Malbec

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Malbec
Allmän information om Malbec
Allmän information om Malbec

Vanligaste druvsorten i Argentina

Malbec är en druva av fransk ursprung och introducerades i Argentina 1868. Det är en druva med svart skal, helfyllig kropp, medelhaltiga tanniner och medelhög syra. I druvor från Frankrike finner vi tydligare textur och tanniner, medan den argentinska varianten tenderar att vara mer fruktiga och med en mjukare finish. Denna druvvariant mognar i mitten av säsongen, och har framgångsrikt tagit sin plats på den Nya Kontinenten.

Ursprung och utbredning

Malbec är en druva från fransk ursprung, från Cahors i sydvästra Frankrike. Denna druva finns numer i länder som Frankrike och Italien på den Gamla Kontinenten. Druvvarianten finns också i länder som Australien, USA, Sydafrika, Uruguay, med flera. Trots att det är en druva av franskt ursprung har den idag vunnit stor popularitet framför allt i vingårdarna i Mendoza, Argentina, där vi nu hittar den största Malbec-produktionen i världen.

Malbec som vi känner det idag introducerades först av Monsieur Malbeck i Sainte-Eulalie, en liten stad i provinsen Gironde i Frankrike. Det sägs vara en korsning mellan druvorna Magdeleine Noir de Charentes och Prunelard.

Här trivs Malbec

Terroiren för denna druva är i dalarna. Den växer på olika höjder för att kunna njuta av soliga dagar och lite svalare eftermiddagar, men är känslig för frost. På höga breddgrader ger dess kontakt med solen tjockare skal och en mer intensiv färg, medan på lägre breddgrader får den tunnare skal och en mildare blålila färg. Kalkstensjord som de i Cahors hjälper vinstocken att producera mörkare viner.

Några viner med den här druvan

Malbec kommer ofta i kontakt med Merlot, Cabernet Sauvignon eller Tannat i blandningar för att producera mörka och fylliga viner. I regioner som Loire-dalen i Frankrike blandar man denna druva med Cabernet Franc eller Gamay. I andra regioner använder man den för att producera klassiska Bordeaux-viner.

Mat som passar med Malbec

Rött vin med tonfisk

Malbec kombinerar mycket bra med alla typer av rött kött. När vi lagar till en oxfilé eller ett grillat kött med Malbec förstärker enzymerna i det röda köttet smaken och mjukar upp tanninerna. Å andra sidan passar en köttig fisk som grillad tonfisk mycket bra med detta vin. Malbec med ost? Ja! Blåmögelost eller Gouda framhäver fruktsmakerna i Malbec.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Malbec, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om malbec

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.