Tips på rött vin till oxfilé

Argentina är även ett vinproducerande land och föga överraskande har de specialiserat sig på Malbec druvan som går utmärkt ihop med rött kött. Det är dock inte den enda rekommendationen av rött vin till oxfilé, utan det finns andra riktlinjer att följa för att träffa rätt med att kombinera rött vin med oxfilé.

Tänk på att djärva smaker ibland fungerar tillsammans. Biff och oxfilé serveras ofta med stärkelse som potatis, ris eller bröd. Mycket få kötträtter kan anses vara lätta, varför röda viner går så bra med nötkött. Om din biffskål har en stark, djärv smak, vill du välja ett vin som kan stå upp till det. En grundläggande regel när man kopplar viner med mat är att lägga liknande smaker tillsammans. Starkt går med starkt, surt med surt, sött med sött osv.

Nötkött grillat över träkol kommer att ha en intensiv rökig smak. Välj ett rött vin som är rikt och högt i tanniner för att komplettera det. Prova en Shiraz från Kalifornien eller Australien med din favoritbiff.

Leanskurvor av nötkött, till exempel filet mignon, smakar bättre med ett mindre tanniskt rött vin. Gå med en Bordeaux, Cabernet Sauvignon eller Merlot. Bästa satsningar kommer från Kalifornien, Spanien och Italien.

Prime rib, som är mycket rik och har tjock marmorerade hela, behöver ett ungt vin att skära genom smaken av nötköttet. Välj en Bordeaux från Frankrike eller en Merlot som inte har åldrats länge.

Stew, brisket och revben som har kokat långsamt i timmar tar på sig en rik, jordig smak. Du behöver ett djärvt vin som kan tävla med skålens intensitet. I detta fall kan ett lite fruktigt rött vin vara den perfekta matchen. Gå med en stor Bourgogne från Frankrike eller en Zinfandel från Sonoma, Kalifornien.

Regler gjordes för att brytas, och inte alla är överens om att liknande smaker går ihop. Till exempel, söta viner går med kryddig mat som biff curry, men kanske det beror på att det inte finns några riktigt kryddiga viner. Vissa människor föredrar att para ihop motsatta smaker tillsammans, och parar ett torrt surt vin med en rik krämig sås. Valet är helt enkelt en fråga om personlig preferens.

  • Ju rödare du serverar köttet, desto strävare bör vinet vara.
  • Till rätter där oxfilén serveras med fettiga tillbehör bör vinet vara fylligt och mustigt.
  • Vill du dricka vitt vin till oxfilé köttet bör det vara fet i stilen och gärna ekat.

Val av rött vin till oxfilé beror således på både tillbehör och på vilket sätt köttet tillbereds.

  • Till grillat kött passar det tidigare nämnda mörka och kryddiga Malbec vinet alldeles förträffligt.
  • Serveras oxfilén som carpaccio passar ett elegant vin som pinot noir från Sancerre eller Nya Världen pinot Noir mycket bättre.

Vare sig vinet är strävt, fylligt och mustigt eller elegant kan det vara ett utmärkt rött vin till oxfilé. Låt dina tillbehör och tillberedningssätt vägleda ditt val av vin och njut.

 

Här hittar du våra goda biffrecept:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Producent:Chateau Malescot Saint-Exupery

Land: Margaux (Upptäck blommorna i vin)

Alkohol:13,5 % %

Pris:299 Kr.

Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •