Läs allt om Chianti Classico – ett vinområde i hjärtat av Toscana
Chianti Classico-vinerna anses vara de bästa av de bästa och har en stadig kropp och starka tanniner. Syrligheten ligger runt mellan till högt och, som alla viner på Sangiovese-druvan, har de smak av körsbär. Underregionen är indelad i fyra zoner och vinerna verkar ha karaktär efter den zon de kommer ifrån.
Zoner för Chianti Classico-viner:
- Radda in Chianti
- Greve in Chianti
- Gaiole in Chianti
- Castellina in Chianti
Chianti Classico-viner från Radda-zonen har fylligast och mest mogen smak. De framställda i Gaiole-zonen har rykte om sig att ha komplex struktur och stadiga tanniner. Classico-viner från Greve-zonen är kända för sina väldigt koncentrerade smaker och viner skapade i Castellina-området är de mest sköra i smak och textur.
Alla Chianti Classic-viner produceras under Consorzio del Vino Chianti Classicos vakande ögon. Det är en organisation av vinproducenter från Chianti Classico-området. Deras enda mål är att hålla kvalitén på vinerna som produceras här under uppsikt och försäkra att det inte finns någon förekomst av vinbedrägeri.
Frågor och svar:
Vilken druva används för att producera Chianti Classico-viner?
Vilken är den högsta syrlighetsnivån som Chianti Classico-viner kan ha?
Hur många zoner är Chianti Classico-området indelat i?
Vilken zon är känd för att producera Chianti Classico-viner med mest mogen smak?
Vad är Consorzio del Vino Chianti Classicos syfte?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Röda viner från Chianti Classico
- Söta viner från Italien
- Röda viner från Italien
- Vita viner från Italien
- Rosé viner från Italien