Cabernet sauvignon

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Cabernet sauvignon
Allmän information om Cabernet sauvignon
Allmän information om Cabernet sauvignon

Under 1900-talet sades Cabernet Sauvignon vara den mest planterade druvan i världen tills den 1990 blev omsprungen av Merlot-druvan. Cabernet Sauvignon tenderar att vara ett fylligt vin fullproppat med tanniner och märkbar syra. Detta gör det till ett utmärkt vin att lagra genom att ge nya smaker när det blandar sig med eken.

“Druvan som koloniserar”

Från Bordeaux, Frankrike vidare ut i världen,Historikerna säger att Cabernet Sauvignon är en oavsiktlig korsbefruktning mellan Sauvignon Blanc och Cabernet Franc på 1600-talet i sydvästra Frankrike. Efter en undersökning verifierades teorin 1996 av forskare från University of California, Davis. via Kanada, Australien och Chile, för att bara nämna några länder.

Cabernet Sauvignon är även känd som “druvan som koloniserar” eftersom den breder ut sig oavsett lokala variationer i jordmån och har blivit en ikon för Napa Valley, Kalifornien. Cabernet Sauvignon är en av de mest populära röda vindruvorna i världen.

Vinjournalens tips på Cabernet Sauvignon

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot produceras av Château Malescot St Exupery vilket är ett av slotten som finns med i den franska vin-klassificeringen 1855. Smaken är komplex med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, kakao och örter.

Druvans egenskaper

Vi hittar ofta Cabernet Sauvignon med god struktur och starka färger som bevarar en oöverträffad karaktär. De flesta Cabernet Sauvignon-viner är fruktiga, mineralhaltiga eller till och med rökiga, beroende på varifrån druvan härstammar. Bordeaux, och dess grusiga jordmån, ger skördar med mycket gott utbyte. Cabernet Sauvignon är en liten druva som är lätt att odla. Tack vare sin anpassningsförmåga kan den växa i ett stort antal klimat och i nästan alla vinproducerande regioner i världen.


Blandade viner med Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är nära kopplad till vin från regionen Bordeaux, där det ofta blandas med Merlot och Cabernet Franc. Cabernet Sauvignon kan också blandas med Malbec, Petit Verdot, och Shiraz. Den har många olika partners när det gäller blandningar, och på senare tid även Tempranillo. En annan region med som producerar mycket bra Cabernet Sauvignon är Napa Valley i Kalifornien.

Vad äter man med Cabernet Sauvignon

En mogen Cabernet Sauvignon tillsammans med rött kött som biff eller entrecote bildar en perfekt kombination. En ung Cabernet Sauvignon är det perfekta komplementet till fläsk, korv eller nötkött. Vissa viner är mer kraftfulla, andra finare och mer eleganta när det gäller textur och smak, vilket möjliggör en mängd olika stilar när det gäller mat.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Cabernet sauvignon, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om cabernet-sauvignon


Läs fler tips om mat som passar med Cabernet Sauvignon:

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.