Är du nybörjare på vin?

Att dricka vin med måtta är både gott och nyttigt, och dessutom kan det utvecklas till ett trevligt intresse. Är du intresserad av mat är det nästan oundvikligt att du någon gång kommer komma in på ämnet, och bestämmer du dig för att läsa på lite finns det en hel värld att upptäcka. Det du framför allt bör tänka på är följande:

  • Ha tålamod och prova dig fram
  • Anteckna mycket
  • Var öppen för nya smaker

Vinet är framställt av druvor, men inte samma som finns i matbutiken. Många ursprungsdruvor bär det latinska namnet vitis vinifera och är små, söta, och har ganska tåligt skal. De innehåller även frön Det finns över 1300 identifierade kommersiella vindruvsorter, men drygt 150 av dessa sorter används till att göra det mesta av vinet som tillverkas i världen.

Vilket vin just du kommer att tycka om är självklart omöjligt för någon annan att avgöra. Därför är enda sättet att hitta ditt favoritvin att prova sig fram. Du kan dock fundera över vilken sorts smaker du annars gillar: är du en gottegris? Då kanske du föredrar en söt vit Zinfandel. Tycker du om te? Då är chansen stor att du gillar lite beska smaker och kanske ska prova ett rött vin med mycket tanniner.

Det enklaste och i längden kanske billigaste sättet att prova sig fram är att beställa enskilda glas när du går ut och äter till exempel. Prova ett nytt varje gång och se gärna till att ta med dig anteckningsblock och penna så att du kan skriva ner namnet på vinet, hur det smakade och vad du tyckte om det. Efter varje glas kommer du få en allt bättre uppfattning om vad du gillar och inte gillar. Samma sak kan du göra när du är bortbjuden eller köper hem vin själv.

Något av det bästa med vin är att det finns otroligt mycket att upptäcka och det finns otaliga stilar och karaktärer. Kom ihåg att bara för att du smakat ett vin från ett visst område eller en särskild druva du inte tyckte om så betyder det inte att inte en annan vinproducent i samma område eller samma druva från ett annat vinområde inte kan vara helt annorlunda.

 

Här hittar du några fler fakta om vin:

Carpi Lambrusco di Modena

Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.

Artikelnummer: 2694

Typ: Rött Vin

Producent:Grönt

Land: Emilia Romagna (Grädde)

Alkohol:9,5 %

Pris:79 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna