Äkta svensk soulfood: Biff i ciabatta med ångbåtslök och en fräsig kall American Pale Ale
Senast Uppdaterad 5 januari, 2019 av Jeanette Gardner
Har du aldrig ätit en riktig ångbåtsbiff med den där härligt, karamelliserade löken som är tillagad direkt på ångbåtspannan, då har du missat en av livets abosluta höjdpunkter och riktig svensk soulfood. Vi ska svänga till det hela lite, lägga biffen i en ciabatta och ta en kall, god öl till, en APA från mikrobryggeriet med det maoriska namnet: Tuatara.
Land: Nya Zeeland Producent: Tuatara Brewery Alkoholhalt: 5,8 % Art nr: 1209 Pris: 27:90
Det är mikrobryggeriet Tuatara Brewery utanför Wellington som brygger och exporterar denna goda APA med det maoriska namnet Aotearoa Pale Ale. Råvarorna är lager-, ale-, light crystal- och medium crystalmalt från Nya Zeeland samt humle av sorterna pacific jade, nelson sauvin, cascade och motueka.
Den är Alen har vunnit ett flertal internationella priser bland annat guldmedalj i Brewers Guild of New Zealand för ’International Ale Styles’. Den här torra och fylliga alen har en tydlig humlearomatisk smak med god beska med fruktdofter som ananas, grapefrukt, tallbarr, ljust bröd och citron. Rund och fin smak med trevlig eftersmak.
Biff i ciabatta med ångbåtslök
Du behöver
1 ciabatta
3 gula lökar
japansk soja
salt och peppar
några skivor ryggbiff
Börja med att skiva 3 gula lökar (eller gärna den rosa Roscoff-löken) till 4-5 mm tjocka ringar. Stek löken i stekpanna med en generös klick smör på en inte alltför hög värme tills den fått en fin brun färg. Tillsätt 2 msk soja och 2 dl vatten. Stek vidare tills vätskan kokat bort. Salta och peppra. Ställ undan.
Stek biffskivorna i smör några minuter på varje sida. Salta och peppra.
Servering Lägg några grönsalladsblad och några skivor krispig saltgurka som grund i en ciabatta som du brer med lite smör. Skär biffskivorna i mindre remsor och lägg på ångbåtslöken.
Picknick? Ta med dig lite potatissallad till. Mums!
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok