Annons / Reklam för Bagare och Kocken, KitchenTime och Kitch´n

En bra tumregel när du väljer vin till kött är att ju magrare kött desto lättare vin passar till. En smakrik, fet rätt som revbensspjäll passar bra ihop med ett fylligt och smakrikt vin som Cabernet Sauvignon. Om lamm står på menyn bör du också välja ett smakrikt vin från systembolaget, men se upp så att tanninerna inte blir alltför skarpa.


Snabbmeny för denna artikel

I denna artikel kan du lära dig om hur du bäst väljer vin till följande köttsorter: Nöt, Vilt, Kalv och Lamm

Grundidén för att välja det rätta vinet är att det ska samspela med maten som serveras och inte övermanna dem. De fina smakerna från kalvkött av kvalitet behöver bli förstärkta av viner, som har lika lätta smaker och milda aromer.

Hur man väljer vin för olika sorter rött kött

Vill du vetta vad du ska välja till oxfilépasta med rödvin? Följande rätter vin till oxfilepasta, vin till oxfilé med pepparsås, vin till oxfile potatisgratäng, vin till oxfile med grönpepparsås, vin till oxfile med madeirasås, vin till oxfile wellington, vin till oxfile med portvinssås, vin till pizza, vin till tryffelpasta, vin till entrecote fungerar med de flesta rödvinerna! När det gäller nötkött finns det antingen magrare köttbitar som ryggbiff, bog, rostbiff eller oxfilé eller fetare, till exempel högrev, entrecote eller bringa eller oxfilépasta med rödvin. Magrare nötkött med konjakssås passar bra tillsammans med medelfylliga röda viner med mycket smak. Italienska druvan Sangiovese är ett bra exempel på ett sådant vin. För de fetare nötbitarna krävs det lite mer tanniner som fungerar balanserande och bra till fettet. Tänk kraftiga, smakrika viner som Barolo och Cabernet Sauvignon. Googla gärna ‘best red wine systembolaget’.

Kalvkött är speciellt på så sätt att det ibland kan kombineras med vitt vin eller rosé, beroende på tillagningssätt. En vanlig rätt som lagas med kalvkött är wienerschnitzel, och till denna är vitt vin att föredra. Välj då gärna ett vin från samma ursprungsområde som rätten, alltså Österrike. Andra kalvrätter kan matchas med lättare röda viner som Pinot Noir och Zinfandel.

Tips för vin till rostbiff

När det gäller att välja vin till rostbiff. Om såsen är intensivt vinig passar den välfyllda ungdomliga röda som Syrah eller Cabernet Sauvignon. Om det serveras med sås är det bättre om du väljer mer klassiskt vin till rostbiff som röd Bordeaux eller Rioja. Egentligen fungerar alla bäst i test rödvin.

Tips för vin till entrecote

För Entrecote, välj djärvt vin med starka smaker, höga tanniner och en bra syrahalt. Bordeaux är den bästa matchen när det gäller att välja vin till entrecote.

Vinjournalens tips om vin till entrecote


La Dame de Malescot

En lyxig rätt som entrecote kräver ett lyxigt vin som det här tredje-cru vinet från Margeaux i Bordeaux. Vinet har en komplex smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, kaffe, kakao, och örter.


Frankrike | Bordeaux – Haut-Médoc | Art 5491 | Chateau Malescot St Exupery | 369:-


Härliga marinerade lammkotletter fungerar bra med ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin till, exempelvis viner av den smakrika druvan Nebbiolo som är ett nyanserat och kryddigt vin med mycket fatkaraktär och kraftfulla aromer.

Även lamm är ett lite magrare kött och kan ätas med lättare viner som Petit Verdot och Malbec. Tänk här framför allt på vilken sås och vilka kryddor som används då dessa smaker lätt sätter sig i köttet.

grillat kött

Vilt är relativt magert kött som passar bra till lite enklare medelfylliga viner. Chianti, Côtes du Rhône och Valpolicella är bra områden för sådana viner. Bäriga smaker kommer tydligare fram när vinet kombineras med viltkött.

Få till den perfekta temperaturen på köttet!

