Att dricka vin med måtta är både gott och nyttigt, och dessutom kan det utvecklas till ett trevligt intresse. Är du intresserad av mat är det nästan oundvikligt att du någon gång kommer komma in på ämnet, och bestämmer du dig för att läsa på lite finns det en hel värld att upptäcka.
Snabbmeny för denna artikel
Vinet är framställt av druvor, men inte samma som finns i matbutiken. Många ursprungsdruvor bär det latinska namnet vitis vinifera och är små, söta, och har ganska tåligt skal. De innehåller även frön Det finns över 1300 identifierade kommersiella vindruvsorter, men drygt 150 av dessa sorter används till att göra det mesta av vinet som tillverkas i världen.
Vilket vin just du kommer att tycka om är självklart omöjligt för någon annan att avgöra. Därför är enda sättet att hitta ditt favoritvin att prova sig fram. Du kan dock fundera över vilken sorts smaker du annars gillar: är du en gottegris? Då kanske du föredrar en söt vit Zinfandel. Tycker du om te? Då är chansen stor att du gillar lite beska smaker och kanske ska prova ett rött vin med mycket tanniner.
Det du framför allt bör tänka på är följande:
- Ha tålamod och prova dig fram
- Anteckna mycket
- Var öppen för nya smaker
Lära sig dricka vin
Här berättar vi om de enkla stegen för hur man lär sig att dricka vin
Något av det bästa med vin är att det finns otroligt mycket att upptäcka och det finns otaliga stilar och karaktärer. Kom ihåg att bara för att du smakat ett vin från ett visst område eller en särskild druva du inte tyckte om så betyder det inte att inte en annan vinproducent i samma område eller samma druva från ett annat vinområde inte kan vara helt annorlunda.
- Det enklaste och i längden kanske billigaste sättet att prova sig fram är att beställa enskilda glas när du går ut och äter till exempel.
- Prova ett nytt varje gång och se gärna till att ta med dig anteckningsblock och penna så att du kan skriva ner namnet på vinet, hur det smakade och vad du tyckte om det.
- Efter varje glas kommer du få en allt bättre uppfattning om vad du gillar och inte gillar. Samma sak kan du göra när du är bortbjuden eller köper hem vin själv.
Lära sig om vin

Du kan lära dig mer om vin genom att prova olika stilar och lägga märke till vad du gillar i smak, arom och syra. Att läsa enkla guider eller se nybörjarvänliga vinvideor hjälper dig att förstå grunderna. Vinprovningar eller att prata med kunnig personal i en vinbutik kan också lära dig mycket snabbt. Ju mer du provar och jämför, desto lättare blir det att hitta dina egna preferenser.
Hur dricker man rött vin på rätt sätt?
Drick rött vin genom att hälla en liten mängd i glaset, snurra det lätt för att frigöra aromer och smaka långsamt för att känna smak och struktur. Servera det i rätt temperatur och ta god tid på dig.
Ska rött vin serveras kallt?
Inte kallt, men lätt kylt. De flesta röda viner smakar bäst vid 14-18°C, beroende på stil. Lätta röda kan serveras lite svalare, fylligare röda något varmare.
Varför ska man dricka vatten när man dricker rödvin?
Vatten hjälper till att undvika uttorkning och minskar risken för huvudvärk eller illamående. Det rengör också smaklökarna så att du lättare känner vinets aromer.
Vad är 20-minutersregeln för vin?
20-minutersregeln innebär att ta ut vitt vin ur kylen 20 minuter innan servering och ställa in rött vin i kylen 20 minuter innan för att få fram rätt temperatur.
Välj rätt vin: Lågt tannin, lågt histamin och bra alternativ för nybörjare

