Vin till kalv, hur ska jag tänka? Givetvis finns det en hel del olika viner som möjligen kan passa väl till din kalv. Ett bra första steg är att försöka att tänka igenom den rätt du har tänkt att laga. Kalvkött är kött från ett nötdjur yngre än tolv månader. Ju yngre kalven är desto ljusare är köttet. Rätter av kalvkött är lätta att laga och är ett smalt matalternativ som ger lika mycket protein som nötkött.


Snabbmeny för denna artikel

Det en hel del riktigt gott att välja emellan: kalvkotletter är utmärkta val för sautering och stekning, kalvbiffar som lämpar sig utmärkt för att grilla eller steka. Några exempel på rätter:

  • vin till kalv med bearnaisesås                
  • vin till kalvstek med gräddsås                
  • vin till vildsvin                  
  • vin till kalvfilé oscar
  • vin till kalvfilé oscar         
  • vin till picanha

Kalvkött passar också fint i gryta. Och tänk på andra goda rätter som osso buco, saltimbocca och wienerschnitzel eller våra svenska rätter som wallenbergare och dillkött. Hämta gärna mer inspiration i vår receptbank under vinjetten ”vin och mat” på vår hemsida. Det går att äta kalvkött och dricka rött vin exempelvis några bra kombinationer är rött vin till dillkött och rött vin till kalvschnitzel. Men vad gäller för vin till älg 2020? Helst rött, tipsar vi.

Hur kan någon föreslå att man serverar ett vin till kalvkött som inte är fylligt och djupt rött från Systembolaget, som en Bordeaux till nötkött? Alldeles för många människor är helt enkelt för traditionsbundna när det kommer till att välja vad som ska serveras till en rätt. Istället för att oroa sig över vad man bör göra, välj dina viner utifrån din egen smak så väl som vilket kött som serveras.

Vin till kalv – Förslag på olika vinstilar och druvor

Bland de viner som kommer att förbättra alla kalvrätter är:

  • Chardonnay: De här vita vinerna, framförallt de som kommer ifrån Frankrike eller Australien, har en lätt och krispig smak.
  • Beaujolais: På den motsatta sidan av smakspektrumet är detta lätta rödvin, som verkligen förstärker smaken av kalv
  • Riesling: Den kraftfulla och fruktiga smaken av Riesling-viner kan vara det perfekta komplementet till en kalvstek eller kalvbiffar.

Tänk på att ju komplexare rätten är, desto enklare bör vinet vara. Systembolaget tipsar gärna. Du vill att dina gäster ska kunna njuta av kombinationen av maten och vinet, men också kunna njuta av smakerna på tumanhand.

Vinjournalens vita tips till kalv


Meursault

Meursault är en region i Bourgogne fylld med topp-producenter. Det här vinet på halvflaska är fylligt med nötiga inslag och komplex smak av gula äpplen, brynt smör, kardemumma och vanilj. En toppenmatch till kalv!

Frankrike | Bourgogne | Côte de Beaune | Art 2505 | Pierre Bourée Fils | 249:-


Grundidén för att välja rätt vin till kalv är att det ska samspela med maten som serveras och inte övermanna dem. De fina smakerna från kalvkött av kvalitet behöver bli förstärkta av viner, som har lika lätta smaker och milda aromer. Ett kraftfullare vin kommer bara att överväldiga både måltiden och gästernas smaklökar. Det bästa sättet att välja ett vin att servera till kalv är att hitta ett som du verkligen tycker om, då kommer dina gäster också att göra det.


Bildgalleri – Kalvfille till vin

Frågor och svar

Öl eller vin till kalv?

Det går faktiskt bra vilket som eftersom man kan laga kalvkött på olika sätt. Man kan sautera, grilla, bräsera, koka eller laga en gryta. Lägg märke till hur du tillagar köttet och välj ett gott vin efter ingredienser för att komplettera smak och struktur.

Välja vin till kalvfilé med grädde?

Om du behöver ett vin för att matcha kalvkött och en krämig sås, så kan du prova ett torrt rosévin med smaker av vilda bär, citrus och örter. Vill du absolut dricka rött vin så prova en italiensk Brunello.

Vilket vin till kalvschnitzel som paneras?

Till en Wienerschnitzel föreslår vi en Chardonnay som är mogen och skarp vit med fruktsmak som äpple, ananas och citrus.

Ett vin till kalventrecote, tack?

Ett lite mer stunsigare vin kanske, så prova en smakfull Cabernet Sauvignon med karaktär, full av svart frukt, vanilj och karamell. Samma gäller för vin till kalv med bearnaisesås, vin till kalvstek med gräddsås,vin till vildsvin, vin till kalvfilé oscar, vin till picanha och vin till älg 2020.ö

Kan man dricka vin till saltimbocca?

Ja, saltimbocca passar perfekt med en torr Malbec! Malbec har de där vilda, jordiga, rökiga smaken med svarta bär och självklart rött vin till dillkött och rött vin till kalvschnitzel.

Finns det ett rött vin som passar till kalv?

Ja, prova viner med druvorna Pinot Noir, Malbec och Zinfandel. Toppen!

Vilket vin till dillkött, please?

Dill är en något svår krydda, tycker vi. Om du inte vill dricka öl så är nog ett vitt vin säkrast som exempelvis Pouilly Fumé, Sancerre eller ett vitt vin från Loiredalen eller ett vin från Alsace med druvan Pinot Blanc eller Riesling.

Här hittar du mer mat- och vininspiration: 

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy