Hem » Vin Fakta » Druvor: Vad betyder egentligen hybrid, blandning och kloning?

Druvor: Vad betyder egentligen hybrid, blandning och kloning?

Det finns tusentals druvtyper och man kan inte lära sig allt om alla. Förmodligen finns det närmare 1300 olika arter som man framställer vin av. När man börjar kunna mer om druvor, ser man snart att en del kallas för hybrider, andra är klonade och en del korsade. Det är faktiskt inte så enkelt att hålla isär.
Till att börja med finns det hundratals traditionella druvor, så kallade vitis vinifera, de europeiska arterna, oftast kring områden som Medelhavet. Exempel på dessa röda och vita druvor som alla känner igen är Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Muskat, Nebbiolo, Chardonnay, Gewürztraminer, Viognier och många, många fler. Men det finns hundratals andra druvor. Har du hört talas om Vugava, Pecorino (som osten),

Mauzac och Minella Bianca?

Ibland vill vinmakare experimentera med druvor. Ibland vill man ta de bästa egenskaperna från två druvsorter för att göra en tredje, ännu bättre och godare druva. Och ibland klarar inte vissa druvor av klimatet. Då kanske man vill se om det går att ta fram en druva som baserar sig på den ursprungliga vitis vinifera men som är mer motståndskraftig är det gäller väderleken. Det finns säkert lika många anledningar till att korsa eller klona druvor som det finns druvsorter. Vi benar upp begreppen kring hybrid, korsning, kloning och blandning:

Hyrbrid och korsning

Hyrbrid förväxlas ofta med korsning. För att ta ett exempel: druvan Pinotage är en ganska vanlig druva, men det är en korsning mellan två druvor inom vitis vinifera druvorna, Pinot Noir och Cinsault. Så det är en korsning eftersom båda druvorna ingår i den vanliga vitis vinifera familjen. Hybridisering däremot är en biologisk process som är resultatet av en reproduktion mellan druvor som är genetiskt olika. Korsning är alltså en fortplantning mellan två olika druvor inom samma art.

Om man skulle mixa Pinot Noir med en annan familj av druva, exempelvis en druva ur arten vitis labrusca, då skulle det vara en hybrid. De flesta hybrider är konstgjorda, ofta för att skapa en druva med förmåner från båda arterna. Hybridexempel är Seyval Blanc, en nordamerikansk hybrid som trivs i kallare klimat eller Vidal Blanc, som är en avkomma mellan Ugni Blanc, en vitis vinifera druva och Rayon d’Or, som är mycket motståndskraftig mot kallt väder.

Blandning

Blandning kallar man när ett färdigt vin är en blandning och betyder att det är två eller flera olika druvsorter, exempelvis att druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc har blandats för att få fram exakt den smak och arom som man vill ha i vinet. Varför vill man blanda? Kanske beror det på att varje skörd och årgång har lite annorlunda förutsättningar. Ibland är säsongen varm och ibland är klimatet svalare. Genom att blanda ihop viner från ett antal år, kan vinmakaren jämna ut smaker och få en ideal smak.

Man kan även multi-druv-blanda. Ett Bordeauxvin är det ofta en blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc, men till olika delar som kan variera år från år. Lika delar Cabernet Sauvignon och Merlot kan till exempel bli Cabernet Sauvignon, Merlot samt delar av druvan av Cabernet Franc. Det beror lite på de väderförhållande man haft under året och hur skörden har varit. Man kör en kombination eftersom man oftast vill att vinet ska hålla samma smaknivå som ens tidigare viner och då får man kanske variera druvorna lite.

När trädgårdsmästare pratar om korsning så menar de ofta ett plantbarn av två olika föräldrar, men när det gäller vindruvor så är en korsning en specifik druva av två likadana växter. Exempelvis är Pinotage resultatet av druvorna Pinot Noir och Cinsault som är av samma familj. Båda är i vitis vinifera och Pinotage blir också en vitis vinifera. Här sker ofta en förväxling mellan vad som är en hybrid druva och en korsning.

Kloning

Med klonad druva menar man en grupp genetiskt identiska druvor av samma druvsort som man parar ihop för att få ett resultat som är så snarlikt och identiskt likt som man kan.

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan hybrid och korsning när det gäller druvor?

En korsning är när två olika druvor inom samma art förökar sig med varandra, medan en hybrid är när två genetiskt olika druvor förökar sig med varandra.

Varför vill vinmakare experimentera med druvor?

Vinmakare kan vilja experimentera med druvor för att skapa en tredje, ännu bättre och godare druva eller för att ta fram en druva som är mer motståndskraftig mot klimatet.

Vad är en blandning när det gäller vin?

En blandning är när ett färdigt vin är en blandning av två eller flera olika druvsorter för att få fram exakt den smak och arom som man vill ha i vinet.

Varför kan man vilja blanda olika druvsorter i ett vin?

Man kan vilja blanda olika druvsorter i ett vin för att jämna ut smaker och få en ideal smak eller för att variera druvorna beroende på väderförhållanden och skörd.

Vad är kloning när det gäller druvor?

Kloning är när man parar ihop en grupp genetiskt identiska druvor av samma druvsort för att få ett resultat som är så snarlikt och identiskt likt som möjligt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

GRW Saperavi 2019
GRW Saperavi 2019
Pris:101 :-
Artikel nr:209501
Smak björnbär, choklad, ekfat, fruktig, lavendel, plommon, russin, mörka körsbär, nyanserad
Arom björnbär, choklad, ekfat, lavendel, mörka-körsbär, nyanserad, plommon, russin, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2019Alkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
8 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.