Syrah

Allmän information om Syrah
Allmän information om Syrah

Syrah – även känd som Shiraz

Syrah, eller Shiraz som den även är känd som, är en rödvinsdruva med mörkt skal och fyllig kropp och hög nivå av strävhet. Den har med åren blivit den mest framgångsrika planterade druvsorten på australienska vingårdar. Smakprofilen beror på klimatet där druvan växt, med exempel som mörka bär som björnbär och kryddor som mynta, anis och lakrits. Syrligheten och strävheten hos Syrah gör att den åldras mycket bra.

Lite historia om Syrah

Namnet på denna druva refererar historiskt sett till ett helt annat vin producerat i just Shiraz, vilket är namnet på huvudstaden i det gamla Persiska riket (idag Iran). Legenden säger att folket från Fokaia (från nutida Turkiet) skulle ha tagit med sig druvan till området runt Marseilles. Om det stämmer måste den då tagit sig upp till Rhone och försvunnit från Marseilles – utan att lämna några spår efter sig.

Syrah har långa anor i Rhône-regionen i sydöstra Frankrike. Idag är det en av de mest planterade sorterna i den Nya Världen som de vinproducerande regionerna i Australien där den också är känd som Shiraz. Om vi tittar ännu lite närmare finner vi Syrah även i länder som Chile, Argentina, Sydafrika och Nya Zeeland. 

Vinjournalens tips på Syrah

cote-du-rhone-plan-de-dieu

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu

Plan de Dieu är franska för Guds plan och efter att ha provat vinet förstår vi varför. Vinet är fylligt med en kryddig smak av björnbär, viol, svartpeppar, hallon och lakrits. 

Så här påverkas druvan av var den växer

Syrah trivs bäst i steniga jordar med lera och allra helst granit. Druvans färg och smak varierar beroende på var den odlas. I svalare klimat som Rhône i östra Frankrike hittar vi mellan till höga halter av tanniner som ger en strävhet, och smaker som björnbär eller svartpeppar. Viner som kommer från ett varmare klimat som Australien är mildare med framför allt fruktiga smaker.

Några viner med Syrah

Syrah har bevisat sin framgång som en av de mest populära druvorna i världen och känd för sin förmåga att kombineras med andra druvor som Grenache, Carignan, Mourvèdre, bland andra. Några klassiska viner är appellationer som Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas och Châteauneuf-de-Pape samt givetvis Shiraz som det kallas i Australien.

Vad äter man med Syrah?

glas rött vin med chark sparris oliver

Passar bra till mörkt kött och vilt med lite mer exotiska kryddningar tack vare Syrahs fylliga kropp. Prova med smakrik gyros, korv eller shawarma.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Syrah, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om syrah

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.