Hitta det perfekta vinet till köttbiten

Trodde du att du att valet av vin var enkelt bara för att kött står på menyn? Att alla rödviner passar till alla köttbitar är långt ifrån sanningen, men med våra tips kan du hitta de bästa kombinationerna. Till en början tänkte vi rekommendera några olika druvor som generellt passar mycket bra till en köttbit:

  • Cabernet sauvignon
  • Merlot
  • Malbec
  • Shiraz

Hur man bäst parar ihop vin och kött beror på hur köttet är tillagat, dess fetthalt och så klart på vilken typ av kött det är. En bra tumregel är att ju råare köttet är, desto mer dämpas kraftiga tanniner i vinet. Därför kan unga cabernet sauvignon eller malbec-viner balanseras väl med en rå köttbit.

En annan regel är att fettrika köttbitar kräver robusta viner. Lättare köttbitar som filé paras därför hellre ihop med lättare viner som pinot noir, medan shiraz och till exempel röda viner från Rhôneområdet passar bättre med fetare kött.

Grillat kött får ofta en lite besk smak av kol och kräver därför ett fruktigt vin för att balansera smaken. En mogen cabernet med påtaglig sötma är att rekommendera i detta fall. Till sist får du inte glömma att tänka på såsen som också är viktig för rättens helhet. En klassisk rödvinssås behöver ett rejält vin som malbec eller en bordeauxblandning. Pepparsåser kan med fördel paras ihop med ett lite mer dämpat vin eftersom de redan är kryddiga i sig. Bearnaisesås går bra ihop med pinot noir och till och med vissa vita viner som till exempel en fyllig chardonnay.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •