Dessa druvor förtjänade sitt internationella rykte genom att de användes på en bred skala i Bordeaux regionen i Frankrike där de för tillfället blandas med Cabernet Franc och med Merlot viner i många sammanhang. Allt eftersom populariteten av dessa anmärkningsvärda druvorna steg, började odlingarna att sprida. Till en början var det endast i Europa men inom kort började många av de s.k ”Nyvärlds” länderna som t.ex USA, Canada och Australien att kultivera stora mängder av Cabernet Sauvignon druvor.

Historien om Cabernet Sauvignon druvor

Trots de breda odlingarna runtom i världen så är denna druva en relativt ung variant. Och fastän det varit många rykten och några myter angående ursprunget av druvan. Eftersom ordet Sauvignon liknar mycket det franska ordet Sauvage som betyder Wild på engelska eller vild på svenska så menar historierna att dessa druvor härstammar från en vild Vitis Vinfera eller druva som är inhemsk i frankrike.

En annan allmän övertygelse var att druvorna var av fornt ursprung. Vissa trodde att dessa druvor var i själva verket den gäckande Biturica druvan som förr användes av de forntida romarna för att tillverka vin, en hänvisning som gjordes av Pliny den äldre. Denna bestämda tro fortsatte långt in på 1700-talet då den vid vissa tidpunkter var mer känd som Petit Vidure eller ännu allmännare Bidure som var tänkt vara en råare förvanskning av namnet Biturica.

Ryktena fortsätter

Andra trodde att namnet Vidure möjligen var i själva verket en hänvisning till den hårda träslags konsistensen av vinet, vigne dure är den franska termen på detta. Det fanns t.o.m en hänvisnign till möjligheten att dessa druvor var relaterade till Carménère druvan som vid en punkt kallades för Grand Vidure. Spanien blandades även in i denna rykteskedja eftersom vissa trodde att Cabernet Sauvignon druvan hade sitt ursprung i Riojas vinregion.

De rätta ursprungen upptäckta

Det var inte förrän 1996 som det rätta ursprunget på den svårfångade men genomträngade druvan grävdes fram.Arbetande på ”UC Davis Dept. Of Viticulture and Enology” i Kalifornien hade Dr. Carole Meredith och en grupp assistenter använt sig av DNA skrivningar för att slutligen få stopp på alla legender och myter. DNA undersökningarna visade till slut att druvorna var ett resultat av korsningar mella Cabernet Franc och Sauvignon Blanc druvor.

Cabernet druvor kan producera ovanliga smaker

Medan druvorna producerar precis som andra druvor en rad vanliga smaker så kan de även producera en del unika och ganska ovanliga smaker. Orskaen är bestämt ansluten till hur de odlas och klimatet de utsätt för.

Den mest vanliga smaken bland dessa ovanliga är smaken av grön peppar eller örter. Denna smak är ett resultat av en substans vid namn pyrazine och förekommer i en relativt stor mängd druvor som inte är mogna.

Alla Cabernet Sauvignon druvor har betydande nivåer av dessa pyraziner. Dock ifall den utsätts för mycket solljus under mognaden så elimineras den före den egentliga plockningen. Överraskande nog kan den människliga gommen i genomsnitt upptäcka pyrazine ända ner till 2.0 ng (nanogram) per liter. När druvorna börjar mogna ligger pyrazine halten på 30 ng/l och sjunker genom mognadsprocessen.

När druvorna odlas i kalla klimatförhållandet har vingårdarna stora svårigheter att få druvorna att mogna så pass att pyrazine nivåerna inte skulle kännas i smaken. Den svaga smaken av grön peppar har aldrig ansetts fel men uppskattas inte av alla vin konsumerare. Monterey vingården i Kalifornien är välkänt för det kalla klimatet och oförmågan att få fullt mognade druvor.

Ibland blåser det en kall vind genom onrådet och förvärrar förhållandena med att helt och hållet fälla vinerna. Vinerna som tillverkas här är välkänt för sin grönpeppriga smak och fick lokalt smeknamnet ”Monterey Veggies” eller ”Monterys Grönskaer”. Men grönpeppar är endast en av de tre ovanliga smakerna. De andra är eukalyptus och mint och hittas i druvor som odlas i regioner som är något varmare för att sänka pyrazine nivåerna men som ändå är rätt kallt.

Utmärkta exempel på dessa är Washington State och Coonawarra Valley i Australien. Medan klimatet skapar dessa mintfyllda smaker så tros det även att jorden den odlas i har ett finger med i spelet. Även i både Kalifornien och vissa regioner i Australien där druvorna odlas i närheten av Eukalyptus träd, plockar druvorna upp denna eukalyptiska smak men det finns inga vetenskapliga bevis som stöder detta.

Vinjournalen.se rekomenderar

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot

Artikel:5491Volym:750 ml
Pris349 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionUpptäck blommorna i vinÅrgång2017ProducentChateau Malescot Saint-ExuperyDruvor45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.Alkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy