Vad är en supertoscanare?
Det traditionella sättet att tillverka Chiantiviner inbegriper en blandning av Sangiovese och en liten mängd av den gröna druvan Malvasia. Efterfrågan på dessa viner steg kraftigt under 1900-talet, och hela Toscana ville producera Chianti. Problemet var att man började använda sig av allt mer gröna druvor som dessutom var av sämre kvalitet än Malvasia. Även Sangiovese ersattes av en sämre klon, Sangiovese di Romagna, vilket gjorde att kvaliteten i Toscana sjönk ytterligare.
Ändringar under 70-talet internationella druvor
Under 70-talet då några vinproducenter i Toscana ansåg att reglerna kring att framställa Chiantiviner var alldeles för restriktiva. Detta problem hade man redan diskuterat i flera decennier. Man fick inte blanda druvor som man ville. Man fick heller inte blanda icke-traditionella druvor som ändå är vanliga i vinkretsar, exempelvis Cabernet Sauvignon, Merlot eller Syrah, alltså druvor som inte är vanliga i Chianti regionen. Man ville till exempel kunna använda vita druvor som blend. Man importerade bland annat rankor från Bordeaux och började använda sig av franska ekfat. Slutresultatet blev något som var mycket olikt de ursprungliga Chiantivinerna. Däremot var detta inte förenligt med tidpunktens DOC-lagar, vilket gjorde att dessa viner fick en annan märkning.
Då myntade man termen ”supertoscanare” för att skilja sina viner från andra mer billigare viner av lägre kvalitet, till exempel bordsviner.
Idag går de flesta supertoscanare under beteckningen IGT (Indicazione Geografica Tipica) vilket ger vinproducenterna mer flexibilitet än vad som gäller för Chiantiviner och andra toskanska viner med klassificeringen DOC.
En supertoscanare är ett modernt framställt vin och generellt med en högre prislapp. Druvorna kan exempelvis idag vara fler av de internationella sorterna eller en Sangiovese till 100 procent. Andra viner har tillverkats av Merlot eller av en blandning av Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Syrah. Vinerna lagras även helst på franska barriquer.
Till skillnad från andra viner från Toscana, till exempel Chianti, har man därför klassificerat Supertoscanarna som Vino da Tavola (VdT) eller Indicazione Geografica Tipica (IGT).
Druvor i större mån kan ingå i en Supertuscan är följande:
- Merlot
- Cabernet Sauvignon
- Syrah
- Cabernet Franc
- Gamay
- Petit Verdot
Två kända Supertoscan viner
Det finns många supertoscanare, men två kända supertoscanare är Sassicaia by Tenuta San Guido 2011 – druvorna är Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc, internationella priset ligger på strax under 2000 kr.
I Sodi di San Niccolò Castellare di Castellina 2011 – druvorna är Sangiovese, små delar av Canaiolo och Ciliegiolo. Internationella priset ligger på c:a 600 kr.
Idag har Supertoscanarna haft en positiv inverkan på Italiens vinindustri. Den hårda konkurrensen har gjort att Chiantis DOC-viner ökat i kvalitet och blivit uppgraderade till DOCG. Idag har lagarna ändrats en del och upp till 15 % utländska druvor får nu användas.
Läs även artikel Vad är en Supertuscan.