Om du letar efter ett rödvin som är lätt att dricka är det bra att börja med lätta till medelfylliga viner med mjuka tanniner och friska frukttoner. Klassiska exempel är Beaujolais (Gamay), Pinot Noir och vissa mjukare Merlot. Dessa viner upplevs ofta som mjukare och mer lättdruckna eftersom de har mindre bitterhet och en friskare, saftig smakprofil, perfekt för nybörjare eller för den som inte gillar kraftiga röda viner.
När det gäller viner med lite tanniner är det ofta samma stilar som fungerar bäst. Tanniner kommer främst från druvans skal, kärnor och fatlagring, så viner gjorda på tunnskalsdruvor eller med försiktig vinframställning innehåller naturligt mindre tannin. Även här är Gamay (Beaujolais) och Pinot Noir bra exempel, tillsammans med vissa olagrade eller lätt ekade Merlot och Valpolicella från Italien. Vill du undvika tanniner bör du hoppa över kraftiga, mörka viner som Cabernet Sauvignon, Nebbiolo eller hårt ekade viner.
Histamin är mer komplicerat, eftersom nivåerna varierar mycket mellan olika producenter och det saknas tydlig märkning för ”låghistaminviner”. Generellt har viner som är lätta, friska och gjorda med ren och kontrollerad jäsning ofta lägre histaminhalter än fylliga, långlagrade röda viner. Det finns även producenter som gör låghistaminviner, vilket kan vara värt att testa om du är känslig. Har du misstänkt histaminintolerans är det klokt att notera vilka viner som ger symptom, börja med små mängder och vid behov rådgöra med vården istället för att förlita sig enbart på druvsort eller stil.
Hur vet man om man är histaminintolerant?
Du kan misstänka histaminintolerans om du ofta får symtom som huvudvärk, rodnad, magbesvär eller täppt näsa efter att du dricker vin eller äter histaminrik mat. Symtomen kommer ofta snabbt och försvinner när du undviker dessa livsmedel. För säker diagnos bör du rådgöra med vården eftersom symtomen kan likna andra känsligheter.
Varför kan jag inte dricka rödvin?
Många reagerar på ämnen i rödvin som tanniner, histaminer, sulfiter eller alkoholen i sig. Med åldern kan kroppen bli sämre på att bryta ned dessa ämnen, vilket kan ge huvudvärk, rodnad eller magbesvär. Känslighet kan dessutom uppstå plötsligt även om du tidigare tålt rödvin.
Varför blir jag dålig i magen av rödvin?
Rödvin innehåller syror, tanniner och histaminer som kan irritera magen eller påverka matsmältningen. Alkohol kan också bromsa matsmältningen och orsaka obehag eller illamående. Personer med IBS, reflux eller histaminkänslighet reagerar ofta extra kraftigt.
Vilket rödvin får man inte huvudvärk av?
Lätta, låg-tanninröda viner som Beaujolais (Gamay) eller Pinot Noir ger ofta mindre huvudvärk för många. Även låghistaminviner kan fungera bättre om du är känslig. Reaktioner varierar dock mycket, så vatten och måttliga mängder är viktigt.
Vinoteket – bra eller dåligt?
Vinoteket uppskattas ofta för sina utvalda paket och lättförståeliga rekommendationer, särskilt för nybörjare. Många gillar bekvämligheten och variationen, även om priserna kan ligga något högre än vanliga butiker. Om det är “bra” beror mest på hur mycket du värdesätter guidning och urval.
Är Chardonnay ett bra vin för nybörjare?

Ja, Chardonnay är ofta ett bra nybörjarvin eftersom det finns i flera stilar-från friskt och lätt till fylligt och smörigt. Oekad Chardonnay är särskilt lätt att tycka om med sin rena, fruktiga smak. Det är också ett vin som passar till mycket mat.
Är Pinot Noir lätt att dricka?
Pinot Noir anses vara ett av de mest lättdruckna röda vinerna tack vare sin lätta kropp, mjuka tanniner och friska fruktighet. Det är skonsamt för gommen och perfekt för den som tycker att kraftiga röda viner blir för tunga. Därför är det ett vanligt nybörjarvin.
Bildgalleri – Vin för nybörjare





Här hittar du några fler fakta om vin:








