas till General Tso’s kyckling?

Cuvée Madame Sélection des Demoiselles 2016 är ett lätt och friskt rosévin som passar bra till sötsur kinasås med kyckling. Det har en fräsch smak som inte är dominant och innehåller en traditionell provenceblandning av Cinsault, Carignan och Syrah. Vinet är AOC klassificerat och certifierat för ”Substainable agriculture”.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.