Hem » Vin Skola » Är du nybörjare på vin?
Vin Skola

Är du nybörjare på vin?

nyborjare-pa-vin - Vinjournalen.se

Att dricka vin med måtta är både gott och nyttigt, och dessutom kan det utvecklas till ett trevligt intresse. Är du intresserad av mat är det nästan oundvikligt att du någon gång kommer komma in på ämnet, och bestämmer du dig för att läsa på lite finns det en hel värld att upptäcka.

Snabbmeny för denna artikel


Vinet är framställt av druvor, men inte samma som finns i matbutiken. Många ursprungsdruvor bär det latinska namnet vitis vinifera och är små, söta, och har ganska tåligt skal. De innehåller även frön Det finns över 1300 identifierade kommersiella vindruvsorter, men drygt 150 av dessa sorter används till att göra det mesta av vinet som tillverkas i världen.

Det du framför allt bör tänka på är följande:

  • Ha tålamod och prova dig fram
  • Anteckna mycket
  • Var öppen för nya smaker

Vilket vin just du kommer att tycka om är självklart omöjligt för någon annan att avgöra. Därför är enda sättet att hitta ditt favoritvin att prova sig fram. Du kan dock fundera över vilken sorts smaker du annars gillar: är du en gottegris? Då kanske du föredrar en söt vit Zinfandel. Tycker du om te? Då är chansen stor att du gillar lite beska smaker och kanske ska prova ett rött vin med mycket tanniner.

Vinjournalens Champagne tips


nyborjare-pa-vin - Vinjournalen.se

Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 339 :-


Lära sig dricka vin

Här berättar vi om de enkla stegen för hur man lär sig att dricka vin

Något av det bästa med vin är att det finns otroligt mycket att upptäcka och det finns otaliga stilar och karaktärer. Kom ihåg att bara för att du smakat ett vin från ett visst område eller en särskild druva du inte tyckte om så betyder det inte att inte en annan vinproducent i samma område eller samma druva från ett annat vinområde inte kan vara helt annorlunda.

  • Det enklaste och i längden kanske billigaste sättet att prova sig fram är att beställa enskilda glas när du går ut och äter till exempel.
  • Prova ett nytt varje gång och se gärna till att ta med dig anteckningsblock och penna så att du kan skriva ner namnet på vinet, hur det smakade och vad du tyckte om det.
  • Efter varje glas kommer du få en allt bättre uppfattning om vad du gillar och inte gillar. Samma sak kan du göra när du är bortbjuden eller köper hem vin själv.

Bildgalleri – Vin för nybörjare


Här hittar du några fler fakta om vin:


Dela med sig:

Frågor och svar

u003cstrongu003eu003cemu003eVilket rödvin är bra för nybörjare?u003c/emu003eu003c/strongu003e

För nybörjare rekommenderas fruktigare röda viner med lägre tanniner som t.ex zinfandel eller pinot noir från Kalifornien.

u003cstrongu003eu003cemu003eKan man lära sig dricka rödvin?u003c/emu003eu003c/strongu003e

Man kan absolut lära sig att dricka rödvin, börja med lättare fruktigare viner från nya världen och allteftersom kan man testa viner med högre syra och strävhet.

Goda viner för nybörjare

u003cemu003eFör nybörjare rekommenderas fruktigare röda viner med lägre tanniner som t.ex pinot noir från Kalifornien och för vita viner kan man börja med halvtorra riesling som upplevs som fruktiga.u003c/emu003e

u003cstrongu003eu003cemu003eHur lär man sig mer om vin?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eDet bästa sättet att lära sig mer om vin är genom att dricka vin. Utöver det finns det massor av hjälp att hitta på internet, appar, podcast. Är man väldigt intresserad kan det vara värt att investera i en sommelierutbildning.u003c/emu003e

u003cstrongu003eu003cemu003eFinns det ett lättdrucket rödvin för nybörjare?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eFör nybörjare rekommenderas fruktigare röda viner med lägre tanniner som t.ex zinfandel eller pinot noir från Kalifornien.u003c/emu003e

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.