Cabernet Franc

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Cabernet Franc
Allmän information om Cabernet Franc
Allmän information om Cabernet Franc

Primära dofter av Cabernet Franc

Cabernet Franc har mellanhög strävhet och mellanhög syra. Tack vare sin robusthet är den välkänd för att producera viner av hög kvalitet. Cabernet Franc från friska klimat ger vanligtvis högre syra, medan viner från varmare zoner ger oss söta smaker som jordgubbar och torkad frukt. Cabernet Franc har en karakteristisk arom av paprika som brukar vara lätt att känna igen. Cabernet Franc blandas lätt ihop med Cabernet Sauvignon men har mindre syra, och de är faktiskt nära släkt.

Historiska anteckningar om Cabernet Franc

De första uppgifterna om Cabernet Franc är från 1700-talets Bordeaux, men då kallades druvan för Bouchet och man tror att Cabernet Franc ursprungligen härstammar från den baskiska delen av södra Frankrike nära gränsen till Spanien. Cabernet Franc är även känd för att tillsammans med Sauvignon Blanc gett upphov till Cabernet Sauvignon och är dessutom förälder till Merlot. En spännande fakta är att Cabernet Francs paprikaarom kommer av ett ämne som kallas metoxypyraziner som är plantans naturliga insektsskydd.

Cabernet Franc härstammar från Frankrike och finns numer väl utbrett i regionerna Bordeaux och Loire, därefter följt av Italien (Toscana, Friuli, Veneto) och USA (Napa Valley, Central Coast, Columbia Valley, New York).

Vinjournalens tips på Cabernet Franc Blend

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot produceras av Château Malescot St Exupery vilket är ett av slotten som finns med i den franska vin-klassificeringen 1855. Smaken är komplex med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, kakao och örter.

Cabernet Francs vinrankor kan anpassa sig till flertalet olika jordmåner, och framför allt trivs de i sandiga, kalkhaltiga marker. De tål även svalare klimat som Loiredalen, vilket passar dess relativt tidiga mognadsprocess. Beroende på vilket område druvorna kommer från kan vi hitta smaker och aromer som röd paprika, jordgubb, och chili.

Kända viner från Cabernet Franc

Cabernet Franc kan kombineras på många olika sätt, och erbjuder oss allt från lätta röda viner till rosévin. Cabernet Franc i en blandning med Merlot är bland de mest kända, och högst värderade, vinerna i världen, bland annat från Pomerol, Saint Émilion med producenter som Château Pétrus, Château Ausone och Château Angélus alla i Bordeaux, men även Cabernet Franc från Loiredalen är välkända.

Vad äter man med Cabernet Franc?

glas rött vin tallrik pasta tomat rustikt rosmarin

Tanninernas strävhet och den uppfriskande syran gör det möjligt att skapa kombinationer med tomatbaserade rätter som pizza, eller med grillade grönsaker. En lättare variant, eller till och med ett rosévin, är ett bra komplement till ljust kött som kyckling eller fläsk, medan om vi pratar om lamm eller nötkött vore en fylligare Cabernet Franc det perfekta valet för att på så vis njuta av alla smakerna till sista droppen.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Cabernet Franc, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om cabernet-franc

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.