Merlot

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Merlot
Allmän information om Merlot

Merlot är den mest planterade druvsorten i Bordeaux, finns som endruvsvin men även ofta blandat med Cabernet Sauvignon. Merlot beskrivs ofta med mellansträva smaker av körsbär, plommon och eftertoner av choklad. Det finns två typiska stilar av Merlot: den internationella stilen populär i Nya Världen där druvorna skördas sent och får mer lila-aktig färg och fylligare smak – och den traditionella Bordeaux-stilen med tidig skörd som ger vin med högre syra, lite mindre fyllighet och smaker av röda frukter som jordgubb och hallon.

Merlot – En kändisdruva

Merlot är en av världens mest planterade druvsort, tillsammans med kändisen Cabernet Sauvignon. Frankrike står för två tredjedelar av världens totala plantation av Merlot, sedan kommer Italien (Toscana, Veneto), USA (Kalifornien, Washington), Spanien, Rumänien och Chile. Merlot finns i många regioner där även Cabernet Sauvignon växer men ofta i de kallare delarna då Merlotdruvan annars skulle mogna för tidigt.

En fransk tjänsteman på 1700-talet använde för första gången “Merlau” i sina anteckningar om de bästa vinerna. Man tror att druvan är döpt efter den lilla svarta koltrasten (merlau på den lokala franska dialekten) som gillar att äta den.
DNA-tester har visat att Merlot härstammar från Cabernet Franc och är halvsyskon till Carménère, Malbec och Cabernet Sauvignon.

Vinjournalens tips på Merlot Blend


La Dame de Malescot

La Dame de Malescot produceras av Château Malescot St Exupery vilket är ett av slotten som finns med i den franska vin-klassificeringen 1855. Smaken är komplex med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, kakao och örter.

Gynnsam terroir för Merlot

Merlot trivs i sval jord, framför allt järnhaltig lera. Den knoppar tidigt, vilket gör den sårbar för frostiga vårnätter. Merlot vill inte ha så mycket vatten så den behöver väldränerad jord. Merlot mognar tidigt och när druvorna väl har börjat kan det gå väldigt fort till att de blir övermogna.

Merlot runt om i världen

I Frankrike benämns viner ofta efter den region de kommer. Som ett traditionellt Bordeauxvin anses Merlot ha en fyllighet och rundhet. Där kommer de främst från norra stranden av floden Gironde och regioner som Saint-Émilion och Pomerol och blandas med de andra Bordeaux-druvorna som Cabernet Franc.. I Italien produceras Merlot som ett endruvsvin eller blandat med Cabernet Sauvignon eller Cabernet Franc i Friuli-regionen, eller med Sangiovese i Toscana. I USA tillverkas allt från lätta rödviner till mer komplexa lagrade varianter av Merlot.

Vad man ska äta med Merlot

Merlot, med sin mjuka lätthet, har en förmåga att anpassas till många olika maträtter. Fylligare Merlot passar bra till grillat, medan mjukare, fruktigare Merlot går bra med lax eller svampbaserade rätter. Lätta Merlot smakar bra tillsammans med räkor och skaldjur.


För tips om vingårdar att besöka som gör bra Merlot, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om merlot

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.