Vad är en supertoscanare?

Allt började på 70-talet då några vinproducenter i Toscana ansåg att reglerna kring att framställa Chiantiviner var alldeles för restriktiva. Detta problem hade man redan diskuterat i flera decennier. Man fick inte blanda druvor som man ville. Man fick heller inte blanda icke-traditionella druvor som ändå är vanliga i vinkretsar, exempelvis Cabernet Sauvignon, Merlot eller Syrah, alltså druvor som inte är vanliga i Chianti regionen. Man ville till exempel kunna använda vita druvor som blend.

Då myntade man termen ”supertoscanare” för att skilja sina viner från andra mer billigare viner av lägre kvalitet, till exempel bordsviner.

Idag går de flesta supertoscanare under beteckningen IGT (Indicazione Geografica Tipica) vilket ger vinproducenterna mer flexibilitet än vad som gäller för Chiantiviner och andra toskanska viner med klassificeringen DOC.

En supertoscanare är ett modernt framställt vin och generellt med en högre prislapp. Druvorna kan exempelvis idag vara fler av de internationella sorterna eller en Sangiovese till 100 procent. Andra viner har tillverkats av Merlot eller av en blandning av Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Syrah. Vinerna lagras även helst på franska barriquer.

Det finns många supertoscanare, men två kända supertoscanare är

Sassicaia by Tenuta San Guido 2011 – druvorna är Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc, internationella priset ligger på strax under 2000 kr

I Sodi di San Niccolò Castellare di Castellina 2011 – druvorna är Sangiovese, små delar av Canaiolo och Ciliegiolo. Internationella priset ligger på c:a 600 kr

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •