Tannin
Tannin är en smak i vinet som kan kännas som en torr och sträv känsla i munnen. Det kommer från druvskal och ekfat och kan ge vinet en bra struktur och hållbarhet.
Frågor och svar om Tannin:
Vad är tannin i vin?
Tannin är en naturlig förening som finns i druvskal, frön och stjälkar. Det ger vinet en sträv och torr känsla i munnen och bidrar till dess struktur och åldrandepotential.
Vilka druvsorter har hög tanninnivå?
Druvsorter som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/cabernet-sauvignon/u0022u003eCabernet Sauvignonu003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/nebbiolo/u0022u003eNebbiolo u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/syrah/u0022u003eSyrah u003c/au003ehar hög tanninnivå på grund av deras tjocka skal och höga antal frön.
Hur påverkar tannin vinets smak?
Tannin är en förening som finns i druvans skal och kärnor samt i träfat. Tanninet ger struktur, kropp och en astringerande känsla i vinet. Det kan bidra med smaker av bitterhet och torkade frukter samt ge en längre och mer komplex eftersmak.