Tannin

Tannin är en smak i vinet som kan kännas som en torr och sträv känsla i munnen. Det kommer från druvskal och ekfat och kan ge vinet en bra struktur och hållbarhet.

Frågor och svar om Tannin:

Vad är tannin i vin?

Tannin är en naturlig förening som finns i druvskal, frön och stjälkar. Det ger vinet en sträv och torr känsla i munnen och bidrar till dess struktur och åldrandepotential.

Vilka druvsorter har hög tanninnivå?

Druvsorter som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/cabernet-sauvignon/u0022u003eCabernet Sauvignonu003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/nebbiolo/u0022u003eNebbiolo u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/syrah/u0022u003eSyrah u003c/au003ehar hög tanninnivå på grund av deras tjocka skal och höga antal frön.

Hur påverkar tannin vinets smak?

Tannin är en förening som finns i druvans skal och kärnor samt i träfat. Tanninet ger struktur, kropp och en astringerande känsla i vinet. Det kan bidra med smaker av bitterhet och torkade frukter samt ge en längre och mer komplex eftersmak.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.