Hem » Vin Skola » Veckans fråga: Hur gamla är gamla vinstockar?

Veckans fråga: Hur gamla är gamla vinstockar?

Veckans fråga: Man pratar alltmer ofta om gamla vinstockar – hur gamla är gamla vinstockar egentligen och anses vinet som kommer från gamla stockar vara av bättre kvalitet?

Hej,

Intressant fråga eftersom, precis som du säger, så pratar man alltmer om gamla vinstockar – Vieilles Vignes – som i de vanligaste vinproducerande länderna kallas för

  • Frankrike: Vieilles Vignes
  • Italien: Antico Vitigno
  • Spanien: Viñas Viejas
  • Tyskland: Alte Reben
  • Portugal: Vinhas Velhas

Men hur gammalt är gammalt? Meningarna går isär när det gäller hur gamla ’gamla vinstockar’ egentligen bör vara. Det finns riktigt gamla vinstockar som är 300-350 år gamla och som fortfarande producerar druvor och vin. Ibland kan en 12-årig vinstock ändå kallas ’gammal’.

Men först benar vi upp:

Gamla vinstockar ska vara gamla, precis som det låter, alltså ha en betydande ålder. Problemet är bara att det inte finns något regelverk kring stockens ålder. Menar man att ’Vieilles Vignes’ är 25, 50 eller 100 år gamla?

Det visar sig att en vinstock faktiskt kan producera bär i sådär 100-120 år, men över tid inte lika många bär. Avkastningen på en vinstock minskar alltså med tiden, trots att bärens smak tilltar och blir mer koncentrerad eftersom det inte blir så många bär. Även vinstockens rötter blir större och kan suga i sig mer näring.

Man menar att bären får en intensivare smak, eftersom stocken producerar färre bär och man anser då att vinet får en mer koncentrerad smakprofil och får en bättre kvalitet. Självklart kan heller inte lika stora mängd vin då produceras från de äldre stockarna.

Detta med regelverk kring ålder kommer säkerligen att ändras i framtiden då begreppet ’Vieilles Vignes’ myntas ännu mer i folkmun och etikettreglerna är, som vi vet, ganska tuffa. När det här med gamla vinstockar blir så pass intressant att producenter vill nämna på etiketten, så kommer det troligen regler kring det hela.

Frågor och svar:

Hur gammal kan en vinstock vara och fortfarande producera druvor och vin?

En vinstock kan vara upp till 100-120 år gammal och fortfarande producera druvor och vin.

Varför anses vinet från gamla vinstockar vara av bättre kvalitet?

Vinet från gamla vinstockar anses ha en mer koncentrerad smakprofil eftersom stocken producerar färre bär.

Finns det något regelverk kring åldern på gamla vinstockar?

Nej, det finns inget regelverk kring åldern på gamla vinstockar.

Kan en 12-årig vinstock kallas för “gammal”?

Ja, ibland kan en 12-årig vinstock kallas för “gammal”.

Kommer det att finnas regler kring åldern på gamla vinstockar i framtiden?

Det är möjligt att det kommer att finnas regler kring åldern på gamla vinstockar i framtiden när begreppet “Vieilles Vignes” blir mer vanligt i folkmun och etikettreglerna blir tuffare.

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.