Kött och fisk kan tillagas på många olika sätt, men med större styckesdetaljer så är det viktigt att få rätt temperatur för det specifika kött man tillagar. Genom att använda en innertemperatur så kan man möta köttets potential och få en perfekt smak och textur. Det finns lite olika typer av innertemperaturer, vissa enklare och andra med lite mer funktioner.

En enkel och prisvärd där olika köttyper är markerade. Klicka här, för att komma till produkten.

Denna tempen visar med stora siffror den exakta temperaturen men är fortfarande liten och smidig. Klicka här, för att komma till produkten.

Men denna tempen kan du ställa in en önskad temperatur och ta tempen på köttet eller fisken under tiden de tillagas.
För att komma till produkten, klicka här för att komma till produkten.

Annons / Reklam för Bagare och Kocken, KitchenTime och Kitch´n

Vin till oxfilepasta                     

Goda röda som Syrah, Merlot eller Cabernet Sauvignon, klassiska Bordeaux och även Rioja. Det gäller följande rätter

  • vin till oxfilé med pepparsås  
  • vin till oxfile potatisgratäng   
  • vin till oxfile med grönpepparsås                     
  • vin till oxfile med madeirasås
  • vin till oxfile wellington           
  • vin till oxfile med portvinssås  

Dessutom fungerar dessa viner även som vin till tryffelpasta eller vin till entrecote med konjaksås. När det gäller vin till pizza så fungerar egentligen alla bäst i test rödvin.


Bildgalleri – Kött till vin

Relevanta internationella länkar om vin till kött

Frågor och svar om vin till kött


Vilket vin till rostbiff?

Rostbiff kan ibland ha en något intensiv rökig smak. Välj ett rött vin som är rikt på tanniner för att komplettera det. Prova en Shiraz från Kalifornien eller Australien.

Bästa vin till entrecote?

Välj ett djärvt och smakfullt rött vin som förhöjer maträttens intensitet. I det här fallet kan ett lite fruktigt rött vin vara den perfekta matchningen. Prova med ett Bordeaux vin med kraftfulla druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i klassisk bordeaux-blend.

Hur välja vin till wienerschnitzel?

Vi tycker att denna klassiska österrikiska maträtt också bör kombineras med ett klassiskt österrikiskt vin. Det finns många goda och friska viner av druvorna Grüner Veltliner, Riesling i både den traditionella neutrala stilen eller en mer fatlagrad och krämig Pinot Blanc. Systembolaget är bra på att tipsa!

Vilket vin till ryggbiff?

Absolut bästa viner är en Merlot som är torr med toner av plommon och svarta vinbär samt lite kryddor. Andra alternativ som fungerar är Zinfandel och Cabernet Sauvignon.

Ett bra vin till kalventrecote?

Vi vill rekommendera ett rött smakfullt men ej fatlagrat vin som sälj på Systembolaget, exempelvis ett Beaujolaisvin som är fruktigt, bärigt, lite kryddigt och har en robust eftersmak. Vill man gå mer åt italienhållet så skulle även en Sangiovese fungera bra.

Kan man dricka vin till wagyu?

En äkta wagyu av nötkött är nog en av de mest lyxiga och utsökta kötträtterna i världen och förtjänar att paras med det bästa vinet. Så fundera något kring vinvalet. En av de mest populära vinmatchningarna för wagyu är ett fylligt Shiraz vin med trevliga toner av peppar, mynta och rök, som vackert balanserar den subtila, sofistikerade smaken av nötköttet. Ett annat alternativ är förstå en djärvare Cabernet Sauvignon med saftiga, fruktiga toner som matchar nötköttets smak. Hjälp mig hitta ett gott rött vin till entrecote! Njut din entrecote med ett Bordeaux vin av druvan Merlot från exempelvis St-Émilion eller Pomerol som har den perfekta stilen. Merlot och ger en mjuk känsla i gommen och är inte lika sur som vissa andra röda viner, snarare rik och fruktig eller googla ‘best red wine systembolaget’.

Prova några goda viner till olika recept:  

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot

Artikel:5491Volym:750 ml
Pris349 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionUpptäck blommorna i vinÅrgång2017ProducentChateau Malescot Saint-ExuperyDruvor45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.Alkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy