Hem » Vin & Mat » Välj rätt vin till olika sorters rött kött

Välj rätt vin till olika sorters rött kött

En bra tumregel när du väljer vin till kött är att ju magrare kött desto lättare vin passar till. En smakrik, fet rätt som revbensspjäll passar bra ihop med ett fylligt och smakrikt vin som Cabernet Sauvignon. Om lamm står på menyn bör du också välja ett smakrikt vin, men se upp så att tanninerna inte blir alltför skarpa.


Snabbmeny för denna artikel

I denna artikel kan du lära dig om hur du bäst väljer vin till följande köttsorter: Nöt, Vilt, Kalv och Lamm

Grundidén för att välja det rätta vinet är att det ska samspela med maten som serveras och inte övermanna dem. De fina smakerna från kalvkött av kvalitet behöver bli förstärkta av viner, som har lika lätta smaker och milda aromer.

Hur man väljer vin för olika sorter rött kött

När det gäller nötkött finns det antingen magrare köttbitar som ryggbiff, bog, rostbiff eller oxfilé eller fetare, till exempel högrev, entrecote eller bringa. Magrare nötkött passar bra tillsammans med medelfylliga röda viner med mycket smak. Italienska druvan Sangiovese är ett bra exempel på ett sådant vin. För de fetare nötbitarna krävs det lite mer tanniner som fungerar balanserande och bra till fettet. Tänk kraftiga, smakrika viner som Barolo och Cabernet Sauvignon.

Kalvkött är speciellt på så sätt att det ibland kan kombineras med vitt vin eller rosé, beroende på tillagningssätt. En vanlig rätt som lagas med kalvkött är wienerschnitzel, och till denna är vitt vin att föredra. Välj då gärna ett vin från samma ursprungsområde som rätten, alltså Österrike. Andra kalvrätter kan matchas med lättare röda viner som Pinot Noir och Zinfandel.

Tips för vin till rostbiff

När det gäller att välja vin till rostbiff, Om såsen är intensivt vinig passar den välfyllda ungdomliga röda som Syrah eller Cabernet Sauvignon. Om det serveras med sås är det bättre om du väljer mer klassiskt vin till rostbiff som röd Bordeaux eller Rioja.

Tips för vin till entrecote

För Entrecote, välj djärvt vin med starka smaker, höga tanniner och en bra syrahalt. Bordeaux är den bästa matchen när det gäller att välja vin till entrecote.

Vinjournalens tips om vin till entrecote


La Dame de Malescot

En lyxig rätt som entrecote kräver ett lyxigt vin som det här tredje-cru vinet från Margeaux i Bordeaux. Vinet har en komplex smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, kaffe, kakao, och örter.


Frankrike | Bordeaux – Haut-Médoc | Art 5491 | Chateau Malescot St Exupery | 369:-


Härliga marinerade lammkotletter fungerar bra med ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin till, exempelvis viner av den smakrika druvan Nebbiolo som är ett nyanserat och kryddigt vin med mycket fatkaraktär och kraftfulla aromer.

Även lamm är ett lite magrare kött och kan ätas med lättare viner som Petit Verdot och Malbec. Tänk här framför allt på vilken sås och vilka kryddor som används då dessa smaker lätt sätter sig i köttet.

grillat kött

Vilt är relativt magert kött som passar bra till lite enklare medelfylliga viner. Chianti, Côtes du Rhône och Valpolicella är bra områden för sådana viner. Bäriga smaker kommer tydligare fram när vinet kombineras med viltkött.


Bildgalleri – Kött till vin


Prova några goda viner till olika recept:  

Dela med sig:

Frågor och svar

Vilket vin till rostbiff?

Rostbiff kan ibland ha en något intensiv rökig smak. Välj ett rött vin som är rikt på tanniner för att komplettera det. Prova en Shiraz från Kalifornien eller Australien.

Bästa vin till entrecote?

Välj ett djärvt och smakfullt rött vin som förhöjer maträttens intensitet. I det här fallet kan ett lite fruktigt rött vin vara den perfekta matchningen. Prova med ett Bordeaux vin med kraftfulla druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i klassisk bordeaux-blend.

Hur välja vin till wienerschnitzel?

Vi tycker att denna klassiska österrikiska maträtt också bör kombineras med ett klassiskt österrikiskt vin. Det finns många goda och friska viner av druvorna Grüner Veltliner, Riesling i både den traditionella neutrala stilen eller en mer fatlagrad och krämig Pinot Blanc.

Vilket vin till ryggbiff?

Absolut bästa viner är en Merlot som är torr med toner av plommon och svarta vinbär samt lite kryddor. Andra alternativ som fungerar är Zinfandel och Cabernet Sauvignon.

Ett bra vin till kalventrecote?

Vi vill rekommendera ett rött smakfullt men ej fatlagrat vin som exempelvis ett Beaujolaisvin som är fruktigt, bärigt, lite kryddigt och har en robust eftersmak. Vill man gå mer åt italienhållet så skulle även en Sangiovese fungera bra.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:149 :-
Artikel nr:304001
Smak fat, kanel, kryddigt, plommon, russin, vanilj
Arom fatkaraktär, fruktigt, kanel, körsbär, kryddig, russin, salvia
Färg röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
7 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.