Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Den bästa maten till Sauvignon Blanc

Den bästa maten till Sauvignon Blanc

Den bästa maten till Sauvignon Blanc

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 04 september 2012

Getost är det mest klassiska och givna tillbehöret till Sauvignon Blanc. Här tänkte vi dock gå ner lite längre på djupet och föreslå vad man kan äta till de olika stilarna som finns bland Sauvignon Blanc-viner. De kan delas in på följande sätt:

  • Mineraliska
  • Citrussmakande
  • Örtiga
  • Ekfatskarakteriserade

De mineraliska vinerna kommer främst från vinregioner med svalt klimat. Sancerre, Tasmanien och Pouilly Fumé är några exempel. Denna typ av vin passar allra bäst ihop med skaldjur och fisk med naturell smak, det vill säga utan dominerande kryddor och smakrika såser. Även lätta tomatsoppor, sushi och getostsallader är utmärkta tillbehör.

Ett vin som smakar mycket citrus (till exempel vitt Bordeaux, australiensisk, chilensk och argentinsk Sauvignon Blanc) lyfts fram otroligt fint om det ackompanjeras av till exempel grillad fisk, kyckling eller lamm. Rätter som innehåller citrusfrukter är en bra matchning, och här kan man titta på mexikansk och thailändsk mat där lime och citron är en vanlig ingrediens.

Örtiga Sauvignon Blanc-viner kan man till exempel hitta i Western Australia. Dessa passar bra med gröna grönsaker som sparris, grön paprika och sockerärtor. Lyxa till ärtsoppan med ett glas eller avnjut med en thailändsk rätt med mycker koriander, chili och lime.

Ekfatslagrade viner (Bordeaux, fumé blanc) passar bra ihop med kyckling och kalv i gräddiga såser samt med sparris, ärtor, lax och vissa rökta fisksorter som ål.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Getost är det mest klassiska och givna tillbehöret till Sauvignon Blanc.

Skaldjur och fisk med naturell smak, lätta tomatsoppor, sushi och getostsallader är utmärkta tillbehör till mineraliska Sauvignon Blanc-viner.

Grillad fisk, kyckling eller lamm, rätter som innehåller citrusfrukter, mexikansk och thailändsk mat där lime och citron är en vanlig ingrediens passar bra till citrus-smakande Sauvignon Blanc-viner.

Gröna grönsaker som sparris, grön paprika och sockerärtor, ärtsoppa med mycket koriander, chili och lime, samt thailändsk mat passar bra till örtiga Sauvignon Blanc-viner.

Kyckling och kalv i gräddiga såser, sparris, ärtor, lax och vissa rökta fisksorter som ål passar bra till ekfatslagrade Sauvignon Blanc-viner.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar