Det är lätt hänt att olyckan är framme. Man sätter i korkskruven, drar upp den men då går korken av. Kvar på skruven sitter en ynka centimeter kork och när man äntligen fått ur korkstumpen ur flaskan, simmar små envisa smulor av kork fortfarande runt i vinet.


Snabbmeny för denna artikel

Är vinet dåligt nu? Nej, vinet är oftast inte dåligt bara för att korken har gått i bitar. Vinet har ju i flera månader, och ibland i flera år, varit i kontakt med både kork och glas, så smaken påverkas inte av den här malören.

Vissa korkar är mer absorberande och följsamma än andra och äldre korkar är förstås mer ömtåliga.

Det finns många olika typer av kork: naturlig kork, kolmaterade korkar, teknisk kork, mikroagglomerad kork och agglomererad kork.

skillnad mellan naturlig och syntetisk kork

Vilka skillnaderna mellan naturliga och syntetiska korkar är, har idag blivit en livlig debatt som verkar kunna pågå i det oändliga, särskilt i bloggar hos vinentusiaster, som menar att smaken på vinet om det försluts med riktig kork och syntetisk är en stor skillnad (må så vara) medan skruvkorkar i metall verkar man helt fnysa åt i dessa kretsar.  Så du kanske förstår att vi inte tänker sticka ut hakan och förorda varken det ena eller det andra, men vi kan självklart peka på de mest relevanta aspekterna i debatten. Nackdelen med syntetiska korkar är att de kan vara svårare med tiden att dra ut, exempelvis om du lagrar ett vin i 15 månader i din källare.

Vinjournalens tips på vin med skruvkork!


Produktbild för Cotes du Jura

Anima Fructus

Anima Fructus från Jura är en blend på pinot noir, trousseau & poulsard. Vinet har en väldigt lätt karaktär med en frisk och nyanserad smak med inslag av tranbär, örter & rosor.

Frankrike | Jura | Art 72698 | Fruitière Vinicole d’ Arbois | 159:-


kork i vin

En uttorkad kork brukar vara en anledning till att korken är bräcklig och går av, spricker och smular sig. Att man för bråttom att öppna vinflaskan kan också vara ett skäl till att korken går sönder, men även en otymplig korkskruv kan ställa till problem. Se till att dra korken rakt, vertikalt uppåt. Om korken dras ut snett är risken större för att den går av.

Hur får man bäst upp korken eller bitarna ur vinet?

Här är några tips:

  • Få inte panik. Fortsätt lugnt att prata med dina gäster som om inget allvarligt har hänt.
  • Om korken smulat sig i vinet, så lukta på korken. Om den luktar mögel, kan vinet vara odrickbart och det vara så att man i värsta fall får kassera hela flaskan.
  • Om korken dock verkar torr, så är det en bra idé att få bort så mycket kork som möjligt ur vinet innan man serverar det. Om man inte har ett speciellt vinfilter så kan man snabbt hälla över vinet i en karaff eller tillbringare genom att först sila det genom en silduk eller ett oblekt kaffefilter.
  • Om halva korken finns kvar i flasköppningen kan man försöka extrahera resterande kork med hjälp av en lång korkskruv.
  • Man kan också försöka med en vanlig träskruv, modell längre. Använd tummen, tryck in skruven lätt och skruva in den några rejäla varv i korkbiten som finns kvar i flaskan. Dra sedan elegant upp skruven med korken.
  • Om det finns en stor bit kork i vinet så får man förmodligen inte upp den innan servering. Graciöst kan man använda en lång, smal kinapinne för att inte blockera flaskhalsen, hålla korken åt en sida och hälla över vinet i en karaff.

Bildgalleri – Kork i vinet

Frågor och svar

Är kork i vin farligt?

Har korken gått av eller du fått några korksmulor i vinet är det inget farligt utan bara att sila bort dom, korkskadat vin är heller inte farligt men smakar illa.

Hur får man upp en kork som fastnat i vinflaskan?

Har korken gått av och fastnat i flaskan rekommenderar vi att antingen försiktigt försöka få upp korken, skulle det inte funka kan man trycka ner korken och sen sila bort korksmulorna.

Vad gör man om en vinkork sitter fast i flaskan?

Har korken gått av och fastnat i flaskan rekommenderar vi att antingen försiktigt försöka få upp korken, skulle det inte funka kan man trycka ner korken och sen sila bort korksmulorna.

Kan man sila ett vin om korken gått sönder?

Det går absolut att sila vinet om det är korksmulor i vinet, det gör ingen skada på vinet.


Lär mer om kork här:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy